2011-08-14

Et rigtigt griseri

I går var vi på landet.
Et stort ønske er at kunne opfede vores egne grise, men i en villahave i forstæderne, er det ikke det der står øverst på ønskelisten, hverken hos kommunen, naboerne, grisene eller os selv for den sags skyld.

For længe siden er vi holdt op med at købe konventionel svinekød. De forhold de bliver budt vil vi simpelthen ikke være med til at støtte som forbrugere. Vores indtag af svinekød har derfor begrænset sig til det vi har kunnet finde som økologisk eller Friland, og det har betydet at vi en gang i mellem har savnet en kotelet eller en ribbenssteg. For nyligt har vi så taget os sammen til at starte jagten på halve økologiske grise.

Jagten er startet på nettet, og søger man på økologisk svinekød, dukker der flere mulige emner op. Det skulle dog hurtigt vise sig at vores forestilling om grises velfærd og dermed behov for plads til at røre sig på langt oversteg de regler der er for økologiske svinebesætninger.
Det overraskede os at finde ud af, at reglerne tillader at grise i 7 ugers alderen lukkes inde i stalde, med kun minimal adgang til udendøresarealer der oveni købet i mange tilfælde er beton belagt.

Økologi er for mig en mærkesag, intet er mig mere naturligt, end at undlade at sprede, og spise gift, og at dyrke og opdrætte på den mest forsvarlige bæredygtige måde, så vi sikrere at der er sund jord i mange generationer fremover. Dog må jeg indrømme, at når det gælder kød, så kigger jeg mere på dyrenes velfærd, end på økologien.
Reglerne for økologisk dyrehold er et stort skridt i den rigtige retning, og vi har set at de dyr der lever under de forhold, har det ganske fint, ser glade ud og har krølle på halen.
Måske er jeg lidt sentimental eller er min ide om hvordan dyrene skal have det under opvæksten utopisk ??
Måske, men i hvert fald fortsatte vi jagten for at finde slagtegrise med jord under klovene og mulighed for at, ja altså være en rigtig gris

Jagten er foreløbig endt, ikke langt fra København, hvor vi stødte på et rigtig Griseri.
67 grise var der, og de havde (som ejeren udtrykte det) alt for meget jord at gå på. De kan slet ikke nå at holde græsset nede, så han er nød til at slå det flere gange om året, ellers forsvinder grisene i vildnisset :-)
Og de bor i hytter ude på marken, så de kan gå ud og ind som det passer dem. Han avler dem ikke selv, men får økologiske smågrise hjem fra steder hvor han mener der er ordentlige forhold. Og så bliver de ellers sluppet løs på marken, hvor de går til de er klar til slagtning.


Se det er et rigtigt griseliv, og derfra vil vi gerne have vores halve gris. Så nu skal vi bare finde ud af hvordan vi gerne vil have den parteret, og så finde en onsdag hvor vi har tid til at modtage 45 kg fersk gris, og så står den på flæseksvær og koteletter.

Som det ses på billedet så er der grise i flere farver, det skyldes at det er en blanding af 3 forskellige racer: Dansk Landrace, Yorkshire og Duroc. Den næsten chokoladebrune farve kommer fra Duroc.
Vi glæder os til at sætte tænderne i kødet fra en gris er har haft masser af plads til at løbe rundt og udvikle en god muskulatur, mulighed for at supplere kosten med orme, rødder, og hvad de nu ellers kan finde derude på marken, så kødet kan få en dybere og mere kompleks smag.

I det hele taget så glæder vi os over at det kan lade sig gøre at finde steder hvor grisene i sandhed har et godt liv. Mon ikke der findes flere steder derude, hvor grisene har det lige så godt, og forhåbentlig kommer der flere til.
Et andet positivt aspekt ved at de har "alt for meget plads" er at der ikke er problemer med gylle, markerne er store nok til at aftage den mængde de leverer og omsætte det til genvækst af græs og andet godt som grisene så spiser. Og se det er jo det helt rigtige :-)

Men hvad så med økologien - er det godt nok ?
Skal man så lade være med at købe økologisk svinekød - Nej Nej Nej.
Nytter det overhovedet noget -  Ja - meget
Selvom økologiske svin ikke har det helt så godt som jeg synes de skal have det, så har de det stadig meget meget (MEGET) bedre end de konventionelle, og et sted skal vi jo starte - ikke ? Og en af de rigtig gode ting er at søerne (moder grisen) skal gå på friland og at grisene skal fødes på friland, og blive derude i mindst 7 uger. I konventionelle svinebedrifter er søerne inde hele livet, og holdes i små båse hvor de nærmest ikke kan bevæge sig.
Så har du valget mellem konventionel og økologisk, så vælg økologisk, og hav det godt fordi du støtter et landbrug med meget gladere grise.

5 kommentarer:

  1. Kære Randi.

    Økologi, - når det gælder dyr - er en tricky affære, det er jeg helt enig med dig i. Der er jo for mange landmænds vedkommende gået økonomi i den, og de følger reglerne som de skal - uden at skele til moralske/etiske overvejelser. Det er rendyrket kapitalisme og ikke en dyt ideologisk.

    Jeg ved ikke, hvor brugt "Dyrevelfærdsmærket" egentlig er - men det bør man måske også kigge efter.

    Alternativt gøre som dig: At finde sin egen grise-pusher.

    Jeg ville ønske, jeg selv var mere idealistisk. Din idealisme er smittende!

    Kh. Eva

    SvarSlet
  2. Hej Eva.

    Landmanden har en fin lille signatur på sine mails, hvor han skriver:

    Rigtige grise er ØF grise
    Økologiske Frilandsgrise

    Den synes jeg er rigtig sød :-)


    Sjovt du skriver om idealisme, det er ikke et ord jeg nogensinde har tænkt i forbindelse med mig selv, men jo du har ret - jeg er nok ret idealistisk hvad det angår, og det er da herligt hvis det kan smitte lidt :-)

    God weekend.
    Randi

    SvarSlet
  3. Hej

    Kender dine tanker/bekymringer. Det er så svært at finde noget ordentlig kød, og de mange forbrugere er ligeglade. Vi er også forlængst holdt op med at spise konventionelt kød, og forsøger at lave vores eget, men der er begrænsninger, som regel i forhold til de større firbenede dyr;). Held og lykke med den halve gris.

    vh Dorte

    SvarSlet
  4. Hej Dorte, Uhh jeg ville også gerne lave alt mit eget kød og jeg glæder mig til vores 6 kyller er store nok til at havne på middagsbordet. Men det er så også det vildeste det kan drives til i en villahave. Nåe ja, ret beset kunne man vel godt have kaniner, men så glad er jeg ikke for kaninkød.

    Og tak, vi har bestilt den og vi kan hente den 7 september.

    mvh
    Randi

    SvarSlet
  5. Helt enig i, at økologi er vejen frem. Kunne aldrig finde på at støtte det konventionelle landbrug, når man har set udsendelser af, hvorledes eksempelvis burhøns levevilkår er, indtil de skal slagtes.

    Hilsen

    Henrik
    http://www.mobilreparationer.dk/

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...