2011-12-31

Shepheards Pie med Kalvehaleragout

Resterne fra Kalvehaleragouten forleden dag, blev til en dejlig Shepheards Pie. Og det var rigtig nemt, og næsten alt for indlysende for der var både ragout og kartoffelmos til overs.
Der findes nok nogen Englændere der vil argumentere, at dette ikke er en Shepheards Pie og de har nok ret - men well de kan vel ikke dansk


Ragouten blev røret op med endnu et par skefulde af den efterhånden meget berejste grøntsagsuppe. Det hjalp på konsistensen af den ellers næsten gelatinerede Kalvehaleragout. Ragouten blev hældt i et ovenfast fad. Kartoffelmosen blev mixet med lidt parmesan, inden den blev fordelt oven på ragouten, og så i ovnen ved 200 grader til den var rygende varm, og kartoffelmosen begyndte at få farve.

Det var ren velsmag og comfort food på sit helt eget plan.


Og sådan blev en Shepheards pie, lavet på rester af en Kalvehaleragout lavet på en rest Grøntsagssuppe og der er ikke et øje tørt. I mellemtiden har grøntsagssuppen også fundet vej til andre Simreretter, men derom mere til næste år.

Kan i alle have et rigtig godt Nytår, vi ses på den anden side, og det glæder jeg mig til.

2011-12-29

Kalvehaleragout med rester af grøntsagssuppe

Det er ved at være på tide at få de sidste stykker kød fra vores kvarte kalv fra sidste år, blandt andet lå denne dejlige hale i vores fryser, og kaldte på en god omgang Kalvehale ragout.
Samtidig havde jeg eg god rest af gårsdagens grøntsagssuppe, som jeg også gerne ville have brugt. og da den indeholdt mange af de grøntsager man normalt kommer i en god simreret, eller kødsuppe, så passende den lige ind.

Kødstykkerne blev brunet godt af i en stegegryde, hvorefter de blev taget op igen.


3 fed hvidløg og et løg blev hakket fint, og blev stegt i gryden.
2 spsk. tomatkoncentrat blev brændt af sammen med løgene, inden grøntsagssuppen blev hældt over, sammen med et stort glas rødvin.

Det hele blev bragt til kogning, og kødet kom i gryden igen.


Efter 2½ times simring, pillede jeg kødet fra benene, og puttede det tilbage i gryden.
Smagte til med salt og Peber, og varmede op igen.
Lige inden servering blandede jeg ½ porrer i meget fine ringe i.


Porrerne gav et meget fint frisk modspil til den ret så tætte gryderet.

Ragout'en blev serveret med en lækker Kartoffelmos tilsat lidt pastinak og jordskok. Og der er rester, og dem ved jeg allerede hvad jeg vil bruge til.

-----------------------
Fra Haven er der brugt: Løg, Hvidløg, Porrer (og så alt det fra grøntsagssuppen)

2011-12-28

Grøntsagssuppe af frisk december høst.

Gårdsagens høst af guld og grønne sager, er dels blevet gjort i stand og lagt i køleskabet til senere brug, og dels blevet omsat til en fantastisk grøntsagssuppe.

Suppen er lavet efter sammen princip som denne 'Half the garden soup'

Løg, Gulerod, Pastinak og Persillerod i terne blev stegt sammen med en smule tørret chili. Grøntsagerne skal ikke tage farve, de skal bare steges og blive blødgjort.
Hakket persille, Rosmarin og Timian tilsættes, sammen med tomater.
Steg det hele sammen i ca. 5 minutter, inden der tilsættes kogte Borlotti bønner, eller pralbønner eller ...
Hæld vand på, og lade det koge i 15-20 minutter.
Brug stavblendere direkte i gryden men sørg for at der stadig er masser af hele grøntsagsstykker tilbage.

Tilsæt porrer i fine ringe, og spinatbede i fine strimler, og kog yderligere 5 minutter.
Smag til med salt og peber.

Denne smukke suppe blev resultate
Heldigvis var den ikke bare smuk, men også meget lækker.

Det var dejligt med en gang grøntsagssuppe, ovenpå julens gode men fede mad. Der var en god portion tilbage, og noget af resterne blev sammen med en kalvehale til en meget velsmagende ret, som der kommer mere om senere.

----------------------
Fra Haven er der brugt:  Porrer, Pastinak, Persillerødder, Gulerødder, Persille, Rosmarin, Timian, Spinatbede, Løg, Frosne Tomater, chili

2011-12-27

Guld og grønne sager

Når jeg d. 27 december kan diske op med masser af lækkerier direkte fra haven, så føler jeg mig rig.
Dagens menu står på grøntsagssuppe suppe, og resterne herfra skal indgå i en ret med kalvehaler i morgen. Er ikke helt sikker på hvordan den ret skal se ud, men den smager allerede godt i min mund.

