2011-05-29

Valske bønner, Heste bønner, Broad Beans, Fava beans

Kært barn har mange navne og alle navne i overskriften dækker over den samme grøntsag.
Valske bønner er meget brugt i Mellemøsten og middelhavslandene, og desuden i England. I Danmark vinder de frem, men er endnu ikke særligt udbredte, hvilket er synd for det er en meget lækker grøntsag.

I min verden er de også en relativt ny grøntsag, faktisk tror jeg aldrig jeg har smagt dem, inden jeg selv dyrkede dem for første gang i 2007. Faktisk fik jeg slet ikke brugt dem i 2007, jeg anede simpelthen ikke hvad jeg skulle gøre ved dem. Så de sad alle på planterne og blev modne og meget tørre, og jeg har brugt dem til såning lige siden, så noget godt kom der da ud af dem.
Men stille og roligt er jeg begyndt at bruge dem i madlavningen.

I haven er den supernem at dyrke, og den kan komme i jorden som noget af det første i foråret. Den stiller ikke de store krav til jordbunden, faktisk kan den dyrkes i selv den stiveste lerjord. Hvilket er meget praktisk når nu det er det jeg har mest af. Udover at være nem, er den også god for jorden, da det er en kvælstofsamlende plante.
Der er en del forskellige sorter af valske bønner og de har alle smukke røde eller hvide blomster, så de er også et dekorativt indslag i haven.

 Her er det billeder af  sorten 'Red Flowered broad Bean" i min have 29 maj 2011

De er snart så høje at de skal bruge lidt opbinding.
ellers vil de vælte når det blæser 

De smukke røde blomster

Nye Skud på vej op mellem spinatplanterne, som lige straks skal høstes
og så bliver der plads til bønnerne.


Man skulle kunne bruge hele bønnen med skal og det hele, hvis man plukker dem helt små, men det er mest bønnefrøene der bruges.
De er rigtig gode når man tager dem når de er helt små og friske, så skal de bare vendes hurtigt på panden sammen med lidt olivenolie, og drysses med salt og peber lige når de serveres på et stykke ristet brød, og nydes i solen med et glas kølig hvidvin.
Jeg har endnu til gode at prøve, men topskudene fra planterne skulle faktisk være rigtig lækre i salatskålen, og i varme retter hvor de skulle kunne bruges lidt som spinat.

Bliver de store, er de en smule mere besværlige at have med at gøre, da bønnerne får en hvid hinde, der er sej og kan smage bittert. Den kan fjernes ved at blanchere bønnerne, hvorefter man kan smutte bønnen ud af hinden. Det tager lidt tid, men er det hele værd, for dejligt det smager de.

Har man flere end man kan spise, kan de blancherede bønner fryses og bruges i vintermånederne hvor der mangler frisk grønt derude.

God fornøjelse med køkkenhaven derude.

Links om valske bønner :  
Hvad jeg har skrevet (Grøntsagspigen )
Wikipedia
Havenyt om valske Bønner
Havenyt om de forskellige sorter.
Opskrifter på BBC Good Food
Veg Box
Guardian.co.uk Seasonal food

2011-05-20

Økologiske Høns på deltid

Da vi byggede vores  hønsegård sidste efterår, havde vi ikke sat os ind i hvilke forhold de skulle have for at blive kaldt økologiske. Nu var det heller ikke nødvendigvis det vi gik efter, men nærmere glade høns som kunne forsyne os med æg til maden og gødning til køkkenhaven.

Vi byggede hønsegården 3 meter bred og 5 meter lang, altså 15 m2. I mellemtiden har vi så fundet ud af, at hvis vi skulle kunne kalde dem økologiske, så skulle de have 4 m2 pr. høne. og da vi har 4 høns, så er det altså en smule for lidt.
Men stadig så er det dyrevelfærden der ligger os mest på sinde, og vores høns lider bestemt ingen nød. De ser da meget glade ud.
Obs den 4. høne er ikke med på videoen, da hun er i fuld gang med at lægge æg. Dyyygtig høne :-)

 

Her i foråret er de så blevet økologiske på deltid.  Rundt om Hønsegården har vi lavet en løbegård til dem, som på ingen måde er sikret mod hverken ræv eller bortflyvende høns, så der må de kun være når vi er hjemme.
Løbegården fordobler deres areal, så når lågen til løbegården er åben, har vi økologisk høns i baghaven :-)

4 Damer i deres nye løbegård.


Lige nu er vi så i fuld gang med at ødelægge det fine regnestykke, da den ene høne er blevet skruk, og ligger på 10 æg som vi har fået hos en god haveven.
Vores egne æg duer ikke til den slags, der skal nemlig en hane til.....

