2011-06-25

Maden og haven i forbifarten

Haven (og kyllingerne) trækker virkelig lige for tiden, og jeg får ikke blogget, eller taget billeder til bloggen for den sags skyld.

Nogle af bedene derude er allerede i gang med 2. afgrøde, og andre skal jeg have sået til igen med salat, rucola og andre gode ting.
Spinaten er høstet og resultatet er 4 poser med små spinatkugler i fryseren.
Kålen er kommet sent i gang og de mangler stadig at vokse lidt inden de er klar til at blive plantet ud. Der er Savoy kål, Grønkål og Toscansk palmekål. Den Toscanske glæder jeg mig allerede til at bruge i en god Ribolitta til efteråret, hvor nogle af de bønner jeg har sat, også gerne skulle have leveret en masse dejlige bønnefrø.
Der er 5 forskellige bønner i år :
 1. Pralbønne 'Scarlet Emperor'
 2. Stangbønne 'Cobra'
 3. Borlotto 'Lamon'
 4. Stangbønne 'Blauhilde'
 5. Buskbønne 'Contender' ( er ikke sået endnu )
Nogen (specielt undertegnede) kunne mene at det er lidt mange bønner. Men nå nu man både vil have grønne bønner i fryseren, Forsøge at lave henkogte (canned) grønne bønner, Bønnefrø fra Pralbønner og Borlotto bønner til mange supper og Chili Con Carne, så skal der alligevel dyrkes en del.

Efterårsløg sat i oktober sidste år, har vist sig at være den helt store succes. allerede i starten af maj, høstede jeg de første løg, og dem der stadig står derude, har vokset sig store og mægtige. Det er bestemt en succes der skal gentages. Sorten er 'Radar' og de har en dejlig kraftig smag af løg uden at være skarpe.

Lige om lidt er der valske bønner klar til høst derude, og jeg glæder mig allerede til det første stykke ristede brød med valske bønner vendt på panden med olivenolie og noget godt flagesalt og nykværnet peber. Uhm og den første Risotto med helt friske bønnefrø.

De første Ærter er også lige om hjørnet, og dét er virkelig én af de lækkerier der klæder mig til hvert år, for små friske ærter direkte fra planten er noget af det aller aller bedste i haven.

Spinat har vi brugt i salater og i tærter. Lavede en lækker tærte med spinat og kylling. En god tærtedej, og en godt lag dampet spinat i bunden. Derpå stykker af stegt kyllingebryst og lidt feta i tern , samt grofthakkede soltørrede tomater, Oregano. En blanding af Æg og cremefraiche med en håndfuld revet parmesan hældt over og afsluttet med et godt lag af hjemmelavet rasp blandet op med blendede mandler.
Uh, det var én af de bedste tærter jeg længe har bagt.
Ellers har det stået på nem og hurtigt, men god mad. Grillet kød med en hjemmedyrket salat er svær at slå. Det samme er en god kartoffelsalat af friskhøstede kartofler. Om sommeren behøver vi ikke så meget, bare det er frisk og enkelt, så er det ikke til at gå fejl af.

Jordbær kan vi da ikke glemme. Vi spiser jordbær næsten hver dag. og der er mange på planterne i år. Og de er store, dejlige og søde. Uhm det er nu noget af det bedste ved denne årstid.

Drivhuset er begyndt at levere. Jeg har høstet de første 3 agurker, og det første store glas Basilikum pesto er lavet, og næsten spist igen. 2 modne kirsebærtomater er det blevet til.
Friske hvidløg har jeg høstet i stor stil fra drivhuset. De sidste er hevet op og lagt i køleskabet fordi agurkerne skulle bruge pladsen.

Basilikum Pesto : 
En stor håndfuld Basilikum
En håndfuld mandler.
ca. 100 g vesterhavs ost fra Thise.
Flage salt, Friskkværnet peber.
Det hele køres en tur i foodprocessoren og der tilsættes Rapsolie til konsistensen er som man kan lide den.

Uh den smagte godt, og faktisk så jeg manden smøre noget på et stykke rugbrød, uden andet på. Og han virkede tilfreds :-)
Basilikum pesto blandet op i cremefraiche, giver forøvrigt en forrygende dressing til kartoffelsalaten.

Timian, Oregano og Purløg er der masser af derud, mens der lige går et par uger inden der for alvor er gang i persillen. Egentlig lidt bagvendt på disse breddegrader, at Basilikum er klar før persillen, men det har nok noget at gøre med forspiringen :-)

Det jeg ikke helt kan forstå,er at juni allerede er ved at være overstået.
På hylderne i kælderen står der flasker af Rabarbersaft, side om side med hyldeblomstsaft, frisklavet jordbærsyltetøj, og chilisauce (godt nok af sidste års høst fra fryser). I fryseren er der poser med spinat. Og så vil det jo sige at jeg allerede er ved at samle forråd til vinteren.

Min hjerne kan ikke følge med. Et eller andet sted synes jeg stadig det er forår, hvilket egentlig ikke er så dårligt :-)

7 kommentarer:

 1. Jeg kan se, at vi næsten laver pesto på samme måde... men jeg kender ikke vesterhavs oste.

  SvarSlet
 2. Hej Frøskuffe.
  Vesterhavs ost er en herlig ting fra Thiese. Det er en ret fast ost der er langtidslagret ude ved vesterhavet. Perfekt til Pesto.
  Jeg har set den hos Kvickly, og hos årstiderne.
  Randi

  SvarSlet
 3. skøn læsning og giver virkelig inspiration :-) tak for det. Vil straks i gang med andre pestoer - jeg har ikke basilikum - hvordan sørger du for at det kan holde sig?

  SvarSlet
 4. Hej Camilla, og tak.

  Når jeg laver pesto til at gemme, så ryger det i fryseren. Desværre bliver Basilikum kedelig brun af at blive opbevaret, også i fryseren, men smagen bevares.
  Persille pesto, en anden af min favoritter, holder sig fint og uændret i fryseren.

  Randi

  SvarSlet
 5. Den tærteopskrift lyder fristende og skal vist afprøves i morgen aften. Tak for det ;-)

  SvarSlet
 6. .... og tærten blev fuldstændig forrygende. Glade og mætte maver :0))

  SvarSlet
 7. Hej Mette
  Det glæder mig at du kunne bruge oskriften.
  Tærter er en af mine favoritmetoder til at få brugt overskud af grønt. Ikke at der er så meget overskud på nuværende tidspunkt, men hen i august kan der være rigeligt at bla. squash, og så laver jeg tærter til fryseren.

  Randi

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...