2010-10-28

Lækre rodfrugter.

Rodfrugter i ovn, er en meget simpel ret, der kan varieres i det uendelige, og jeg har alle muligheder med de ting der gror i min have i år.
Rødbede, Pastinak, Persillerod, Jordskokker, Gulerod, Hvidløg Timian, Oregano, Rosmarin  - Det hele kan blandes til én stor balje der kan komme i ovnen, meeen det ville nu nok blive en noget overdrevet smagskombination.

Dagens version bød på Rødbede, Gulerod og Kartoffel, Hvidløg og Timian.
Rodfrugterne skar jeg i stave på ca 1 cm bredde, vendte dem godt rundt i fadet med olivenolie, Timian, salt og peber + et godt skvæt Balsamico. 1 Hvidløg blev skåret i halve på tværs og lagt ved og så i ovnen ved 200 grader til det var nok (hmm sådan ca. 30 minutter)
Faktisk så endte det meste med at ligne gulerødder inden det hele var færdigt, fordi rødbeder smittede af på kartoflerne - men pyt, det så godt ud alligevel.

(Desværre er min køkkenhave ikke stor nok til at jeg kan være selv forsynenede med kartofler, så det var af den købte slags.)

2010-10-25

Frøhøst 2010

Årets frøhøst vidner ikke om den store flid i den retning. Det skyldes dog også at mine frølagre er godt fyldt op, så det har ikke været nødvendigt at samle så meget i år.

Vintervikke Grøngødning Vintervikke
Bønne Pral Scarlet Emperor
Bønne Valsk Red Flowered Broad Bean
Chili Stærk Piment d'espelette Øko
Chili Stærk Black Chocolate scotch bonnet
Chili Stærk Fatali
Chili Sød Feher Ozon - Sød Paprika
Tomat Alm. Citron de Sorbet
Tomat Alm. Moskvich (Heirloom)
Tomat Blomme Black Plum
Ærter Sød Ambrosia
Ærter Søde Ne Plus Ultra

2010-10-23

Opgørelse af vinterlager

Høst tiden er ved at være overstået. I haven er der lige nu kun vinter grøntsagerne tilbage, samt lidt vårslat og en stædig række rucola der holder stand på frosten.
Derfor er det en dejlig ting at kigge på forrådshylden i kælderen og de mange poser i fryseren.

På hylden:

Henkogte tomater
Tomat sauce
Chilisauce i varierende styrker
Chutney
Tomat/Chili Relish
Syltede rødbeder
Syltede drueagurker
Syltede chili
Tomat ketchup
Chili Ketchup

Syltetøj af:
_Solbær,
_Hindbær,
_Jordbær,
_Hindbær/Rabarber,
_Blomme
Æble Gele

I Fryseren :

Tomater (Hele)
Chili
Basilikum
Bredbladet persille
Kruspersille

Grønne Bønner
Bønnefrø
Hindbær
Ærter

Løg:
Almindelige løg, Skalotteløg, Hvidløg

Opdatering 24/10-2010
jeg glemte lige at nævne en mængde at grøntsags tærter lavet at sommeren overskud af grøntsager. Bl.a. Squash, Tomat, Løg og meget andet.
De ligger i fryseren skåret op i passende stykker til dejlige frokoster i vinterens løb

2010-10-22

Vintergrønt i haven

Selvom det er efterår og frosten ånder os i nakken, så er der heldigvis stadig grønt at hente i haven. For hvert år der går gør jeg lidt mere ud at at have noget at hente i haven i løbet af vinteren.

Nogle af grøntsagerne har brug for en dyne for at kunne holde sig over de 0 grader, men så står de til gengæld også med hele deres sødme og sprødhed bevaret. det gælder for Rødbeder, Gulerødder og persillerod. De får et tykt lag nedfaldne blade og en vinterdyne af rockwool som dem de bruger i byggebranchen. Det virkede sidste vinter, hvor vi høstede de sidste i marts, lige inden de begyndte at sætte nye blade.

Grønkål, Vårsalat (Feldsalat), Pastinak, Jordskokker og visse sorter af Savoykål kan klare frosten. For savoykåles vedkommende dog maks 10 graders frost.
Det er en meget speciel fornemmelse af tage sneskovlen i hånden for at hente gulerødder, pastinak eller  savoykål. Tilfredsheden kan man dog ikke tage fejl af, når man med røde kinder kommer ind i køkkenet med en kurv fuld af friske grøntsager. Det er lige før jeg glæder mig :-)

2010-10-17

Chili/grøntsags suppe

Her er en suppe jeg lavede den anden dag med ting der alle er høstede i min have. Den blev rigtig lækker, med en god og fyldig smag. Chilien giver god varme på en kold efterårsdag, juster efter hvor stærk du kan lide din mad - men der skal gerne være lidt bid.

Ingredienser til 2–3 portioner
Suppen kan godt blive noget tyk, i så fald kan den fortyndes med vand undervejs.
  • 2 fed estisk rød hvidløg (meget store fed ca 6 normale)
  • 3 mellemstore løg
  • 1½ Espelette chili
  • 1 Sibirisk rød huspeber (det var en ret lille en. ½ normal vil sikkert passe)
  • 1 Rød Peberfrugt
Alt ovenstående hakkes mellemgroft (chili uden kerner) og steges på panden i olivenolie, med groft kværnet peber og salt, til løgene er gennemsigtige.
  • ½ l tomat passata.
  • Saft af 2 store gulerødder
  • Saft af 2 mellemstore rødbeder (Bruges de røde vil suppen blive rødbede rød)
Tomat og saft hældes i gryden Kog suppen i ca. 30–45 min.
  • En god håndfuld Friske (el. Frosne) bønnefrø koges i en gryde for sig selv til de er møre. Kan sikkert erstattes af suppenudler hvis ikke man har bønner. De bønner jeg brugte var fra Pralbønnen ‘Scarlet Emperor’
Når suppen er kogt færdig, blendes halvdelen af den, og hældes tilbage i suppen (eller brug en stavblender og kør lidt rundt i gryden, der skal stadig være lidt fyld/Struktur tilbage i gryden.

Server med lidt godt madbrød.

2010-10-15

Efteråret indtager grøntsagspigen

Efteråret er over os. Træerne skifter farve og bladene dratter af.
Det synes derfor passende at grøntsagspigens blog fulgte med - Håber i kan lide det :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...