2011-03-13

Jagten på den bedste råvare fra egen jord.

Hvad er den bedste råvare  ?  udover at den skal være frisk, behandlet godt under opvæksten (uanset om det animalsk eller vegetabilsk) og have de karakteristika som er typiske for den enkelte råvare, så er det i høj grad et spørgsmål om personlig smag.

Det er det jeg elsker ved min køkkenhave. Her kan jeg eksperimentere og finde frem til mine favorit sorter. Det utrolig så stor forskel på hvordan forskellige sorter af grønne bønner smager, ligesom en smagen af en tomat kan variere lige så meget som forskellige rødvine. Det siger sig selv at det betyder noget for det endelige resultat om tomaten har et stort syre indhold, eller er meget søde. om de har en note af lime, er krydrede eller måske ligefrem har en note af chokolade. Det samme gør sig gældende med alle andre typer grøntsager, og hvis ikke i har prøvet at browse gennem frøkataloger på nettet, så vil i ikke ane hvor mange forskellige slags salat, tomat ,,, m.m. der findes derude.  Man kommer jo aldrig igennem dem alle så man kan jo ikke være sikker på at man har fundet favoritten, men det er nu sjovt at prøve :-)

I år har jeg som sædvanligt har jeg alt for mange forskellige slags grøntsager på listen, og der er slet ikke plads i den eksisterende køkkenhave, så jeg må inddrage mere græsplæne, men det gør nu heller ikke noget, den er rigelig stor i forvejen. Eneste problem i den sammenhæng er, at det jo også tager tid at skrælle græstørv af, og at løsne jorden :-)

Størst pladsmangel er der dog i drivhuset, som jo ikke er så nemt at udvide. Jeg har virkelig måttet holde mig i skindet i år, og nedsætte antallet af planter. Sidste år fik jeg sat for mange i drivhuset, så planterne skyggede for meget for hinanden, og det gik ud over udbyttet. 4-5 planter kom slet ikke i gang med at sætte tomater, så nu er jeg gået tilbage til det antal jeg havde i 2009 hvor jeg fik et rigtig godt udbytte.

Manden er gået i gang med et projekt som jeg tror vi vil få rigtig meget glæde af, han er nemlig ved at bygge en drivbænk. Den skal bruges til tidlig salat, afhærdning af småplanter inden udplantning, peberfrugter om sommeren og måske til overvintrende kål, løg og hvad man nu ellers kan komme i tanker om at bruge sådan en til. Den skulle gerne kunne forlænge sæsonen med frisk grønt i både foråret og efteråret.

Det er marts og foråret er på vej frem, og det er forberedelserne til det kommende års mad fra jord til bord hermed også.

4 kommentarer:

 1. Den længe ventede tid, hvor drømmene nærmer sig virkelighed. I år forsøger jeg mig med salat og gulerødder i vindueskarmen i byen. Det gav mig lige en lille stykke have mere :-), men ellers skal vi også i gang med at fjerne græstørv. Hvad skal man dog med det græs i store mængder. Det kan hverken spises eller sættes i vaser.

  Bedste martshilsner
  Birgitte

  SvarSlet
 2. Ja, det var ikke med vilje, at jeg blev anonym. Jeg kan åbenbart ikke snakke og skrive samtidig :-)

  /Birgitte

  SvarSlet
 3. Hej Randi.

  Ja, det tager tid at fjerne græsplæne, til gengæld sparer man tid på at slå den :-).

  SvarSlet
 4. Hej Birgitte
  Hvor er det godt sagt, om plænen.
  Et lille dilemma giver det mig dog hver gang jeg gør plænen mindre.
  Jeg bruger græsafklip til jorddækning i køkkenhaven, Drivhuset og i krukkerne, og hver gang plænen bliver mindre, får jeg mindre afklip fra plænen og et større areal det skal bruges på, men det overlever jeg nu nok :-)

  Orla, det er jo rigtig nok, men det er ikke mig der slår plænen ;-)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...