2011-07-24

Blåmuslinger med linguini

Blåmuslinger har aldrig rigtig sagt mig noget, hvilket nok er grunden til at jeg aldrig har forsøgt at lave mad med dem før. Men på en eller anden måde, så er de krøbet ind på mig og har banket på for at komme med i mine gryder. Årstiderne har haft en finger med i spillet. Gennem et stykke tid har man en gang imellem kunnet bestille 2 kg blåmuslinger fo 88 kr, og de ligger der på billedet og ser så fristende ud, og tilsidst kunne jeg ikke modstå. Man skal jo udvide sine horisonter en gang i mellem.

Jeg  valgte at lave dem på den klassiske metode, så de blev dampet i hvidvin. En god hjemmelavet pasta, rullet ud til tynde Linguini strimler (dertil bruges et stk mand og et stk pastamaskine)

Muslingerne skal renses og sorteres inden brug. Er der huller i skallen skal de kasseres.
Åbne muslinger bankes let mod bordet, og lukker de sig ikke, skal de også kasseres.
Er der uåbne muslinger efter tilberedning, så kasseres de også.

Men nu til maden :

2 pers.
1 kg Blåmuslinger
2 skalotteløg
2 fed hvidløg
Frisk chili (evt tørrede flager)
En håndfuld finthakket persille.
1-2 glas hvidvin
Salt og peber

250 g. Linguini.

Skalotteløg, og hvidløg sauteres i olie, sammen med en en lille smule chili.


Herefter tilsættes finthakket Persille, salt peber og  Muslinger og vendes rundt et par gange, inden Der tilsættes Hvidvin, og det hele dampes i 5-10 minutter til muslingerne er åbne. Vend rundt et par gange undervejs.

Tag muslingerne op med en hulske, og vend Linguinien rundt i væden, hæld muslingerne tilbage i gryden, og vend igen lidt rundt. Server rygende varm i gryden.


Jeg er hermed omvendt. Det var en meget lækker ret, med en dejlig delikat smag af muslinger og hav.
Heldigvis var der muslinger nok, til næste dag også.

Fra haven er der brugt : Skalotteløg, Hvidløg, Persille. Chili

2011-07-22

Røget svinemørbrad med Rosmarin og Honning

Jeg har længe haft lyst til at lege med røgning i min kuglegrill, men jeg har aldrig fået gjort noget ved det. Nu  skulle det dog forsøges.  Der skulle tilføjes lidt ekstra smag for at røgen ikke skulle stå alene. Og måske var det bierne der summede i baghovedet, for valget faldt på Honning og Rosmarin.

Til mørbraden :

Røgesmuld og en grill der kan lukkes
1 stk Friland Svinemørbrad
Rosmarin
Flagesalt
Honning

Jeg startede med at lave en Rosmarinsalt, ved at blende salt og Rosmarin

Rosmarinsalt

Det gned jeg mørbraden godt ind i, og stillede den på køl mens grillen blev klar.
Lige før den røg på grillen, hældte jeg et godt lag honning ud over den.

En lille metalbakke blev fyldt med røgesmuld, og sat ind ovenpå kullen, mens Mørbraden blev lagt ved siden af, med en foliebakke til at opfange saften.
jeg kunne ikke lade være med lige at afprøve Hanne K's trick med at ligge nogle løg ned i foliebakken. Dem dryppede jeg på forhånd med lidt olie.


Efter ½ time så den sådan her ud og var klar til at spise.

 
 
Tilbehør skulle der også til.

½ agurk.
2 tomater
3 fed hvidløg - pressede
Lidt fintsnittet rødløg.
2 spsk creme fraiche
Lidt olie.

Min oprindelige plan var at lave noget der mindede om en Tzatziki, men ak den bøtte creme fraiche jeg troede jeg havde var skrumpet ind til næsten ingen ting. (nogen havde brugt det)
I stedet blev til til blandede grøntsager i strimler og små stykker, vendt rundt i cremefraiche, Rosmarinsalt og olivenolie.


Nyopgravede kartofler skulle der også til.
Lidt Romainesalat, også fra haven, blev strimlet fint, og brugt som bund for de strimlede grøntsager på tallerkenen.

Røget svinemørbrad med nye kartofler og grønt.

