Om grøntsagspigen


Jeg er en økologisk køkkenhavedyrker i storkøbenhavn.

Til dagligt arbejder jeg i IT Branchen og sidder det meste af dagen bag skærmen, og så er det fantastisk at kunne gå i haven og få jord under neglene, og være fysisk aktiv og produktiv på samme tid.

Det handler om at lave det selv
Jeg har dyrket have siden 2005 hvor vi begyndte at omdanne vores kæmpe græsplæne til bede og køkkenhave. Siden er der blevet mindre og mindre af plænen og mere og mere hjemmeavlet frugt og grønt på menukortet. Sidste tiltag er anskaffelsen af 4 høns, der skal levere æg til os og gødning til grøntsagerne, inden de efter et godt liv skal ende deres dage i suppegryden.

Er det en madblog, eller en haveblog ?

Grøntsagspigen er en blog om mange ting, men mest om min have og den mad der kan laves at det der gror i den. Så det er vel nok begge dele.
Mon ikke det om vinteren mest er en madblog, mens det om sommeren handler mest om have.

I disse år interesserer jeg mig meget for at finde nye måder at gemme overskuddet fra køkkenhaven, så jeg kan få en smule selvforsyning, sommer og sundhed i løbet af vinteren. 
Men det er ikke grøntsager det hele, kødet kan jeg ikke undvære det er en vigtig del af min kost og det vil det altid være, selvom der ikke behøver være kød til alle måltider.
Uanset om det er grøntsager eller kød så går jeg efter bedste kvalitet og bæredygtighed. Jeg er træt af supermarkeders standard udvalg af dårligt eller kedeligt kød, som ofte er transporteret den halve klode rundt, inden det lander i køledisken. Derfor køber vi vores kød direkte hos producenten som 1/4 køer og halve grise, og vi går efter velfærd og økologi og bliver belønnet med masser af smag, mørhed og kraft.

Udover Økologi er der fokus på at undgå madspild. Det hele skal bruges. Råvarerne skal udnyttes optimalt og til sidste krumme. Det der virkelig ikke kan anvendes, det spiser hønsene, og vi får æg. Den filisofi gør også, at kødet en gang i mellem får overtaget her på Grøntsagspigens blog. Det er når jeg bruger hele dage i køkkenet på at lave mange forskellige ting af de lidt skæve udskæringer, og lave dejlige ting til lageret.

Men udover have og mad, så handler bloggen fra tid til anden også om andre ting i mit liv :
Hjemmegjort øl. Blomster og bier, drivhus, film, frugt og bær, fugle, grøntsager, natur, hus, højbede, høst, internet, krydderurter, Tomater, rejser, træer, vin, økologi og meget mere fra mit liv.

Nåeh ja - og så er jeg VILD med Italiensk mad og kultur.

Giv gerne en kommentar herunder, Det vil glæde mig at høre fra dig.

20 kommentarer:

  1. Kan man ikke blive fast læser her på bloggen?
    Bedste hilsner
    Eva

    SvarSlet
  2. Hej Eva.
    Det glæder mig meget at du finder min blog interessant. Det er dejligt at vide at man ikke bare skriver "ud i den blå luft"
    Jeg har aldrig tænkt over at tilføje en "følg mig" funktion, men det er hermed gjort :-)

    Hilsen Randi

    SvarSlet
  3. - og nu er jeg hermed din nr. 2 faste læser ;-)
    /Eva

    SvarSlet
  4. Herligt, må der komme mange flere :-)
    Randi

    SvarSlet
  5. Herlig Blog og tak for indlæget om muslinger jeg elsker muslinger.
    fantastisk blog hygge tildig.
    Henning

    SvarSlet
  6. Hej Henning
    1000 tak skal du have og god dag til dig :-)
    Randi

    SvarSlet
  7. Kære Randi

    Jeg vil meget gerne sende dig en invitaion til vores netværk hos mad+medier (www.madmedier.dk), men kan ikke lige finde en kontaktmail på din blog?

