2009-09-23

Hvordan kom vi hertil ?

En dag uden at sætte en fod i haven..... kan man det ?
Ja det kan man, når det første man gør efter arbejde er at spænde traileren for bilen og køre i IKEA.
Trailer, den er jeg lige nød til at kommentere.
Kan man forstå det, for et øjeblik siden boede vi på kollegie og festede i ugevis mens vi prøvede at finde tid til at lektierne (eller var det omvendt ..) og nu sidder vi her med Villa, Skoda og (nej ingen hund) trailer ! det er én af den slags ting man bare aldrig tror skal ske for én selv, alle de andre får trailer, men så slemt kan det da ikke gå for os, lige så lidt som vi nogensinde bliver over 25. Men pludselige en dag er det én af de ting man bare ikke kan leve uden. Men lidt frit liv og bohëme er der da over de, vi har nemlig købt den sammen med naboen.
Men altså i IKEA skulle vi, for at købe lager reoler til kælderen. og lager reoler blev der købt, lige så mange som der kunne være i traileren, og det var ikke nok, så vi skal afsted igen en anden gang.
Da vi kom hjem kl halv 8, kastede vi en frossen pastasauce i mikroen, og efter den var spist gik turen til naboen, som havde skaffet os en del af en økologisk ko til en ganske rimelige pris. Efter at have fordelt kødet gik det hjemad med 18 kg okse i posen, som skulle pakkes og i fryseren.
Og så kommer vi til det igen, for det næste der kommer til at ske for os, er nok at vi skal have en kummefryser.
Kummefryser, er det ikke for gamle mennesker og folk på landet ?
Men kummefryseren skal til, for at vi kan gemme vores overflod af økologiske grøntsager fra haven, købe stort ind af glade kyllinger fra Hopballe mølle, sige ja tak til store mængder økologisk ko og lave lager af mandens lækre hjemmelavede brød.
Så ja en kummefryser er måske den næste store ting der skal i kælderen.

Og sådan gik der en dag uden jeg fik kildet min tomater på kinden. de klarer sig nok (men hvad med mig)

2009-09-14

OF COURSE I CAN

Jeg faldt over dette billede ved et tilfældighed, tror det lå på en af de haveblogs som jeg kigger forbi en gang imellem. Jeg blev nysgerring og søgte efter titlen på nettet og fandt det bl.a. På Flickr under Boston Public Library. Der ligger forøvrigt mange herlige posters og billeder i samme stilart. Det er bestemt værd at kigge nærmere på.

Der er en herlig dobbelttydighed i titlen, og at jeg fandt det lige midt en pause fra tomat henkogningen, kunne jo ikke være mere passende.