Mørbraden havde fået en rigtig god smag. Honningen, Rosmarinen og det røgende gik godt sammen, og den syrlige dressing med hvidløg til grøntsagerne afbalancerede det hele rigtig godt.
Den kunne godt have smagt lidt mere af Rosmarin, den var lidt for diskret, og så skal røgen af 5 minutter før næste gang. Ellers er der ikke noget jeg ville have lavet om.
Alt i alt er jeg ret godt tilfreds med mit første forsøg med røgning.

Fra Haven er der brugt : Kartofler, Løg, Rosmarin, Agurk, Tomat, Salat, Hvidløg

2011-07-20

Frokost fra- og i haven

Flextid og dage med hjemmearbejde er ikke det værste man har.
Det betyder blandt andet at man kan tage sig god tid til at lave en lækker frokost, og at nyde den ude i solskinnet i den have hvor man lige har samlet ingredienserne sammen. Ikke at det tog særlig lang tid at lave, det tog lidt længere tid at nyde.

Alle ingredienser (nåeh ja altså ikke bacon, og den creme fraiche jeg lidt senere brugte) kommer friskhøstet/hentet fra vores have.

3 Æg
2 tomater
1 løg
2 stilke oregano (med inspiration fra Klidmosters frittata)
1 lille chili (den lysegrønne midt i billedet som er en umoden  'Aji Amarillo)
½ squash
2 spsk creme fraiche
Peber
Ramsløgsalt (eller anden urtesalt, eller bare salt)

Starten

Løg og bacon steges på panden til bacon har fået lidt farve.
Fintsnittet chili og Squash i tern tilsættes og steger med ca. 5 min.

Så synes jeg pludselig det hele så lidt for 'blødt' ud, og tilsatte lidt mere squash lige før æggemassen blev hældt over.
Æg og creme fraiche blev pisket sammen med Oregano, Friskkværnet sort peber og Ramsløgsalt
Æggemassen hældes på panden, jævnt fordelt, og der skrues ned på lavt blus. efter ca. 5 minutter lagde jeg låg over.  Når æggemassen virker fast, er æggeletten/omekagen klar til at spise.

Klar til at spise

Tomaterne havde jeg da sandeligt næsten glemt, men de kom ovenpå som pynt.

Og så var der frokost, med udsigt til æggeriet og deres kyllinger, som er ved at være ganske store.  Og det er da ikke den værste udsigt man kan have.
Og æggekagen - det smagte ganske fortrinligt. Ikke det værste man kan forkæle sig selv med til frokost.
Ren hygge
Og nu tilbage til den anden computer, den jeg bruger når jeg arbejder.
heldigvis er der nu kun 2 dage tilbage til ferien hvor jeg kan bruge hele dagen i haven,hvis jeg vil - og hvis vejret vil.....

2011-07-17

En Bi-ting (noget om at brødføde verdens befolkning)

Nyeste tiltag på selvforsyningsfronten, og mandens nyeste hobby.
En lille bifamilie er flyttet ind og skal nu vokse sig større så vi til næste år kan blive selvforsynende med Honning. Så skal der eksperimenteres med at erstatte sukker med Honning, og andre spændende måder at bruge honning på. Og så er jeg spændt på om det vil kunne ses i udbyttet af Frugt og bær i haven.

Add caption

Men udover at vi selv forventer at få et udbytte ud af havens nye beboere, så er det også godt at vide, at man gør noget for bestanden af bier i verden, en bestand der ikke har det så godt.

Bier er trængt på alle fronter. Den intensive dyrkning af landbrugsarealerne levner ikke plads til vild natur og vilde blomster. Pesticider har angiveligt taget livet af rigtig mange bier. Derudover er de truet af invasive arter af rov hvepse, der går direkte efter honningbier.