    Send gerne en tilbagemelding til mig på mail: kp@madmedier.dk :)

    kh
    //Kristina

    SvarSlet
  8. Hej,

    Vi har lanserat den populära svenska sajten HittaRecept.se i Danmark som Findeopskrifter.dk.

    Vi såg att du har goda recept i din blogg (http://rlauridsen.blogspot.com/) och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Madblogtoppen" på Findeopskrifter.dk.

    Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.findeopskrifter.dk/kom-med-i-madblogstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

    Här kan du se hur många som är med i den svenska Matbloggstoppen på HittaRecept.se - http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

    Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Madblogtoppen!

    Vänlig hälsning,

    pauline@hittarecept.se

    SvarSlet
  9. Hej Randi,
    Jeg har givt dig en blogaward fordi jeg synes, at du har en god blog. Jeg håber, at du vil være med til aende awarden videre til andre gode og interessante blogs med under 100 læsere.
    Du kan læse mere om awarden her: Hej Gittemay,

    Jeg har givet dig en blogaward, fordi jeg godt kan lide at læse din blog, både om dine kampe men også om de gode ting i dit liv.
    Jeg håber, at du vil give awarden videre, så andre gode og spændende blogs med knap så mange læsere bliver kendt. Du kan læse mere om awarden her: http://annenaturglad.blogspot.com/2012/02/blogawards.html

    mvh
    Anne
    mvh
    Anne

    SvarSlet
  10. Hov - den mail blev ikke helt som den skulle. Jeg fik vist rodet lidt sammen på det.

    Men jeg har som skrevet givet dig en blogaward, som jeg håber, at du vil tage godt imod.
    mvh
    Anne

    SvarSlet
  11. Hej Randi,

    Vi deltog begge i seminaret " Fødevareproduktion i byerne" og fik en god snak.

    Hvis det har din / Jeres interesse, så holder jeg Kødkvægets Dag / Åbent Hus her på gården lørdag d. 12. maj kl. 10-16 og viser prægtige køer og søde små kalve frem (ca. 65 stk), flittige hønsepiger og XL køkkenhave.
    Kig forbi, hvis du / I har lyst.
    Mvh,
    Christina Præst, Egehøjgaard, Hanebjergvej 4, Nr. Herlev, 3400 Hillerød

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Christina
      Det nåede jeg desværre ikke lige. Lyder ellers til at kunne være en hyggelig dag. Håber alt gik godt.

      XL Køkkenhave lyder jo tillokkende for sådan en som mig :-)

      Slet
    2. Vi havde en rigtig god dag med stor spørgelyst og interesse fra de mange besøgende (børn og voksne). Kalvene (2 ugers) blev beundret, tyrekalvene klappet, køkkenhaven inspiceret og hønsene fik smilene frem hos flere. Herligt!
      Vi spiser i øvrigt vores dejlige grønne asparges, der bare gror og gror i køkkenhaven og kartoflerne hyppes flittigt. Kartoflerne (af ukendt sort) som vi fik på seminaret er også kommet op. Hvad med dine?
      Christina

      Slet
  12. Hej,

    Jeg er tilrettelægger på Døvefilm, som er et ikke kommercielt og statsfinansieret TV-produktionsselskab som viser en times TV om ugen på tegnsprog til døve i Danmark.
    Vi skal i næste uge lave en serie, hvor to mænd bliver udfordret i køkkenet og skal lave forskellige svære opskrifter. Jeg vil have lov til at bruge din opskrift på risotto med blåmuslinger i en modificeret udgave. Jeg vil også gerne have lov til at bruge dit billede af risotto med blåmuslinger, sådan at de to mænd ved hvordan det færdige resultat ser ud. Det bliver vist på skærmen i max 5 sekunder og fotografen bliver selvfølgelig krediteres med navn.