Der er en form for naivitet i budskabet, som måske stammer fra det kønsrolle mønster det afspejler. Og alligevel er det bundsolid fornuft som også giver mening i dag hvor vi bruger mange millioner ton brændstof på at transporter varer fra den ene ende af verden til den anden, fordi vi vil have friske tomater året rundt, og eksotiske frugter som ikke vokser på vore breddegrader.
Det er en anden type mad der skal laves, og der skal tænkes i andre råvarer og ingredienser, hvis man skal være selvforsynende året rundt. Det er ikke nemt, og i min størrelse have næppe muligt, men der er alligevel noget tiltalende ved tanken om at spise grøntsager fra egen have året rundt.
Jeg har selv været i gang i år, og fået gemt meget mere end jeg plejer. Foreløbig er det blevet til :
  • Bønner i fryseren - 5 kg tror jeg det er blevet til, gule, grønne og blå stangbønner ligger og fylder en hel hylde i fryseren.
  • Syltetøj af Jordbær, Solbær, Brombær (fra fars have) Skovbær
  • Tomat passata, 7 kg gav 2,5 liter, jeg må indrømme at jeg nok havde forventet mere, men det er da også noget, og det pynter på forråds hylden
  • Henkogte tomater - 16 glas er det blevet til, og der skal nok komme flere.
  • Flere tomater i fryseren
  • 3 glas semi-dried cherrytomater i olie (henkogte for holdbarheden)
  • 3 små glas syltede Jalapeno i skiver til pizzaen og den mexicanske mad.
  • frosne chilier
  • 3 glas færdig, henkogt tomatsauce lige til at vælte ud i en gryde
  • Pose på pose af frossen persille og Basilikum
  • Pesto af Basilikum (nåede ikke persille pestoen inden persillen visnede i tørken, så nu håber jeg den når at komme igen)
  • Små fine klumper persillesmør til at give vinterens kartofler lidt sommersmag.
  • Løg, hvidløg og kartofler er taget op og skal gemmes til vinteren.
Det var vist det hele, men bare vent for der kommer mere.
Tomaterne vælter stadig frem, og der skal laves flere glas henkogte tomater, og så vil jeg forsøge at lave ketchup.
Chili høsten skal udnyttes til chili sauce, chili pulver, frosne chilier, syltede chilier og hvad man ellers kan finde på.
Æblesæsonen er lige på trapperne, så der skal laves æblemos til tykmælken, Æblegele til min far og til ristet toast, æblekage til maven og fryseren, måske noget æblemost hvis vi gider og måske - men altså kun måske noget cider der kan lave til æblecider eddike så vi har til næste års sylte orgie.
Græskar skal laves til suppe og brød, og lidt skal syltes til min far. Der skal lave en græskar mand til trappen - eller måske 2 ! Resten skal ligge og vente i kælderen til vi trænger til lidt friskt grønt fra haven
Mere Basilikum pesto til fryseren. Syltede rødbeder og drueagurker skal heller ikke glemmes.
I Haven er der Grønkål, Rosenkål, Jordskokker, pastinakker og rødbeder, som kan overvintre og bruges efterhånden som vi få lyst.
Hvorfor er det lige jeg føler mig som min mormor lige nu . . . . . . . .
 

2009-09-13

Morgenfrue i fuldt flor



Mange morgenfruer har sået sig selv i køkkenhaven i år, og det er hyggeligt, for smukt ser det ud når en Orange eller lysegule blomst pludselig dukker op mid i mellem de røde blade på rødbeder.

2009-09-07

Tomater 2009

I starten af august var jeg ret pessimistisk omkring den kommende tomathøst. Kartoffelskimmel havde angrebet tomaterne i både drivhuset, og krukkerne.
Men nu ser det meget bedre ud. Jeg klipper stadig få blade med skimmel af hver dag i drivhuset. men det er ikke noget at snakke om, faktisk bliver det mindre og mindre uge for uge.

I krukkerne er tomaterne det rene rædselskabinet at se på. En uge uden vanding, forvandlede dem til brune skygger af det der stod der da vi tog hjemmefra. En god gang vanding, pustede lidt liv tilbage i dem, men skaden var sket. De var meget modtagelige da kartoffelskimmelen kom forbi og næsten gjorde kål på de sidste blade på planterne.
Nu er der stor set ikke mere skimmel, til gengæld er der heller ikke så meget plante tilbage, og det der er, er nærmest brunt og vissent. til gengæld, så er der tomater i massevis.

Man skulle ikke tro det, men de meget skravlede planter producerer tomater i massevis. Hvis de havde været sunde havde de sikkert givet endnu mere, men jeg tager hvad der kommer. Jeg forventede egentlig ikke at få en eneste tomat fra mine krukker, men nu bugner fryserne og der er lavet 3 store glas ovntørrede tomater i olie som nu står i kælderen og venter på at sprede sommerstemning til vinter, alle er fra krukkerne.

