2011-08-07

Småting og finurligheder

Der sker mange småting i køkkenet lige for tiden, Nem og dejlig mad bliver lavet med friske grøntsager direkte fra haven, og der gemmes til vinter og forår hvor der ikke er noget at hente derude.

Om sommeren kan jeg godt lide at lade haven bestemme hvad vi skal have at spise. Måske har jeg på forhånd bestemt at vi skal grille, eller også har jeg bare taget noget kød af fryseren, og så går jeg en tur i haven og ser hvad der frister eller trænger til at blive spist. Det kommer der en gang i mellem noget nyt ud af, selvom det ofte ender med et stykke grillet kød og en gang salat mad varierende indhold, hvilket der jo absolut ikke er noget som helst galt med. Men altså, noget nyt kommer der ud af det en gang i mellem

Bruchetta på Speed
En dag stod jeg med dette udgangspunkt :Det var både årets først høst af grønne bønner, og rød peber.
Den røde peber der ligger øverste til venstre i billedet, ja der er én lille og 3 ultra små peberfrugter, er de mindste peberfrugter jeg har set i mit liv. Det er en ny sort jeg prøver af 'Mini Bell' Og mini, ja det skal jeg da lige love for. Men godt det smager de.

Den første høst af grønne bønner, kan man kun spise på én måde her i huset.
De koges, til de er lige præcist gennemvarme, og så serveres de helt enkelt med olivenolie og flagesalt, Så der havde vi dagens forret.

Grønne Bønner med olivenolie og salt

Resten af de dejlige ingredienser blev til et bruchetta på speed, eller et landgangsbrød med grøntsager, bestem selv :-)


Squash, Rød peber og chili, blev skøret i skiver, og ristet let på panden, sammen med lidt løgringe, og en lille smule bacon !.
Det hele blev lagt oven på to store skiver Ciabatta brød, der på forhånd var dryppet med Olivenolie.
Tomater skåret i både blev fordelt på brødene.

Æggen blev rørt sammen med 2 spsk Cremefraiche, og hakket oregano + salt og Peber. De blev stegt på panden som scrambled eggs, og derefter fordelt oven på grøntsagerne.
Til slut drysses med lidt ost, og det hele sættes i ovnen til osten er gylden.

Mums, siger jeg bare.  

Deli
Som tidligere nævnt, så er August absolut køkkenhavens højsæson, og i køkkenet giver det sig udslag i nedfrysning, syltning og Henkogning.
Nogen gange kan det være lidt svært at holde styr på hvor meget jeg lavede af det hele, og når nu de henkogte tomater slap op 2 mdr for tidligt, hvor mange ekstra glas skal jeg så lave for at have nok til det næste år ?
Derfor har jeg lavet en ny underside, hvor jeg vil forsøge at holde styr på, hvad der ryger på lager i den lokale Deli. Du kan følge med her : Ny side - Deli

For første gang nogen sinde har jeg forsøgt mig med henkogning af Grønne bønner. Efter at vi er begyndt at købe 1/4 køer og halve grise, så bliver fryseren fyldt alt for hurtigt op, så alt det der kan opbevares på hylden i kælderen i stedet for i fryseren, er velkommen. Jeg har ikke prøvet at bruge af dem endnu, så jeg må vente i spænding.

Til afdelingen af finurligheder, må absolut høre de 2 glas henkogte squash jeg har fremstillet. Det er helt på forsøgsbasis, og udelukkende fordi jeg lige nu plukker flere squash end vi kan nå at spise og lave tærter af, så noget nyt skulle prøves.  Jeg er meget skeptisk, og forventer egentlig ikke andet end en omgang meget bløde squash, som måske kan bruges som fyldstof i en vinter simregryderet.

Og så har jeg startet på henkogning af tomater, 2 glas af det foreløbigt blevet til, og det skulle gerne blive til mange flere dejlige glas af "guldet i kælderen" Sidste år lavede jeg ca. 25 glas.

Røde tomater, Orange tomater, Bønner, Squash

Pølse på glas ??? 
En anden finurlighed er dette glas :

Tysk jægerpølse på glas...  Jeg stødte på det i Edeka i Goslar, og jeg kunne ikke modstå fristelsen, konceptet er da mildest talt finurligt. Jægerpølsen er ikke smagt, men en Løgpølse efter samme princip, er spist og smagen var da ok, ikke noget særligt, men heller ikke blandt de dårligste løgpølser (hmm, egentlig er det vel bare løgpølsefyld på glas.)


Håber i nyder alle de dejlige friske grøntsager derude.

6 kommentarer:

 1. Hej Randi
  Jeg prøvede med henkogte squash sidste år. Det blev desværre bare bløde, smattede squash, som jeg kasserede fordi vi ikke gad spise dem :(

  SvarSlet
 2. Hej Kristine.
  Det er egentlig også det jeg regner med at det bliver til - men jeg måtte lige prøve :-)
  Randi

  SvarSlet
 3. Kære Randi,

  mmhmmm - dit deli-lager lyder HELT forrygende! og så lyder selve ordet bare fantastisk. New yorker-agtigt på den rigtig fede måde ;-)

  kh. Eva

  SvarSlet
 4. Hej Eva
  Det gør mig også rigtig glad at have den deli. Har til tider grebet mig selv i at stå og smile veltilfreds nede foran reolen i kælderen hvor alle glassene står :-)

  Randi

  SvarSlet
 5. Hej :)

  Jeg prøvede igår at henkoge squash som dig til gryderetter etc. Men mine "kogte lkigesom ikke ud", så de ikke lægger i væske, kun halvdelen er dækket af væske`:`(og tænker de skal dækkes af væske for at konserveres? Ville høre om du kogte det sammen i en gryde først? Kan det have en negativ effekt? Håber du kan hjælpe en novice indenfor henkogning :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan faktisk ikke huske hvad jeg gjord.
   Men skulle jeg gøre det igen, ville jeg starte med at hælde kogende vand over.
   Men jeg gør det ikke igen, for det bliver for mærkeligt og smattet.
   Jeg gør heller sådan her : http://rlauridsen.blogspot.dk/2011/08/trter-og-timbale-squash-overskud.html

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...