2012-11-25

Rødkålssalat

Rødkål er en fantastisk ting. Det er en smuk plante i køkkenhaven der giver modspil til at det grønne og på bordet giver den farve, uanset om den er tilberedt eller rå.
Den er alsidig og kan bruges til varme retter og den traditionelle syltede rødkål til julebordet hvor den tilmed har højsæson.
I haven har den holdt en pause, da jeg i starten ikke rigtig kunne få dem til at lykkedes, det blev nogle alt for små hoveder. Men i år ville jeg prøve igen. Køkkenhaven var blevet udvidet så der var plads til at eksperimentere lidt, og det er gået godt. Jo der er nogle meget små hoveder i mellem, men de fleste har fået en rigtig god størrelse. så det skal afgjort gentages til næste år.

For mig er det en af de bedste kåltyper at spise rå. Den har en kraftfuld smag som samtidig er mild og ikke så skarp i kålsmagen som f.eks hvidkål kan være. Og så kan smagen tåle at få et skarpt modspil, som f.eks fra dressingen i denne supernemme og lækre salat :


 Samlesæt til rødkålssalat

Til 2 personer.
½ Mellemstr. Rødkål (diameter 20 cm)
Kikærter, udblødte og kogte.
Græskarkerner
Bacon i tern

Dressing : 
2 spsk Solbæreddike (evt. balsamico eller anden frugteddike)
1 spsk Grovkornet sennep
1 spsk Flydende honning

Græskarkerner, Kikærter og bacon ristes hver for sig.
Kikærterne får en dejlig smag af lige at få en smule farve på en pande.
Rødkålen snittes meget fint.

Det hele blandes godt sammen med dressingen og serveres som den er. Den er dejlig mættende så yderligere tilbehør er overfløding.
-----------------------
Fra Haven er der brugt: Rødkål

8 kommentarer:

 1. Mums! Jeg har det som dig. Det er en rigtig god kåltype at spise rå.

  Apropos størrelse. Hvad gøder du egentlig med i haven? Det er nemlig en af mine største "problemer" med at dyrke økologisk. Mange afgrøder bliver så bitte små.

  /Birgitte - som ønsker dig en god uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte.
   Det er en af udfordringerne med at dyrke økologisk.
   Jeg har et par gange hentet hestemøg på en rideskole, men har ikek brudt mig om at det var fyldt med uøkologisk halm.

   Et par år jeg vi fået lov til at hente en trailer fyldt med dejlig fåremøg og hø fra venner der også er økologer, det bliver det bliver rigtig godt når det får lov til at ligge fra foråret til efteråret og kompostere og så bruges til at jorddække hvor der skal være kål eller græskar året efter.

   Men nu har vi jo efterhånden haft høns i et par år, og da vi dækker hønsegården med halm, så får vi en dejlig mængde kompost derfra. Jeg skal også til at blive bedre til at bruge ren hønsemøg udblødt i vand til at gøde potter med, og give et tilskud til gødningskrævende planter undervejs i sæsonen.
   Jeg har lige i år fået mig en 1oo liter tønde som jeg vil bruge til at lave en god blanding af brændenælder,Kulsukker og hønsemøg. Det håber jeg kan komme til at fungere godt.

   Kender du ikke nogen med en gård eller lign, der kan undvære en trailerfuld en gang i mellem ?

   Også en god uge til dig.

   Slet
 2. Hmmm, jo jeg kunne nok banke på et sted eller to. Gården lige overfor bruger selv sit hønse- og fåremøg, så jeg må lidt længere væk, men det er vel et spørgsmål om vilje ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellers skal du bare til at holde høns ;-)

   Slet
 3. rigtig god ide med kikærterne - det giver noget fylde til en god frokost - jeg tror jeg ved hvad jeg skal have med på madpakken i næste uge!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kikærter smager godt, og giver ganske rigtig en god fylde. En god gang Curry med kikærter og spinat er også dejligt - og mættende.

   Slet
 4. Høpla - det bliver sgu den til flæskestegen i morgen, du.

  Mads

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mads
   Det tror jeg også den vil passe ganske fint til.
   Velbekomme og god jul

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...