2011-01-16

Ribollita - Take 2

Så blev det tid til at forsøge sig med Ribollita suppe igen. Den suppe som jeg forelskede mig i, i Toscana, og som jeg har forsøgt at lave én gang før, med et halvkedeligt resultat (læs her : Ribollita - Take 1)

Er en bønne en bønne ?
Scarlet Emperor
'Scarlet Emperor'
En af de smukkeste bønner
Jeg har læst en del opskrifter siden da, og de var alle enige om, at der skulle bruges de hvide cannelinni bønner. Men nu var det lidt spontant at jeg besluttede mig til at lave Ribollita, så de 12 timer de tørrede bønner skulle stå i blød var lige i overkanten. Til gengæld havde jeg nogle af mine egne Pralbønner 'Scarlet Emperor' i fryseren, og da de ikke er tørrede, så skulle de bare koges, og det kunne jeg nå.

Og ja en bønne er selvfølgelig en bønne, men der er meget stor forskel på smagen og udseenet. F.eks var det lidt pudsigt at hælde en lyslillla bønne pasta i suppen.....Det kunne heldigvis ikke ses på det færdige resultat.
Bønnerne viste sig at være perfekte til suppen, da de er meget smagfulde og har en god konsistens. Jeg tror at de har tilført betydelig mere smag og bund til suppen, end de hvide bønner ville have gjort.
Derudover var alle opskrifter enige om, at der skulle tilsættes bladselleri. Jeg mener ikke jeg er kræsen, men der er få ting som jeg altså bare ikke bryder mig om. Selleri er en af disse ting (både blad og rod-selleri. ).
I stedet brugte jeg persillerod, for at få lidt af den kant i smagen som ellers ville komme fra bladsellerien.
Skal det være helt rigtigt, skal man have fat i noget Toscansk palmekål (Cavalo Nero) men grønkål går an.

Brødet man bruger har stor indflydelse på slutresultatet, så vælg et med lidt substans. Som f.eks et godt italiensk landbrød.

Her er hvad jeg gjorde : (4 portioner)

Sæt 300g bønner til at koge i 30-40 minutter, de skal være møre men ikke udkogte.

1 gulerod,
1 lille persillerod,
1 løg, og
2 fed hvidløg  hakkes, og steges i olivenolie  sammen med lidt groftkværnet peber ca. 10 minutter uden at brune (det skal svede)
300 gram hakkede tomater og  
1 tsk tørret chili tilsættes og steger med i ca. 10 minutter. Tilsæt
300 gram grofthakket frisk grønkål,1 liter vand og halvdelen af de kogte bønner

Kog op, og lad koge i ca 15 minutter.

Resten af bønnerne pureres med lidt vand og hældes i suppen sammen med  
120g daggammelt brød der er skåret i store tern.
Kog op igen, og rør i suppen indtil brødet er gået i opløsning og suppen er blevet tyk. Det tager 20-30 minutter.
Det kan være nødvendigt at tilsætte mere vand, men suppen skal have konsistens af en lidt tynd stuvning.
Smag til med salt, peber og evt. lidt mere chili.


Ved servering dryppes suppen med en god olivenolie.

Denne gang blev det ikke kedeligt. Det blev en god kraftig suppe med masser af bund i smagen, og med en fyldighed der gjorde, at selv ikke manden savnede sit kød.
Den blev oveni købet sammenlignet med den suppe vi fik i Toscana, bedre anmeldelse kan vist ikke fås.Og hvis det ellers går som jeg forventer, så smager den endnu bedre i morgen, jeg glæder mig allerede.

Fra haven er der brugt : Løg, Hvidløg, Tomat (henkogt), Grønkål, Bønner (frosne), Persillerod, Chili (tørret).

6 kommentarer:

 1. Skønt med en opskrift på en god kraftig vintersuppe. Den vil jeg da bestemt afprøve. Din opskrift på pancetta crostini blev med stor succes brugt i sidste uge. Det er ikke sidste gang.

  Bedste hilsner
  Birgitte

  SvarSlet
 2. Hvor ser det lækkert ud og de bønner, er bare SÅ smukke - men jeg må vist nøjes med cannellini :-)

  En god, kraftig toscansk suppe, er bestemt anbefalelsesværdig, jeg må helt klart prøve den.....

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 3. Hej Birgitte,
  hvor er jeg glad for at høre at du kunne bruge min opskrift, det er helt klart blevet min favorit crostini.
  Og efter at have smagt suppen igen i dag,kan jeg kun gentage at den smager fantastisk godt, så den kan stadig anbefales.

  Hilsen Randi

  SvarSlet
 4. Hej Birthe.
  Jeg er sikker på at cannellini bønner også vil give en god suppe, det er trods alt de oprindelige til Ribolitta og de plejer da at vide hvad de laver de toscanere :-)

  Men ja bønnerne er utroligt smukke, hvis ikke jeg husker helt galt, så var det få år tilbage moderne at have dem stående til pynt i glas krukker i stuen. Det synes jeg nu er ikke er den rette brug af sådan en lægger råvare :-)

  Hilsen Randi

  SvarSlet
 5. Det lyder rigtigt lækkert. Jeg er endnu ikke nået tila t bruge bønnerne i mad. Nyder dem simpelthen sådan i haven og forærer frø (bønner) væk til veninder og bekendte, som også vil prøve.

  Men nu bliver jeg jo nysgerrig!

  Tak for tippet!

  Kh. Marianne
  Den Helbredende Have

  SvarSlet
 6. Hej Marianne.
  Ja de pynter bestemt i haven med deres smukke blomster. Den her sort har smukke højrøde blomster. Jeg har i år stillet stativet med pralbønner i overgangen fra køkkenhaven til prydhaven, og den passer lige godt i bege afdelinger.

  Du må bestemt få brugt de lækre lækre bønner. Høst dem inden de er helt tørrede, lige når bælgen begynder at blive slap. Hvis ikke du bruger dem med de samme så kan de fryses direkte, så de er klar til en god fyldig vintersuppe.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...