Suppen vil jeg blogge om i morgen. Her får i bare lige et billede af nogle af ingredienserne.


Frisk fra haven: 
Porrer, Pastinak, Persillerødder, Gulerødder, Persille, Rosmarin, Timian, Spinatbede.
Fra lager:
Løg, Frosne Tomater.

Det er godt  at være hjemme fra juleferie i det jyske, og så kunne gå direkte ud i en solbeskinnet have og hente den slags guld. Det er også godt at stå bag gryderne igen, det er alt for mange dage siden jeg sidst har lavet mad.

Håber i alle har haft en dejlig jul. Min blev rigtig god og hyggelig, på trods af at julehumøret indfandt sig meget sent.

2011-12-23

Mens jeg venter på julestemningen

Den er der ikke helt endnu - jule stemningen.
Gaverne er købt, og manden har bagt brunkager, men ellers er der ikke blevet julet så meget.
Energien har ikke været her i den seneste måned og det har sat sit spor både i hjemmet, i køkkenet og på bloggen. Gaveindkøbet er foregået på nettet, det er nemt, men bidrager ikke just til julehumøret.

Nu har vi sat julemusikken på, slukket for arbejdet og afslapningen er begyndt. julegaverne ligger indpakkede på spisebordet  og jeg er så småt begyndt at nynne med på julemelodierne og glæde mig til juletræ med lys i.

Der er en del fra køkkenet jeg ikke har fået fortalt om i december, men det bliver heller ikke i dag, for lige nu skal benene op i sofaen, en af vores hjemmebryggede juleøl fra sidste år (vi nåede ikke at brygge i år) skal nydes. Senere i aften skal vi have burger. Ikke just julemad, men den er hjemmelavet og er med Pulled Pork, så mon ikke vi overlever. Endnu senere skal vi have brunkager og chokolade og så en lille solbærrom eller en glas portvin, og så må den da indfinde sig - julestemningen

Jeg har ikke nogen friske billeder, da kameraet har spis memorykortet, hmm troede det var sådan noget der skete dengang de var med filmruller.
Men her er et billede af en julerose (påskeklokke?), som jeg håber at se igen om et par måneder.




2011 har været et godt år for Grøntsagspigen. Besøg på bloggen er steget til mere end det dobbelte pr. måned, og listen over faste læsere startede på 0 i december 2010, og er nu steget til 46. Det giver lyst til at fortsætte, og jeg er spændt på hvordan det hele ser ud til næste år på denne tid.

Tak til alle der kiggede forbi.
Glædelig jul til alle.

2011-12-12

En rest kartoffelmos = superlækker frokost

Har man list kartoffelmos til overs, skal man endelig ikke smide det ud, Det kan nemlige forvandles til den lækreste frokost, eller aftensmad hvis der er nok.


En rest kartoffelmos
Et par skiver krydret italiensk spegepølse (eller bacon, pancetta el.lign)
1 Løg
En stor håndfuld ærter
Lidt Creme Fraiche eller fløde - mælk kan også bruges.

(mængder justeres efter hvor stor en portion kartoffelmos man har)

Løg og Italiensk pølse hakkes groft og steges på panden  i smør (fordi smør og kartofler smager godt )
Kartoffelmos blandes op med lidt creme fraiche (eller hvad man ellers har valgt) til det har en blød konsistens.
Bland Kartoffelmos med Løg/pølseblandingen og ærterne.

Bred blandingen ud i et ovenfast fad i et ikke for tykt lag (ca 3-4 cm) pensel med olivenolie, eller smeltet smør og stil i ovenen ved 200 grader til den er let gylden på toppen.
Spis med et stykke godt brød, eller alene.

Mon ikke retten kan sluge en del forskellig slags grøntsager man lige har en rest af.

-----------------------
Fra Haven er der brugt:  Løg, Ærter, kartofler

2011-12-10

Køkkenhaven i november

Nu ved jeg jo godt at det allerede er december. Jeg er godt nok ikke meget for det, for det betyder at de sidste par måneder er gået alt for stærkt, og at jeg snart har alt for travlt hvis jeg skal nå at købe alle julegaver i tide.
Men nu vil jeg se lidt tilbage på hvordan der så ud derude den 26 november, og faktisk har det ikke ændret sig ret meget siden.

Toscansk Palmekål.
Det er første år jeg har dem, og nogen success kan man ikke kalde det. Som det vil fremgå efterhånden som indlæget skrider frem, så har det været et meget dårligt år for Kål i min have.
Det værste er, at det helt og holdent er min egen skyld. Noget med dårlig timing og for sen udplantning.