    Jeg håber på et hurtig svar fra dig.

    På forhånd tak,

    Med venlig hilsen

    Anne Hyland

    (ah@deaftv.dk)

    SvarSlet
  13. Hej Grøntsagspige :-)

    Jeg er specialestuderende ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet, og er pt. i gang med en interviewundersøgelse omkring naturlig mad.

    Derfor søger jeg deltagere til spændende interviews, hvor vi vil tale om denne naturlige mad, dvs. mad uden kunstige tilsætningsstoffer - så oprindelig som mulig.

    Hvis du har tid og lyst til at deltage i et spændende interview, vil jeg meget gerne høre fra dig.

    Jeg kan kontaktes på tlf. nr.: 20720551 og mail: smer86@gmail.com.

    Jeg ser frem til at høre fra dig

    Vh Sandra Rasmussen

    SvarSlet
  14. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

    SvarSlet
  15. Hej Randi.

    Min kollega Line og jeg fra FOOD er, sammen med Økologisk Landsforening, i gang med at skabe en økologisk festival på Frederiksberg Runddel i København d. 24-25. august.
    Det bliver en fest, der byder på markedsplads, lege, konkurrencer og madskoler med fokus på økologiske råvarer.

    I den forbindelse søger vi nogle skønne, engagerede madelskere som er klar på at lære fra sig af tips og tricks evt. indenfor nogle kategorier som f.eks. syltning, snacks, madpakker, grød mm.
    Jeg håber, at du har lyst til at være en af disse madelskere.

    Alle råvarer stilles til rådighed fra pladsens avlere og madskolerne er, som udgangspunkt, af 45 min varighed. Det forventes at en madskole ca. holder 24 mennesker beskæftiget. Meningen er at der vil være løbende madskoler, så gæsterne kan støde til og fra – og altså ikke er tvunget til at være der fra start til slut. Det primære er ikke at mætte gæsterne, men at holde dem aktiveret, lære dem nyt og lade dem smage på råvarerne på nye måder.

    Der er ikke tale om en heldagsforestilling (men kun 1-2 timer) og den eneste omkostning er din tid.
    Din blog vil blive nævnt I vores festivalsprogram, så du også kan få lidt omtale ud af det.
    Jeg håber, at jeg har fanget din interesse.

    Med venlig hilsen
    Pauline Edinger

    FOOD ORGANISATION OF DENMARK
    E: pauline@thefoodproject.dk

    SvarSlet
  16. Kære Randi

    Jeg skriver til dig, fordi jeg er faldet over din mad-blog. Og jeg kan se at du, ligesom os, har en stor kærlighed til kogekunstens mange glæder :-)
    Grunden til at jeg henvender mig er, at jeg sammen med en ven har startet et fundraising projekt der hedder Mad Gennem Generationer. Helt kort går projektet ud på at indsamle en masse opskrifter hvor nostalgien er i fokus, dvs. de opskrifter hvor minderne vælter frem. Det skal så blive til en kogebog med de bedste opskrifter gennem tiden. Overskuddet vil gå til Red Barnets fokus på fællesskab og oplevelser.
    Jeg vil i den sammenhæng høre om du kunne være interesseret i at bidrage til kogebogen. Det koster jo ikke noget; blot en opskrift, evt. et billede af retten og så selvfølgelig den gode historie - dvs. hvilke minder der er forbundet med opskriften.

    Du kan læse mere om projektet her: facebook.com/madgennemgenerationer

    Har du nogle spørgsmål må du endelig skrive.
    Mange hilsner fra Lene.

    SvarSlet
  17. Gode billeder af din have og høsten. Interessant at følge med i. Hvor skaffer du frø fra?

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Anders
      Frø får jeg rigtig mange steder fra, men mest fra nettet, hvor der specielt på Engelske sites er det godt udvalg af mange forskellige sorter, som også er egnet til vores klima.

      Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...