2010-11-09

Toscanske fristelser

Efter en uge i Toscana, hvor vi har fordrevet tiden med Toskansk mad, gode Chianti vine i rigelige mængder, kombineret med rimelige varmegrader, fantastiske landskaber i efterårsfarver og gode bøger i solen, sidder jeg nu her, iført 7 lag tøj og uldtæppe og undrer mig over hvad jeg dog laver i Danmark.

Som altid når vi er i  Italien, så sætter vi maden i centrum. Når det er Toscana vi besøger, så er den den gode solide Toscanske kost vi nyder.
Ribolitta suppe, Papardelle al Chinghiale (Pasta med vildsvine ragu), Crostini og Bruchetta med lækre ting på toppen, Lækre friske sandwiches med intet andet en god Prosciutto og Frisk Mozzarella. Jeg kunne blive ved og ved.

Et andet fast indslag, er besøg i supermarkeder, og på lokale markeder. Udvalget på hylderne er alene nok til at jeg begynder at drømme om at bo på en Toscansk bakketop med udsigt over vinmarker og lange rækker af tomater i baghaven. Adskillige reoler dedikeret til de forskellige typer Pasta. Så mange forskellige typer af tørrede bønner og perlebyg og spelt, som vist kun kan findes på de danske hylder i en fjern fremtid (og så til en rimelig pris) Olivenolie og Balsamico eddiker i så mange varianter at man tror det er løgn. For ikke at nævne hylderne med grøntsager på glas, lagret i forskellige olier og eddiker, og fuldstændig forførende at se på. Og så er der skinkerne og pølserne for slet ikke at nævne parmesanosten og alle de andre.

Markederne bugner af friske grøntsager, som ligger i store stakke og bare venter på at blive købt og tilberedt, og det bliver de af de lokale, som bærer den hjem i store poser. Bæreposer fulde af courgetter, Cavallo Nero og artiskokker vandrer hen ad gaden når det er markedsdag, og man får helt lyst til at følge efter og se hvad der bliver lavet af dem.

Markedsdag i Siena
Har man nogensinde set så mange friske artiskokker på ét sted før
Det ser da lækkert ud

Hjemme igen, er der nogen ting der sidder fast i smagsløgene og som der skal eksperimenteres med i det hjemlige køkken:
 • Ribolitta suppe og andre fyldige supper. Det må da være perfekt til den kommende årstid. Og selvom der skal bruges Cavallo Nero til de rigtige supper, så må den grønkål der står i haven da kunne bruges til noget.
 • Bønner: Borlotto, cannelini og mange andre slags.
 • Cavalla Nero skal sås i haven til  næste år.
 • Crostini med alle mulig forskellige ting på. Blandt andet én bestemt slags som jeg er rimelig overbevist om, bestod af finthakket (ikke fars fint) prosciutto med Rosmarin og Olivenolie - Smagte fantastisk.
 • Pasta al Chinghiale (måske skal det bare være med frilandsgris til at begynde med hvis ikke jeg kan finde noget vildsvin) 
Uh, jeg glæder mig allerede.

3 kommentarer:

 1. Al mulig grund til at glæde sig. Mine tænder løber i vand. Jeg er også stor fan af det italienske køkken, som har en enkelhed over sig, der tiltaler mig. Og, så bruger de mange grønsager, hvilket absolut også er et plus og svært at finde i det danske bondekøkken. Tak for inspirationen.

  SvarSlet
 2. Åh ja, at drømme sig tilbage til Toscana :-D

  De kan altså noget helt specielt med mad, de italienere og så har de bare nogle lækre råvarer...
  Vi havde den "fornøjelse" at få serveret Trippa alla Firenze - som er komave - jeg må indrømme at det var vi ikke helt så vilde med.

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 3. Hej Birgitte og Birthe.
  Tak for jeres kommentarer.

  enkeltheden og de fantastiske råvarer er fo mig det essentielle i det Italienske køkken.
  Selv når der er mange ingredienser i en ret, så kan man smage dem alle sammen, og de har alle deres formål i retten.
  Men uden førsteklasses råvarer, så duer enkeltheden ikke - det skal smage af noget.

  Vi stødte også på Trippa et enkelt sted, men valgte nu en anden ret fra kortet. Har aldrig smagt det,men udseendet tiltaler mig ikke.

  Hilsen Randi

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...