2011-10-15

Køkkenhavens overskud og forfald

Køkkenhaven er ved at lukke ned, men kun på overfladen, for der er stadig ting at hente derude, selvom temperaturen har været under frostpunktet, og forberedelserne til næste års høst er godt i gang.

Der er meget at gøre derude lige nu, for jeg kan virkelig mærke at jeg er bagud i forhold til tidligere år. Der har ikke været mange gode dage hvor man har kunnet komme i haven, og når det endelig ikke har regnet, har jorden været for våd at arbejde med, men nu skal det være hvis det skal nås. Hvidløg skal i jorden, og efterårsløg skal sættes.
De seneste dage har jeg haft travle med at høste de sidste Bønner, Majs, Chili, Tomater, Æbler, Salat, Squash osv. DMI havde lovet frostvejr. Heldigvis nåede jeg det, og det ser ikke ud til at der er noget der er gået til, selvom der lå et tykt lag Rim i morges.
De sidste af de Grønne Buskbønner har fået en dyne af fiberdug, så håber jeg de kan holde frosten ude, og bønnerne kan nå at vokse lidt mere.

Fredag morgen havde drivhuset endnu overlevet, og den glemte Basilikum var stadig frisk og dejlig. Grønne tomater har fået en chance mere for at få bare en lille smule farve, inden de tages ind og omdannes til en dejlig Relish, sammen med de umodne chilier jeg har høstet. (Den Relish har piftet mange sandwichs og Burgere op hen over det seneste år, opskrift følger en anden dag)

Gul Bladbede, har selv fundet på at den skulle stå der, lige midt i persillebedet, og sådan et farveindslag kan man da ikke stå for.

Majsene er nu Ribbede for kolber, og det har været et rigtig godt Majsår.
Det er lidt sjovt, for rundt omkring har jeg hørt mange sige, at det har været et dårligt år, på grund af den manglende varme og den megen regn. Kolberne har været længe om at udvikle sig, men fra midten af september og til  nu, har vi spist masser af Majs. en del af planterne har båret 3 kolber, og det er helt vildt, jeg har aldrig haft så godt et Majsår før.


Dejlige Paradis æbler, der tigger om at blive lavet til Gele, og dejlige vanille syltede paradisæbler

Blauhilde stangbønnens sidste livstegn, inden det er slut og den efter frostens indtog uigenkaldeligt vil gå til.

Også Cobra stangbønnen forsøger sig med et sidste hold bønner,men de når heller ikke at blive til noget inden det er for sent. Så de blev høstede som små bitte delikate grønne Bønner.
Grønne Bønner har vi da heldigvis også rigeligt af i fryseren, så vi behøver ikke mangle til vinter

Sidste års bredbladet persille, har nu frø der er klar til høst. Så her kan man vel næppe tale om forfald, men derimod produktivitet.


I drivhuset er der stadig en del grønne tomater. Jeg har høstet alle dem der havde fået bare en lille smule farve de kan nemlig modne færdig indendøre. Men når de er helt grønne vil de ikke rigtig udvikle sig efter høst. Og jeg er altså ikke så meget for grønne Tomater. Men en del af den skal nu alligevel bruges i den omtalte Relish.
Jeg har haft et rimeligt tomatår, og i forhold til vejret og den manglende sol, må man sige at det har været over al forventning. Vi har guffet og gnasket tomater, og i kælderen er der masser af glas med henkogte tomater. I fryseren er der gemt så der skal laves Tomat Ketchup og så der kan puttes tomater i Vinteres simreretter.

Denne morgenfrue kan ikke spises, men står alligevel i køkkenhaven. Det smukke billede afslører at det er manden der har været på spil med kameraet. hmm, egentlig kan de vel godt spises, men det har jeg nu aldrig gjort. De kunne også udnyttes til noget kosmetisk. Men så skal man plukke de smukke blomster, og det kan jeg næsten ikke nænne.

Og herunder et billede fra staudebedet. Solhat er smuk, i alle stadier i blomstens udvikling.

Græskar høsten har ikke været overvældende i år, men det var vel egentlig også ventet. Græskar er en af de grøntsager der gerne vil have en del varme, og det har knebet med i år. Men der er nu ét græskar der ikke er kommet med på billedet. Et stort smukt Muscat de provence der vejer 9 Kg.

Løghøsten har været helt suveræn i år. Selvom der kom løgskimmel lige før de var klar til høst, så er der ikke mange er er gået til. I skrivende stud er der 23 Kg løg, og vi har da spist ret mange allerede, så her er jer ovenud tilfreds. De har oveni købet en god størrelse.

Spiseæbler har vi ikke så mange af, de vores æbletræer er ret unge, så vi har nået at spise de fleste, men en kassefuld blev det alligevel til der nu står i kælderen, pakket ind i avispapir.
Og så er der masser af nedfaldsæbler der skal omdannes til æblegrød, og andre lækkerier.

På undersiden 'Deli' kan i se hvad der er lagt på lager indtil videre.

6 kommentarer:

 1. Glæder mig til opskriften på den grønne relish. Jeg har nemlig rigtig mange grønne tomater.

  Vores majs er også kommet sent, men med flere koldber på end tidligere. Så det er hos os også et fint majsår. At jeg så vil have en anden sort til næste år er en helt anden sag, som vejret ikke har indflydelse på :-)

  Ha´en god weekend - i køkkenhaven
  Birgitte

  SvarSlet
 2. Hej Birgitte. Ja jeg kan huske at vi tidligere har udvekslet bekymringer om majsene :-)

  Også god weekend til dig. Her til formiddag skal jeg til æbledag inde i LIFE, det glæder jeg mig til.
  Men derudover skal den stå på havetid.

  SvarSlet
 3. Åh sikke mange skønne sager! Hvor må det være dejligt med en så frodig køkkenhave :-)

  Ps. Jeps, der er begrænsning på, hvor mange led ud, en samtale kan gå. Overvejer at udvide den med et eller to led mere.

  SvarSlet
 4. det er SÅ skønt at hente grøntsager derude. Frisk er bedst :-)

  SvarSlet
 5. En masse lækre ting I har! Det er pudsigt at være flyttet fra haven, lige præcis det, at gå rundt og plukke det sidste, når der er varslet nattefrost var en særlig fornøjelse. Dejligt at jeg kan følge din høst :-)
  mange hilsener Kim

  SvarSlet
 6. Hej Kim
  Én af de største fornøjelser er at man altid bliver overrasket over hvor meget der er derude.
  Man slæber ind i kassevis, og når man så kigger på det færdige resultat, får man travl med Gemme. Fryse, Henkoge, Tilberede og spise.
  Efterår er overskud.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...