2011-05-18

Er i Haven

Meget blogning bliver det ikke til i disse dage, hvor de lyse timer tilbringes i haven, og de mørke i kælderen med at omplante Chili, såning af bønner og meget andet.

I haven er der masser af vækst, specielt nu, hvor vi har fået lidt af den længe ventede regn. Det betyder at der er fuld spurt på ukrudtet, men jo heldigvis også på alle de planter der er der med vilje.
I køkkenhaven er der fart på Hvidløg, Løg, Gulerødder, Spinat, Valske Bønner, Hindbær, Rabarber, Ærter og ...

Desværre går der lige lidt inden vi er selvforsynende med salat. Tørke, snegle og underjordiske kryb, har tilsammen gjort at det eneste salat der er derude lige nu, er 8 små planter på 5 cm.
Så jeg må i gang med forspiringen igen. Men der går jo lige lidt...

I køkkenet er der faktisk ikke så meget fart på for øjeblikket, tiden bliver brugt til noget andet, og Delien må stå for skud, så der svinder det voldsomt i beholdningen af færdigretter. Men det er nok meget godt for der er rigeligt med vinteragtige retter derude, og dem gider vi jo snart ikke at spise mere, nu hvor grill sæsonen er godt i gang.

Lidt er det dog blevet til, blandt andet en gang lækre kødboller, med brødkrummer, æg, paprika, chili, spidskommen og Ramsløg, serveret med en tomatsauce lavet af ét af de ganske få tilbageværende glas henkogte tomater.

Pasta med kødboller og tomatsauce
Fra haven er brugt : Henkogte tomater.

Fortsat godt forår

2011-05-07

Nose2Tail (igen)

I går havde jeg fødselsdag, og i den anledning var vi på Restaurant Nose2Tail i kødbyen. Det var 2. gang vi var der, I kan finde beskrivelsen af 1'ste besøg >her<

Første gang var en tirsdag aften, og der var stemningen stille og rolig, dejlig musik i højtalerne og gang i snakken i den fyldte Bodega.
Denne gang var så en fredag aften, og der var en helt anden feststemning, med højlydte/råbende samtaler ved bordene og fest i baglokalet (som vist er et gammelt kølerum ? ). Jeg vil ikke ligge skjul på at jeg foretrækker tirsdagsstemningen, men da det er en Bodega så  er feststemningen nok noget man må tage med.
Lydnivauet kunne da heller ikke stjæle opmærksomheden fra de kulinariske lækkerier der blev serveret.

Da det nu var min fødselsdag, så fik jeg lov til at bestemme at vi skulle have én af hver og så dele. Ja sådan stort set i hvert fald :-)

Fra Baren :  (30 kr/ret)
Manden fik en gang solæg til at starte på, mens jeg nappede en omgang Oliven.
Solæg er ikke lige min stil, men manden var ganske tilfreds. Der var 2 solæg i en portion.
Mine Oliven smagte himmelsk og der var så rigeligt af dem. Der var blandende farver og størrelser og de var hjemmemarineret. Det virkede grådigt at skulle spise dem alle som en lille snack, så vi lod skålen stå på bordet under resten af måltidet, så vi kunne smånippe.