Men det går nok bedre næste år.

Dette år er kålene blevet meget små, men der skulle nu nok være tilstrækkelig med Palmekål til en omgang Ribolitta eller 2.



Her står en stribe Spinatbede der endnu er friskgrønne, men dog er hold op med at vokse. Der er stadig blade at hente. Hele sommeren igennem har denne række på ca. 2 meter forsynet både os og hønsene med en imponerende mængde grønne blade.

Bladende kan bruges på samme måde som Spinat, og hønsene er vilde med dem.
Ved siden af spinatbeden står en række Efterårshindbær, og bag dem ligger hønsegården.


Her er der sat hvidløg.
De blev sat d. 16 oktober, og skal give masser af dejlige hvidløg til næste års forbrug. De har fået en let dyne af nedfaldne blade, og så er der lagt insektnet henover, både for at holde på bladene, men også fordi bedet pludselig blev favoritten for kvarterets katte som gravede hvidløgsfeddene op.

Her har et bed fyldt med Pastinak, Persillerod og rødbeder. Fået en god tyk dyne af blade og halm. Henover ligges plastic for at holde det tørt, da det ellers ikke isolerer særlig godt. Skulle vi få hård frost som de sidste par år, har jeg en par vintermåtter liggende klar til at ligge over.

Pastinakkerne kan godt tåle frosten, men det kan Rødbeder og Persillerod ikke.
Et andet bed med gulerødder har fået samme behandling.
 
I drivhuset sker der ikke så meget lige nu. Der er udplantet nogle kål i venstre side (udenfor billedet) de er blevet beskyttet med en gang net så hønsene ikke kan komme til dem (høns kan godt lide kål)
Kålene skal vi forhåbentlig spise til foråret når der ikke er så meget andet grønt i haven. I  mellemtiden får høsene forhåbentlig holdt bestanden af skadedyr i drivhuset nede. Og jeg skulle hilse at sige at de ikke har noget i mod at blive udnyttet som arbejdskraft. Dejlig løs jord at rode i og læ for vind og vejr.
Grønkål, samme historie som med palmekålen, de kunne godt have været større.
Mere småt kål. Her er det Savoy.
Når de meget grove og hullede blade er taget fra til hønsene, er der ikke meget mad tilbage.....
Men mon ikke bedet kan leveret nok så vi kan få lidt frisk grøn salat i løbet af vinteren.

Porrene er der til gengæld ikke noget galt med.
De står flot, og kan holde sige hele vinteren.
De har også fået en god dyne for at holde jorden frostfri, ellers kan man nemlig ikke grave dem op.
Bag porrene kan Jordskokkerne anes. Der er kun et lille bed, men der er Jordskokker nok til hele vinteren.

Lidt persille er der også stadig at hente. Et andet sted i haven står en lang række bredbladet persille, hvor der også stadig kan hentes.

Det er en dejlig ting, at kunne hente friske grøntsager ud i haven, hele vinteren. Nu håber jeg så bare ikke at det hele bliver begravet i en kæmpe dyne sne, lige som sidste år. For selvom det var en meget speciel og faktisk lidt sjov, fornemmelse at grave ½ meter sne væk fra et bed, og så hive friske grøntsager op af jorden, så er det nu nemmere uden .....

2011-12-05

Græskar Gnocchi med smørstegt salvie.

Det er efterår, og tid til at spise mad med græskar. Hidtil har min fantasi ikke rakt så lang når det kom til græskar, men i år har jeg tænkt mig at udfordre mig selv, så vi kan få græskar i andet en Risotto og Suppe.
Det har ikke været det bedste år for græskar, de har manglet noget sol og varme for rigtig at udvikle sig, så dem der er der skal bruges til noget godt.

I min jagt efter inspiration, faldt jeg over denne opskrift på Græskar Gnocchi med smørstegt salvie som jeg ikke kunne stå for.
Da jeg ikke tidligere har prøvet at lave Gnocchi, så holdt jeg mig til opskriften.


Det smagte pragtfuldt, og ville have været perfekt som forret i en italiensk menu. Vi spiste den til hovedret, og det blev lidt vammelt hen mod slutningen, det består trods alt mest af hvedemel og så er der en god slat smør til at opveje den kaloriefattige græskar . Men havde man fået serveret en 6-7 stykker til forret så ville det have været helt perfekt.

Den smørstegte salvie, det er altså lækkerier der når helt store højder.

-----------------------
Fra Haven er der brugt: Græskar, Salvie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...