2011-11-06

Ketchup, Chilisauce og Æble Relish

Sidste weekend var der stor aktivitet i køkkenet, ud over den Chili Relish jeg skrev om i sidste indlæg, blev der også lavet Ketchup, Chilisauce og Æble/Løg Relish.

Ketchup, Chilisauce og Æble Relish.

Æble / Løg Relish

1 stort løg i tynde ringe.
3 Æbler  med skræl i meget tynde både.
1/4 tsk Kardemomme
2 Stjerne Anis
½ dl Æble cider eddike
2 spsk Sukker.
Salt og Peber

Sukker og Eddike mængder justeres efter æblernes sødme

Løg steges i lidt olie sammen med Stjerne anis, Kardemomme og peber bløde. Tilsæt Æbler, og steg videre et øjeblik.
Tilsæt sukker og eddike, og varm igennem.
Smag til med salt, peber, sukker og eddike.
Jeg ville gerne beholde lidt konsistens i æblerne, så det ikke blev grød agtigt, og så skal man passe meget på at man ikke giver det for lang tid.

Giver 2 glas.
Smager rigtig dejligt til kød, og i en sandwich med en rest lammesteg.

Chili Sauce
Her bruger jeg ikke en opskrift, men mere de forhåndenværende ingredienser.
Masser af Løg
Chili
Tomater
Peberfrugt
Hvidløg
Spidskommen
Lidt eddike.

Løg steges sammen med hvidløg til de bliver gennemsigtige, og så tilsættes resten af ingredienserne, skåret i grove stykker.
Det hele simrer indtil chili og tomater er helt bløde og det hele er grødagtigt.
Så passeres det gennem en sigte, og koges videre til ønsket konsistens.
Smag til med salt, Peber og eddike.
Er den blevet for stærk, så tilsæt lidt sukker, det dæmper meget af styrken, men pas på at den ikke bliver sød.

Tomat Ketchup.
Her følger jeg opskriften i en dejlig bog af Amy Goldman. Bogen hedder 'The Heirloom Tomato'

7 Kg tomater
1½ Kg Løg
½ Kg Rød peber
4 spsk hakket hvidløg.
3 spsk salt
700 ml sirup (majssirup eller alm. sirup)
700 ml Eddike (Gerne Æble cider eddike)

2 spsk sorte peberkorn
1 spsk hele spidskommen frø
1 spsk Coriander frø
1 spsk hel allehånde.

Krydderierne pakkes ind i noget klæde eller noget andet der gør at man kan fiske det op igen.

Løg, Peberfrugt og salt steges ved middelvarme til grøntsagerne er møre.
Tilsæt hvidløg og steg med til det begynder at dufte.
Tilsæt nu krydderier og tomater der er skåret i grove tern, og lade det hele koge stille og roligt, til tomater er jævnet helt.

Sirup koges i en seperat gryde til det begynder at karamelisere. Tilsæt nu Eddike i en tynd stråle under omrøring.
Hæld sirup blandingen op til tomaterne.

Kog nu ind til det begynder at tykne. og det kan altså tage ret lang tid.
Passer nu det hele gennem en sigte og genopvarm. Synes du stadig den er for tynd, koger du den lidt mere ind.

Denne portion gav 5 liter, så en anden gang vil jeg nok nøjes med at lave ½ portion :-)
Men det smager fremragende. Lidt mere blus på krydderierne ville ikke have gjort noget, men det smager bestemt godt.


-----------------------
Fra Haven er der brugt:

5 kommentarer:

  1. Nææh, sikke nogle godter på glas, du har lavet der.
    Det må være skønt at gå den kolde tid i møde med dit spisekammer.
    Jeg er grøn i hovedet som en umoden tomat ;o)
    Kh Helle

    SvarSlet
  2. Hej Helle

    At samle forråd er blevet en slags Hobby. Og ja det er fantastisk at have et godt lager, med mange gode ting på hylden, og jeg kan godt svømme lidt hen over de fyldte hylder i kælderen.
    En dag må jeg poste et billede af hele herligheden :-)

    SvarSlet
  3. er nu i gang efter en tur på torvet - det buldre og brager på komfuret :-)

    SvarSlet
  4. Tak for i går, det var super hyggeligt! :)

    Nu hvor jeg lokaliseret opskriften, er det bare at vente på at brandywine-tomaterne bliver modne i drivhuset. Glæder os meget til at lave ketchup'en selv. Den smagte virkeligt dejligt :D

    SvarSlet
  5. Hej Naja
    Selv tak, ja det var en dejlig eftermiddag og aften :-)
    Med mindre i spiser rigtig meget Ketchup, så halver opskriften, den giver rigtig meget :-)


    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...