"lette" retter  (50 kr/ret) 
Vi valgte 3 lette retter til deling :
Paté af gris med surt:  Det der med Paté har de bare styr på. og så med en lille agurk til, det er altså bare guf, og i princippet kunne måltidet have bestået af Paté og jeg ville have været lykkelig. Men så havde jeg jo ikke smagt de andre ting.
Rillette af and: Igen en himmerigsmundfuld af dejlig mørt og blødt Ande Rillette serveret med syltede løg (rødløg ?)
Stegt torskerogn med æble og peberrod: Den bedste Torskerogn jeg har smagt. Torskerogn kan blive lidt tørt i det hvis ikke man passer på. Men her var er passet på, så rognen var dejlig blød og utrolig smagfuld. Æbler og Peberrod var dejligt tilbehør og det hele blev serveret på let sprødristet rugbrød. Uhm sådan en mad kunne jeg godt have spist til frokost idag.

Til de lette retter bestilte vi også noget af deres lækre brød med Rørt smør.


Hovedretten - Dyret (160 kr)
På Nose2Tail, kan man vælge mellem 2 hovedretter, Dyret eller Fisken. Vi valgte dyret, igen til deling.
Denne aften bestod dyret af en pølse med "det hele". Det hele betyder i denne sammenhæng, at der er både svinekød, AndeConfit og kylling i pølsen som er rullet i svinenet.
Tilbehøret var en dejlig hvid sauce (var det en stuvning) med grønne asparges, og så et godt drys af Ramsløg på toppen.
Her var aftenes eneste lavpunkt, for pølsen var ganske enkelt for salt og det var synd og skam for den havde potentiale. Tilbehøret med de grønne asparges smage guddommeligt og ja jeg behøver vel ikke nævne at jeg var begejstret for Ramsløgene på toppen. Retten blev meget flot strøget af regningen uden omsvøb og med beklagelse over uheldet. Se det er format.

Dessert (40/ret)
Jeg havde lige plads til en lille dessert og valgte Bleeding Heart med Rødbede. Den smagte rigtig lækker, måske en anelse tør, men kun lidt.

Drikkevarene
Vi startede med Bobler som var en dejlig tysk sag fra Weingut Stein. (65kr/glas)
Resten af aftenen drak jeg en dejlig Riesling  (2009 Riesling Feinherb - Weingut Laurentiushof) som gav et godt modspil til de lidt tunge retter. (450 kr)
Manden sneg også en enkelt af deres gode fadøl fra Skands indenbords, og kan anbefale en Tæppefald. (50 kr)

Stedet og Betjeningen
Nose2Tail er et dejligt sted at være. Betjeningen er venlig, kompetent og tilstedeværende. De ved noget om de ting de serverer, og kokken er selv med ude ved bordene og spørger til maden, det er et sympatisk træk.

Den salte hovedret kunne ikke ødelægge det overordnede indtryk af et overordentligt vellykket og lækkert måltid mad. og det er bestemt ikke sidste gang vi går derind.

2011-05-06

Mmmm glæder mig

Mmm, glæder mig lige nu til at spise min fødselsdagsmiddag i aften på Nose2Tail .

Tror den skal stå på lette retter og desserter, selvom jeg nu har lidt svært ved at de betegner "Confit af And" og "Paté af gris" som lette retter. But who cares, det er jo charmerende retter begge to.

I skal nok høre mere om besøget i morgen :-)

Rissalat eller Pilaf, med pandebrød og Ramsløg Hummus

Nogen gange går man rundt med en idé om noget man har lyst til at prøve. Noget man har set et sted. Eller nogle ting i skabet man gerne vil have brugt. Og nogen gange falder det hele på plads og giver tilsammen et rigtig godt måltid.
Sådan var det i går.
Stegt Rissalat (eller Pilaf eller hvad vi nu skal kalde det.)
Sidste uge så Jeg Camilla Plums "Krudt og kugler" hvor hun lavede mad fra Persion. Der blev brugt krydderier i stor stil, og det hele så faktisk ret lækkert ud. Hun lavede blandt andet en Rissalat som jeg synes så rigtig lækker ud og jeg fik lyst til at lave noget lignende.

2½ dl Basmati ris, koges på normal vis.
1 løg
en lille håndfuld Cachew nødder hakkes i halve
en lille håndfuld valnødder hakkes meget groft (3-4 stykker pr halve nød)
1 stor tsk hele spidskommen
1 rød snack peber.
2 store håndfulde urter. Jeg brugte Bredbladet persille og Ramsløg.

