2011-02-23

Fra haven i februar 2011

Haven er lagt i dybfryseren, og det meste af det vi spiser fra egen have, kommer da også fra fyseren (kummefryseren that is)  eller kælderen, for meget er der ikke at få fat i lige nu.

Denne vinters frost har været for meget for grønkålen, som hænger helt slatten og halvvissen derude på kålstokkene. Lidt har vi nået at spise af den, specielt er det blevet til et par gode portioner Ribolitta. Hønsene har nydt godt at det mens det kun var halvvissent, men nu gider selv ikke de spise det slatne og småbrune kål, og det kan man egentlig ikke bebrejde dem.

Der er stadig lidt savoykål at hente under fiberdugen derude. Det er fantastisk at man kan få sorter der med lidt beskyttelse kan klare selv de kuldegrader vi har været udsat for i år. Og når nu ikke grønkålen kan følge med mere, så kan savoykål bruges som en glimrende erstatning i den føromtalte Ribolitta.

Vi har spist de sidste persillerødder, så dem skal der helt klart sås flere af til næste år, eller også skal de bare vokse sig lidt større så man ikke skal bruge så mange i en ret ;-)
Pastinakker er der stadig, men der er ikke mange tilbage, så også her skal der opgraderes til næste år, for det bliver i sandhed trist når den sidste er spist.
Til gengæld har vi alt for mange rødbeder. For selvom rødbeder er dejlige til mange ting, så er det alligevel begrænset hvor mange der bliver brugt i løbet at en vinter, for lige som med jordskokker er rødbeder bedst i mindre mængder.
Jordskokker er der også (som sædvanligt) mange flere af, end vi selv får spist, men sådan skal det være, de har deres faste bed, og der har de lov at brede sig. Så er der også lidt at give væk af til naboer og andet godtfolk.

Der er masser af skalotteløg tilbage i kælderen, men de almindelige gule/kepa løg er ved at være sluppet op, der er kun nogle få meget små løg tilbage, så der er vi begyndt at købe.
Hvidløg har vi også mange af tilbage, men en del af dem er begyndt at spire, og så er de ikke længere så meget værd. Der er dog stadig mange gode tilbage.

Der er stadig grundlag for masser af dejlige velsmagende grøntsagssupper, som heldigvis kan varieres i det uendelige så det ikke bliver kedeligt. For ikke at nævne rodfrugter i ovn, som er godt tilbehør til de fleste kødtyper.

Bortset fra de friske grøntsager fra haven og kælderen, så har vi stadig masser af henkogte tomater på glas, Chillisauce, Chili Relish, Tomatketchup, Chili Ketchup, Syltede agurker og rødbeder, Chutney og diverse forskellige slags syltetøj og marmelade.
Grønne bønner, spinat og græskar mos kan stadig findes i fryseren sammen med Hakket persille, basilikum og chili i massevis.

Et af de nyere indslag indenfor mad fra haven, kan ikke ligefrem kaldes en grøntsag, og man kan vel heller ikke ligefrem sige at man høster dem :-) Jeg mener selvfølgelig de dejlige æg der begyndte at komme fra vores høns i midten af januar. De ligger ikke mange endnu, jeg tror vi er på en total af 30 æg, og det er vel at mærke æg der smager væsentligt bedre end hvad man kan købe i butikkerne.

Der er fantastisk at sidde her i slutningen af februar og skrive sådan en status, der er meget mere at tage af, end der var sidste år på denne tid. Jeg regner ikke med at min forholdsvis lille køkkenhave kan gøre os selvforsynende, men det bidrag haven giver til vores kost på nuværende tidspunkt, er uvurderligt. Her tænker jeg ikke på penge, for dem sparer vi også nogen af, men på den kæmpe tilfredsstillelse det er at lave mad med ingredienser som man selv har dyrket. Ingredienser som du kender kvaliteten på, og som der med garanti ikke er brugt kemikalier til at fremstille.
Friske eller veltilberedte økologisk grøntsager fra egen baghave, i februar ! - det bliver ikke bedre.

3 kommentarer:

  1. Det er en helt speciel glæde at hente egne grønsager ind i køkkenet og du har ret, de smager bare bedre. Vi har heller ikke køkkenhave p.g.a. besparelser, men først og fremmest på grund af lige netop den glæde. Udover det giver det en mulighed for at dyrke sorter, som vi ikke kan købe i ethvert supermarked. Det sætter vi også stor pris på.

    Bedste februarhilsner
    Birgitte

    SvarSlet
  2. hej Randi.

    Jeg kender problemet med rødbederne, så jeg har eksperimenteret en del med dem. En af de vellykkede er en kartoffel/rødbede pizza.

    Dejen er alm. pizzadej. Fyldet er lavet af revet rødbede, der steges på en pande. Det skal stege til det meste væde er væk. Derefter tilsættes ketchup- chilipasta- sukker og lidt eddike. Det skal ende med en stærk sur-sød smag som modvægt til den kraftige rødbedesmag.Fyldet kommes på den udrullede dej. Oven på fyldet lægges et lag ultratynde kartoffelskiver og til sidst ost. Pizzaen bages i en meget varm ovn.

    Jeg er blevet ret vild med ovenstående pizza

    SvarSlet
  3. Birgitte, ja det med sorter er en af de helt store fordele, man kan finde sine egne favoritter og dyrke dem. For en rødbede er selvfølgelig en rødbede, den smager bare ikke altid sådan :-)

    Orla, Jeg holder meget af rødbeder, og er faktisk meget glad for rødbede råkost. Din Pizza lyder lækker men den skal vist prøves en gang jeg er alene hjemme, for det sur/søde køkken er ikke noget der falder i god jord hos den anden halvdel af husholdningen.

    Hilsen Randi

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...