Det er et enormt ressourcespild, både i forhold til produktionen af madvarerne, men også CO2 brug til transport af samme. Derudover har det den kedelige effekt i udviklingslandene at de lokale ikke har råd til mad. Vores overforbrug af madvarer driver prisen i vejret og de lokale kan ikke være med.
Alt det kan der læses mere om på denne side : http://stopspildafmad.dk/
Mit beskedne bidrag i den sammenhæng, er at sikre at vi ikke køber noget der ikke skal bruges, og at det vi køber bliver brugt til sidste krumme.
Herunder er en samling af små tips til brug af rester, og andre måder at undgå spild, som jeg finder på undervejs.
- Lav dobbeltportion når du laver grøntsagssuppe, det smager tit bedre dagen efter. Eller brug en evt. rest som forret dagen efter. Smid en håndfuld suppepasta i gryden under opvarmning for at give lidt ekstra fyld og en anden smag.
- En rest langtidssimret oksekød kan blive til en forrygende pastasauce, specielt hvis du har lidt at den kraftige stegesky tilbage.
- Anskaf høns, så bliver jeres madrester omdannet til dejlige æg og suppehøns.
- En rest Philadelphia og en rest Persillepesto lavet på glatbladet persille og solsikkekerner, er en kombination der tager kegler på et stykke knækbrød, rugbrød, ristet franskbrød ......
Andre typer friskost og pesto giver sikkert også gode resultater. - Når du har kogt suppe, eller har en rest, kan kødet bruges til en lækker gang Rillette, som er noget af det dejligste pålæg. se mere her : http://rlauridsen.blogspot.com/search?q=rillette
- Planlæg dine indkøb, impulskøb ender ofte i skraldespanden, uåbnet. Og så nytter det jo ikke noget at det var billigt, det er stadig spildte penge, og ressourcer
- Har du pludselig en masse grøntsager i køleskabet som har overstået der første friskhed, så overvej en gryderet. I gryderetter kan man bruge de fleste slags grøntsager. Det kan også være det kan blive til en rigtig god pastasauce som ungerne vil elske.
- Når du har spist kylling, så pil skroget for de små kødrester der sidder tilbage, der hvor det er svært at komme til, de kan bruges til en herlig kyllingesalat dagen efter.
- Kend dine portionsstørrelser. Står du med et stykke kød du ved er for stort, så beslut dig på forhånd til hvad du vil bruge resten til, så kan du tage det fra og evt. tilberede det på en anden måde.
- Har du langtidssimret en oksesteg, eller f.eks lavet Osso Buco, står man nogen gange med en god rest af saucen tilbage. Er der kød tilbage, kan det naturligvis bare spises som det er dagen efter, eller fryses til en anden god dag, men er det kun saucen, så smid den ikke ud - den kan nemlig blive til en rigtig god italiensk inspireret tyk suppe dagen efter. Tilsæt lidt udblødte og kogte Borlotto bønner, sammen med en god skive daggammelt brød og lad det koge godt sammen, Juster konsistensen med lidt vand, og tilsæt grofthakket spinat lige inden servering.
- Tænk frokost, når du står med dine rester og skal bestemme dig til hvad de skal bruges til. Mange ting kan bruges som fyld i en omelet, eller i en sandwich.
- Skift holdning til resterne, anse dem som køleskabets små guldkorn med et hav af muligheder og ikke som kedelige "left overs"
- En rest kartoffelmos kan blandes op med gode ting, og blive til en ny lækker ret >Se her<
- Hav altid lidt fladbrød på lager, de kan bruges sammen med en rest gryderet og en smule salat, så har man et helt nyt måltid.
- Hold orden i køleskabet, er der høje stabler er det nemt for maden at blive gemt og glemt.