Løg, nødder og spidskommen ristes på banden, til løgene er godt bløde. De må gerne få lidt farve.
Tilsæt snackpeber i små tern og rist med et par minutter.
Basmati ris tilsættes og det hele ristes i ca. 5 minutter mens der vendes godt rundt så det ikke sætter sig på bunden.
Smag til med Salt og peber.
Ved servering vendes de hakkede urter ned i risene, eller hældes blot ud over retten ved servering.




Humus med Ramsløg
Jeg har været i skoven og hente lidt mere Ramsløg, da jeg længe har haft lyst til at lave en Humus med Ramsløg, det er lige ved at være sidste øjeblik, hvis i skal hente nogen. Bladene var tydligt grovere og løgduften i skoven noget skarperen end første gang vi hented. Men de kan skagtens bruges endnu.
I forgår kogte jeg en portion Kikærter til fryseren, så det hele var lige til at gå til.
Jeg har kun ca. mål på da det var lidt på slump.

Kikærter ca 300g
1 stor håndfuld ramsløg (det bliver en lysegrøn Humus :-)
1½ Spsk Tahin
Olivenolie til konsistensen passer
Salt og Peber.
Det hele blendes så der stadig er en smule struktur i kikærterne, sådan kan jeg bedste lide det.

Pandebrød
Hos Xenia havde jeg set en opskrift på Pandebrød, som jeg også længe har ville prøve af.
Den opskrift fulgte jeg uden ændringer.

Hold da op hvor vi spise for det hele smagte fuldstændig forrygende.
Heldigvis var der da lige rester nok til at vi kunne få det én gang til idag.

2011-05-04

Hvad kører i en Pesto på ? Anbefaling til udstyr søges.

Jeg har en Minihakker.
Jeg er meget glad for min minihakker, som har fulgt mig i mange år.
Jeg er mest glad for min minihakker, når jeg lige skal hakket en lille portion grønt, nødder, Parmesan eller lign.

Men når vi taler store portioner grønt, eller bare en helt almindelig portion Hummus, så kan den ikke være med, skålen er simpelthen ikke stor nok. (tror den er ca. 300 ml), Så står jeg i evigheder og hakker små portioner ad gangen, og er meget lang tid om at lave noget der burde tage 2 minutter.
Irriterende.

Men altså jeg skal jo så have en anden, og vil høre om I derude i blogland kan anbefale noget godt udstyr, til når der skal laves store portioner af Pesto til fryseren.

Forestiller mig en skål str. på minimun 1 liter.
Men altså jeg er åben for forslag.

2011-05-01

Skrambled Omelet med Spinat og Ramsløg

Jeg kan ikke lave rigtige omeletter, da min eneste velegnede pande er blevet for slidt, og alting sidder fast. Så indtil jeg får skaffet mig en ny pande, så bliver mine omeletter altså scrambled. Men nå smagen er jo den samme.

Jeg havde sat mig for, at de sidste Ramsløg skulle bruges sammen med æg fra baggårds æggeriet.
Sammen med noget frossen spinat fra fryseren, blev det til en omgang Scrambled eggs med Spinat og Ramsløg.  Og det var en god kombination.


250 g frossen (optøet) spinat
100 g Ramsløg
6 æg
2 dl Creme fraiche (9%)
Salt og Peber

Spinat og Ramsløg steges let på panden til Ramsløg falder sammen
Æg og cremefraiche piskes sammen og krydres med salt og peber.
Hæld æggemassen ned i panden og rør rundt.

Varmen må ikke være for kraftig, for så vil æggene blive tørre i konsistensen.
Når æggene er gennemvarmende men stadig har en let cremet konsistens er de færdige.

Server på et godt stykke brød (Alle typer brød kan bruges efter smag og behag).

Forøvrigt smager scrambled eggs af 4 æg og 1 stor spsk Ramsløg Pesto ganske fortræffeligt.

Fra haven er brugt : Spinat, Æg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...