I drivhuset er der også masser at hente. Det er mest tomater af almindelig størrelse og form, men der er også Opalka'er. Opalka tomaterne har jeg taget frø af til næste år, men ellers gemmes de i fryseren til den sidste er høstet, så skal de alle flås og i en stor gryde hvor de skal blive til tomatsauce/Passata. Men ellers er der også blevet til 11 glas henkogte tomater a’la Camilla Plum. Og der kommer flere :-)

Krukkerne:
  • Tumbler, giver uanede mængder af dejlige søde cherry tomater, som er velegnede til tørrede tomater, som hældes på glas og dækkes af oliven olie.
  • Moneymaker, Klarer sig godt men er noget kedelige i smagen.
  • Sungold, Supersøde lækre cherrytomater. Er gode til slik, men for søde til mad.
  • Il San Marzano Lungo. En sugo tomat, der ikke smager af så meget i rå tilstand. De skal prøves i en sauce.
  • Tumbling Tom Red, små planter der giver mange cherry tomater, der desværrre ikke smager af noget som helst.
  • Bloody Butcher, Tomaterne smager dejligt, men planterne har været meget afpillede hele sæsonen, har givet få tomater, men er til gengæld begyndt at komme til live igen og sætte nye tomater. Her sent på sæsonen er de de eneste af krukke planterne der har grøn nyvækst.

Drivhuset:
  • Green Zebra Medium udbytte. smager udemærket, men er nok ikke i sortimentet til næste år.
  • Espero F1 En stor flot stor rød tomat med højt udbytte. Meget almindelig i smagen,og allround anvendelse.
  • Toftegårds rosa blomme Højt udbytte af flotte rosafarvede blommetomater på 5–8 tomater-. Smager pragtfuldt.
  • Toftegårds røde miniblomme F1 Store mængder af små dejlige søde tomater
  • Big Zebra Gav 3 tomater – meget store, og det var så det… smagen er udemærket. men den vil jeg ikke bnruge plads på til næste år.
  • Brandywine Tror det er en Pink Brandywine. Fik planten af min søster. satte 3 frugter og gik så i stå i lange tid. Nu hænger der mange store tunge frugter og modner lidt efter lidt. Smagsmæssigt den bedste Bøftomat jeg har smagt.
  • Favorita F1 Dejlig dejlig Cherrytomat. god til slik og til mad. Stort udbytte.
  • Green Sausage Sjove aflange grønne tomater. Godt udbytte.
  • Opalka Favoritten i år. smagte den sidste år på Toftegård, og måtte bare have dem. Afsøgte hele internettet for frø og fandt dem til sidst hos dianeseeds.com. Det er en meget stor Aflang heirloom tomat, som smager rigtig godt, også i rå tilstand. Giver ikke så stort et udbytte som jeg havde håbet, men har hørt fra andre som har fået frø og planter af mig, at de kan give et højt udbytte, så vi prøver igen til næste år.
Friland / Selvsåede
  • Wild Goldy dukkede op mellem hokaidoerne og fik lov til at stå. Nu vælter de ud over det hele sammen med græskarrankerne og tomaterne er ved at modne. Det har været lidt spændende at følge de jeg ikke vidste hvad det var for nogen. Nu hvor de er modne, genkender jeg dem som en Ribs tomat som vi havde sidste år fra Toftegård. De smager dejligt sødt. Det mest interessante ved dem er vel egentlig, at selv gennem den værste tørkeperiode har de fået lov til at passe sig selv, jeg har ikke vandet dem én eneste gang. De har ikke fået skimmel so krukketomaterne, og planterne ser supersunde ud. Jeg vil tage frø, og så skal jeg se om det kan lykkedes igen til næste år.
Man kan læse meget mere om tomater, både mine og mange andres på havelyst.dk Der er 2 åbne haver som alle kan se med i, men vil man se alle de andre 140 haver, skal man være medlem af Landsforeningen praktisk økologi som driver havelyst.dk samt hjemmesiden havenyt.dk

Her er en lille samling billeder af mine tomater i 2009

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...