2012-04-15

Nu med Aspargesbed.

Der dumpede en eMail fra Din Baghave ned i min inbox, og salg af aspargesplanter fra Søren Wiuff fangede straks mit øje. Anlæggelse af aspargesbed har været i mine tanker i de sidste par år, men jeg har ikke villet afsætte pladsen til det. Men nu, NU  er der efterhånden inddraget så meget græsplæne at der er plads til asparges. At det så var af samme sort som Søren Wiuffs afgjorde straks sagen, og 15 planter blev bestilt.
Sorten er 'Herkolim' og skulel være ret tykke i det, give et godt udbytte og være velegnede til at bliev plantet tæt, hvilket gør dem perfekte til dyrkning i højbed.


At anlægge et aspargesbed er hårdt arbejde. Der skal grave 20-25 cm jord af i en bred rende, så planternes rødder kan bredes fint ud.  Plantern ligner lidt blæksprutter med lange arme der går ud fra et center.
Det eneste sted i min have hvor jorden er løs nok til asparges planter, er i mine højbede, så jeg ofrede ét af dem og tømte det næste helt for jord.
Bedet er 1x2,8 meter, og jeg fik plads til 15 planter.

Lidt kompost blev lagt i bunden af bedet og formet som to små volde. Her er bedet gjort klar, og der er sat små pinde til at markere hvor planterne skal placeres.
Da planterne kommer uden jord, skal man arbejde lidt hurtigt, så de ikke tørrer ud undervejs, så det er godt at have målt op til placeringen inden man tager planterne op af posen.


Her er alle planterne så placeret, og bruset over med vand et par gange undervejs.
Herefter blev der fyldt jord til til det lige dækkede planterne. Resten af jorden skal fyldes på af et par omgange henover forsommeren, efterhånden som planterne vokser op.  Som man kan se på billedet, så var der stor forskel på størrelserne af planterne, nogle var ret kraftige, mens andre var temmelig små.


Nu er det så bare at vente. I år kan der ikke høstes og til næste år, må der kun tages én enkelt asparges fra hver plante, så det må blive til en forret til manden og mig.
Om 2 år skulle vi kunne spise løs, så nu er det bare med at være tålmodig.
-----------------------
Fra Haven er der brugt:  1 stk højbed

2012-04-08

Travlhed, Spinattærte, Rester og ukrudt.

Det er nærmest et mantra nu til dags, et ret tyndslidt et af slagsen ovenikøbet - Jeg har travl, alt for travl. Det er det der er mantraet og man kan blive lidt træt, for vælger man ikke selv ?
Ikke desto mindre, så er det lige hvad jeg har - TRAVLT, og jo jeg har valgt helt selv.
Jeg har valgt og nu må jeg leve med det. Jeg har valgt at jeg ikke skal være i haven den sidste halvdel af april, jeg skal noget andet, som jeg også gerne vil. Men så er der bare det, at jeg ikke har skruet ned for ambitionsniveauet for hvad der skal være i køkkenhaven, måske nærmest tværtimod...  Så jeg har travlt her i den første halvdel af april, der er så meget der skal i jorden, selvom man måske liiige skulle have ventet 1 uge eller 2, men det får briste eller bære, og mon ikke det meste går godt ? - og det der ikke gør kan jeg nå at lave om til maj, hvor det alligevel ville være blevet sået, hvis ikke det var blevet gjort for tidligt ......

Kartofler er som tidligere skrevet kommet i jorden flere uger før de plejer, der er sået persille og spinat, sat asparges (mere om det senere, for det var lidt af et projekt) gravet Jordskokker op, og sat nogen igen,gjort bede klar, og flere bede. Gardinerne har tabt kampen i vindueskarmen, de kan ikke længere trækkes for. Chili, Tomat, Aubergine, Kål, salat og meget mere har totalt erobret pladsen og vundet kampen om solens stråler - det er fantastisk :-)


 Smagen stod skarpere end billedet :-)

Ind i mellem bliver der også tid til lidt mad, ikke meget, og det bliver ofte de nemme løsninger. Men der bliver dog også tid til lidt kræs en gang i mellem.
Såsom denne Spinat tærte, der blev lavet ultra enkelt, med en almindelig forbagt tærtedej som var tilovers fra 2 dage tidligere hvor jeg havde bagt Grøntsagstærte til havetræf med havelysterne fra Praktisk Økologi.

Fyldet er ganske simpelt 2 æg der er blandet godt op med 4 kugler frossen spinat (optøet naturligvis) og krydret med salt og peber. Tærten blev drysset med rasp blandet op med reven parmesan. Bagt ved 200 grader til fyldet føltes fast.

I køleskabet befandt sig også en rest stegt kylling, den blev blandet op med potente sager fra haven :
1 Frisk hvidløg snittet i fine skiver
1 frisk porre snittet helt fint.
1 håndfuld Vårsalat
1 Håndfuld skvalderkål (det var her ukrudtet kom ind)

Jeg lavede en mayonnaise baseret dressing/sauce, med sennep, persille og lidt mælk for at justere konsistensen. Og så sluttede jeg af med lidt brødcroutoner.

Skvalderkål har en skarp smag der kan minde lidt om selleri, man skal kun spise dem når de er helt spæde, eller er det alt for skarpt. Sammen med de andre skarpe sager i salaten gave den et godt modspil til Spinattærten der var helt enkelt og fuld af dejlig spinatsmag. Dressingen dæmpede på fineste vis de aller skarpeste noter fra porren og hvidløget.


-----------------------
Fra Haven er der brugt: Skvalderkål, Frisk hvidløg, Vårsalat(Feld Salat) Persille, Porre, Æg, Spinat(Frossen)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...