Det er vinter, men heldigvis er lyset stille og roligt ved at kæmpe sig tilbage. Meteorologerne lover at frosten forsvinder lige om lidt og så kan vi igen komme i jorden efter de pastinakker som jeg ikke har fået dækket ordentlig til i år, Porrene kan tø op og grønkålen kan begynde at vokse igen.
Men mens vi venter på plusgrader, så er der nu ikke noget som en dejlig varm fyldig suppe med lidt chilivarme.
I River Cottage 'Veg Every day' er der en tillokkende opskrift, som Hugh godt nok kategoriserer som en sommersuppe, men det skulle nu ikke stoppe mig, når nu jeg har henkogte tomater i kælderen og frosne i fryseren.
Jeg var nød til at skrue en del på opskriften for at få den til at passe til det jeg lige havde. Her kommer min udgave.
2 små løg, hakkes fint
3 fed hvidløg, hakkes fint
3 små røde chili, medium styrke hakkes fint
½ tsk stød spidskommen
2 dl grøntsagsbouillon
1 glas henkogte tomater
2 dl tomat passata *
250 gram Borlottibønner koges i 30 minutter **
Krydderuter. Oregano, Timian og lidt rosmarin og Salvie
Saften af ½ lime
Persille til drys
Salt og Peber
Creme fraiche til at dryppe i tallerkenen ved servering.
Løgene steges i lidt olie indtil de er bløde.
Tilsæt hvidløg, Chili og spidskommen, steg videre i ca. 5 minutter.
Pasattaen steges nu med i et par minutter, det bringer mere smage og sødme ud i tomaten. Tilsæt nu bouillon, kogte bønner, henkogte tomater og krydderurter. Smag til med salt og peber.
Kog op og lad simre i ca. 10 minutter.
Tage suppen fra varmen og tilsæt limejuice og ekstra salt og peber hvis nødvendigt.
Server suppen med creme fraiche og et drys persille.
Det var en dejlig lille sjælevarmer med et strejf af sommer.
* Tomat passataen laver jeg ved at tø mine hele tomater op i god tid, og i en sigte.
De mister en masse væde under optøning som løber af. Sørg for at der er hul på skindet så væden kan komme ud. Nå de er tøet op, passerer jeg tomaterne gennem sigten, og har en dejlig tyk tomat passata.
** Jeg fryser de friske bønner ved høst, så skal de ikke udblødes. Bruger du tørrede bønner skal de udblødes natten over. I opskriften brugte de Sorte bønner på dåse.
-----------------------
Fra Haven er der brugt: Tomat, Chili, Løg, Hvidløg, Borlotti bønner, Oregano, Rosmarin, Timian, Persille, Salvie,
mums - jeg kan lige forstille mig hvordan de smager med vores egne henkogte tomater - de smager nemlig som sommer :-)
SvarSletDet er nemlig det de gør, og duften når et glas åbnes, kan gøre mig helt salig :-)
SletOg jeg kan stå inde for smagen :-)
SvarSletMmhmm, den ser god ud! Kunne godt bruge en spiselig sjælevarmer - og har passata på hylden! Tror det skal laves i aften :-)
SvarSlet