Det er på tide at verdens befolkning som helhed begynder at tænke på andet en højere udbytte og intensivering, og tænker mere på den helhed vi lever i, og som vi er afhængige af. Fortalerne for intensivering, GMO, sprøjtemidler m.m. slår på at vi ikke vil kunne brødføde den voksende befolkning med økologisk dyrkning. Men det vil jeg da gerne have lov til at sætte et stort spørgsmålstegn ved.
Sammenholder man den påstand med en anden kernesag 'Stop Spild af Mad' så giver det ikke mening at der ikke skulle være nok. Fødevarer for 16 milliarder ender hvert år i de danske skraldespande, tænk hvor meget det drejer sig om på verdensplan og så skulle vi være bekymret for at der ikke er mad nok .....
Lad os udnytte det vi allerede dyrker optimalt, og så kan vi bagefter snakke om tiltrækkelige forsyninger

Rundt omkring i den vestlige verdens haver og parker er der mange mange 1000m2 der ikke udnyttes. Hvis alle med en have dyrkede bare en lille del af deres egne grøntsager, så kunne vi nå langt, kaster man et lille hønsehold ind samtidig, er vi nået endnu længere.
I parkerne er der kilometervis af græs, som kun bruges til hundeluftning. Nu er det måske ikke umiddelbart realistist at der skal være køkkenhaver i alle parker, og vi skal jo trods alt også have plads til at røre os på, til at lege og til at få luft. Men hvis man kigger opad, på birketræer, Ahorn og mange andre slags prydtræer, så kan jeg ikke lade være med at undre mig over, at der ikke er en god del æbler, blommer, pærer i mellem. Og hvad med buskene ? nogen af dem kunne vel godt være solbær, ribs, stikkelsbær og andre gode ting.
Midt i alt det nydelige velslåede græs, kunne der være øer der ikke blev slået og hvor vilde blomster kunne vinde frem. Så bliver bierne glade, og så er vi tilbage ved udgangspunktet.

Giv plads til naturen, Pas på bierne.

2011-07-13

Gode rester = Lækker frokost

Rigtig mange rester kan omdannes til dejlige retter. Enten til en ny omgang aftensmad eller til en hurtig lækker frokost. Det skal man tænke på når man står efter aftensmaden og skal vurdere hvad der skal ske med resten.
I vores tilfælde er er meget der ryger ned til hønsene, men der er altså også en del af det, som vi hellere vil spise selv.

Her er et par eksempler

Sandwich med Lammekød.
Søndag fik vi lammekølle (eller et stykke af én) på grillen.
Der blev et pænt stykke til overs, sammen med noget Hummus vi også fik i søndags.

Det blev brugt i en helt simpel sandwich med frisk salat og tomat.
 
En rigtig dejlig sandwich


Kold ærtesuppe
Mandag fik vi ærtesuppe til aftensmad, jeg brugte denne opskrift på en meget simpel ærtesuppe men tilsatte også en håndfuld friske valske bønner.
Resterne behøvede ingen tilberedning dagen efter, for den smagte pragtfuld som kold suppe, og udgjorde en dejlig fyldig frokost, sammen med et stykke godt brød.


Æggekage med Pesto og mørbrad.
En rest  svinemørbrad og lidt kartofler, blev til en herlig Æggekage/Omelet/Spansk Tortilla - kald det hvad du vil, det smagte lækkert.

Mørbraden blev skåret i tern og stegt på panden sammen med 1 grofthakket løg.
Kartofler i store stykker /skiver blev lagt på panden.
2 Æg, lidt mælk, og 1 stor spsk Creme fraiche blev blandet op med 1 spsk basilikum pesto og salt og peber.
Ægge massen blev hældt på panden og det hele stegte til æggemassen var helt stivnet. Server med rugbrød.
Billedet er ikke så sexet, men er du tosset hvor smagte det godt.

Super æggekage.


OG så er min underside "stop madspil" nu oppe på 11 ideer til hvad du kan gøre for at undgå madspil.

2011-07-11

Dejlig havedag og grillaften

Søndags vejret var perfekt til havearbejde, og der blev da også arbejdet igennem derude. Det er nu ikke det dette indlæg skal handle om (men det kommer nok lidt senere ), men derimod det måltid der afsluttede dagen i haven på helt perfekt vis.

Jeg havde planlagt at være i haven hele dagen, så derfor måtte maden gerne være noget der kunne laves i en fart, men alligevel være lækkert og naturligvis sundt.

Opbygningen af måltidet startede egentlig med lidt Naanbrød som vi havde tilovers fra en gang indisk takeaway lørdag aften. Selvom det ikke just er fra den samme verdensdel, fik jeg sådan lyst til en gang hummus, og dertil havde jeg alle ingredienserne på lager. Et stykke af en Lammekølle marineret med soltørrede tomater og rosmarin blev fundet frem fra fryseren og endte på grillen.
Haven kunne byde på en dejlig salat bestående af Romaine salat, toppe af rødbeden 'Bulls blood', Tomaten 'Bloody Butcher' (Ikke et bevidst blodigt tema) og friske løg.

