2011-01-20

Pesto danese ?

Alle kender den klassiske pesto med basilikum, pinjekerner og parmesan. Men hvad gør man når sommerens overskud af bredbladet persille er det der trænger sig på, og man ikke har brug for mere hakket persille i fryseren ?

Man laver selvfølgelig en pesto.
Jeg valgte at lave den med solsikkekerner og hasselnød og brugte rapskim olie i stedet for olivenolie. Dog er der stadig parmesan i den, og lidt hvidløg naturligvis.
Jeg skal love for at det smager godt på en gang pasta, og så har den holdt sig godt i fryseren fra i sommers.

Hvis nu man gerne vil gøre den endnu mere dansk, hvilken ost kan man så bruge, og er der en mere dansk ingrediens end solsikkekerner. (jeg tror at ren hasselnød vil være for gennemtrængende)

Forslag modtages med åbne arme.

6 kommentarer:

  1. Hej Randi.

    Ranum mejeri laver en dansk parmasantype:
    http://www.vom.dk/index.php?id=14&mid=433
    På ovnestående link står der lidt om den.

    Med hensyn til erstatning for solsikker, kunne bog fra bøgetræer eller frø fra grankogler være en mulighed. Begge dele ville nok ret arbejdskrævende hvis du skal bruge større mængder.

    Magda Bazuin skriver om begge dele(dog ikke i forbindelse med pesto) i sin bog : Ukrudtskogebogen.

    Hun Kalder grankoglefrøene for pinje og fortæller, at de er meget brugt i syden. Jeg har aldrig smagt dem, men Magda Bazuin skriver ,at de har en fin nøddeagtig smag.

    SvarSlet
  2. Hej Orla
    Det er gode bud du kommer med.
    Jeg kan ikke lige huske smagen af bog, men det er da et interessant forslag. Jeg må se om jeg kan få fat i nogen til en test.

    Grankoglefrø lyder også som et bud. De Pinjekerne man bruger i traditionel pesto, er og frø fra grantræer, men om det er en art der vorkser i DK ved jeg faktisk ikke.
    Og at der laves "parmesanost" i Danmark er da en interessant nyhed.
    Hilsen Randi

    SvarSlet
  3. Jeg erindrer, at drengene fra Falsled eksperimenterede med en dansk pesto med frisk ost, muligvis rygeost i en TV-køkke-ting tilbage i midt 90erne.

    Hytteost kunne måske også erstatte parmesanen, selv om det ganske sikkert giver en helt anden tekstur og smag. Men det er vel også meningen at elaborere over pesto-konceptet og udvikle noget mere nordisk - og ikke bare en pesto-kopi med nordiske undertoner...

    SvarSlet
  4. Hej Anders.
    Ideen er netop at komme med en dansk pesto, der bruger typiske danske råvarer.
    Persille er mit udgangspunkt, men andre danske urter såsom purløg og Ramsløg m.fl er bestemt også en mulighed.
    Som udgangspunkt vil jeg beholde de 4 grundelementer fra en klassisk Pesto.

    Krydderurt el lign. (Hovedingrediens)
    Ost
    Nødder eller Frø
    Olie.

    Derudover er der ingen grænser.
    Rygeost kunne være rigtig interessant. Jeg kan sagtens forestille mig den i en kombination men f.eks spinat.

    SvarSlet
  5. Jeg har god erfaring med at bruge Vesterhavsosten fra Thise mejeri i stedet for parmesan.

    SvarSlet
  6. Hej William.
    Ja det kunne jeg egentlig godt forestille mig. Det må prøves.
    Hilsen Randi

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...