Lækker grillet lammekølle, Marineret med soltørrede tomater og Rosmarin

Hummus
Kikærter, Tahin, Olivenolie, Hvidløg, citronsaft, salt, peber, spidskommen,
og lidt paprika på toppen


Dejlig frisk salat
Romainsalat, Rødbedetop, Tomat, Løg

Et dejligt måltid der blev sluttet af med Naanbrød

Fra haven er der brugt . Romaine Salat, Løg, Rødbedetop, Tomater, Hvidløg.

2011-07-09

ap'pea'ling job

Næstesidste ærtehøst af mine 'Ambrosia' ærter som smager himmelsk sødt og giver et godt udbytte,er nu i hus.
2 store skåle med ærter.
2 personer
1 sofa
1 lænestol
1 afsnit af River Cottage

950 gram ærter var resultatet og de skal i fryseren.

Der er lidt flere ærter derude, men det er vist mest til lidt hygge/have spisning, og måske en salat
Med ærterbælgning er det altid sådan at jeg egentlig ikke gider gå i gang. Når jeg er halvvejs vil jeg egentlig gerne være færdig, men den sidste halvdel forgår i en en tilstand der nærmest ligner meditation (eller søvning automatik) og når man rækker ud efter den næste bælg og der ikke er flere, er man nærmest skuffet for nu var man jo lige så godt i gang.

2011-07-03

Risotto med valske bønner og ærter

I går blev aftensmaden noget amputeret, fordi vandet begyndte at strømme ind i kælderen, ca 5 minutter før vi skulle spise. Så i stedet for at gå til bords, gik vi i kælderen og begyndte at flytte ting, da vandet stod højest, var der ca 40 cm. Føj for en omgang.  Heldigvis (hmm...) havde vi prøvet det før, så alle de vigtigste ting, og det der ikke kunne tåle vand, stod på de øverste hylder. Det vil sige at det var målet, men på mystisk vis havde en del effekter sneget sig ned på kældergulvet igen, så vi fik travlt med at flytte ting op i højden.
 Et par timer senere da vandet havde trukket sig igen, og vi havde fået skovlet det ud der ikke løb selv, skulle aftensmaden så spises. Jeg var overbevist om, at svinemørbraden ville være vildt tør og nærmest uspiselig. Heldigvis var den blevet reddet af, at jeg nærmest havde pakket den ind i løgbåde, og at jeg havde skruet ned på 1 og lagt låget på. Så den var stadig dejlig og meget spiselig.

Efter gårsdagens strabadser var jeg en kende træt i dag, og gad ikke det store mad cirkus. Jeg valgte at lave Risotto. Ærter og valske bønner er der masser af i haven lige nu, så det var en oplagt kombination.

Det hele blev lavet lidt på slump, så der er ikke mål på opskriften idag.
Inspirationen kommer herfra.  BBC Good Food

Løg, grofthakket.
Hvidløg, hakket
Bacon i små tern
Ris
Smør
Hvidvin
Grøntsags bouillon
Valske Bønner
Ærter
Parmesan
Salt og Peber

Valske bønner og ærter gives et kort opkog i grøntsagsbouillonen

Bacon og løg steges i smør til løgene er bløde, tilsæt hvidløg og steg yderligere et par minutter.
Tilsæt Risotto Ris og steg under omrøring, til alle risene er dækkede af smør, og der kun er en lille hvid kerne tilbage i de enkelte riskorn.
Tilsæt et glas hvidvin og kog på middelvarme og under omrøring til hvidvinen er dampet ind.
Tilsæt nu grøntsagsbuillon, en stor skefuld ad gangen, og lade risene opsuge inden der tilsættes mere.
Når konsistensen er som en lind grød, tilsættes en klat smør, valske bønner og ærter. Når bønner og ærter er varme er maden klar.

Så er der serveret, og det smagte af sommer og sol, hvilket var dejligt oven på al den vand.


Fra Haven er der brugt : Ærter, Valske Bønner, Løg, Hvidløg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...