2011-12-10

Køkkenhaven i november

Nu ved jeg jo godt at det allerede er december. Jeg er godt nok ikke meget for det, for det betyder at de sidste par måneder er gået alt for stærkt, og at jeg snart har alt for travlt hvis jeg skal nå at købe alle julegaver i tide.
Men nu vil jeg se lidt tilbage på hvordan der så ud derude den 26 november, og faktisk har det ikke ændret sig ret meget siden.

Toscansk Palmekål.
Det er første år jeg har dem, og nogen success kan man ikke kalde det. Som det vil fremgå efterhånden som indlæget skrider frem, så har det været et meget dårligt år for Kål i min have.
Det værste er, at det helt og holdent er min egen skyld. Noget med dårlig timing og for sen udplantning.

Men det går nok bedre næste år.

Dette år er kålene blevet meget små, men der skulle nu nok være tilstrækkelig med Palmekål til en omgang Ribolitta eller 2.



Her står en stribe Spinatbede der endnu er friskgrønne, men dog er hold op med at vokse. Der er stadig blade at hente. Hele sommeren igennem har denne række på ca. 2 meter forsynet både os og hønsene med en imponerende mængde grønne blade.

Bladende kan bruges på samme måde som Spinat, og hønsene er vilde med dem.
Ved siden af spinatbeden står en række Efterårshindbær, og bag dem ligger hønsegården.


Her er der sat hvidløg.
De blev sat d. 16 oktober, og skal give masser af dejlige hvidløg til næste års forbrug. De har fået en let dyne af nedfaldne blade, og så er der lagt insektnet henover, både for at holde på bladene, men også fordi bedet pludselig blev favoritten for kvarterets katte som gravede hvidløgsfeddene op.

Her har et bed fyldt med Pastinak, Persillerod og rødbeder. Fået en god tyk dyne af blade og halm. Henover ligges plastic for at holde det tørt, da det ellers ikke isolerer særlig godt. Skulle vi få hård frost som de sidste par år, har jeg en par vintermåtter liggende klar til at ligge over.

Pastinakkerne kan godt tåle frosten, men det kan Rødbeder og Persillerod ikke.
Et andet bed med gulerødder har fået samme behandling.
 
I drivhuset sker der ikke så meget lige nu. Der er udplantet nogle kål i venstre side (udenfor billedet) de er blevet beskyttet med en gang net så hønsene ikke kan komme til dem (høns kan godt lide kål)
Kålene skal vi forhåbentlig spise til foråret når der ikke er så meget andet grønt i haven. I  mellemtiden får høsene forhåbentlig holdt bestanden af skadedyr i drivhuset nede. Og jeg skulle hilse at sige at de ikke har noget i mod at blive udnyttet som arbejdskraft. Dejlig løs jord at rode i og læ for vind og vejr.
Grønkål, samme historie som med palmekålen, de kunne godt have været større.
Mere småt kål. Her er det Savoy.
Når de meget grove og hullede blade er taget fra til hønsene, er der ikke meget mad tilbage.....
Men mon ikke bedet kan leveret nok så vi kan få lidt frisk grøn salat i løbet af vinteren.

Porrene er der til gengæld ikke noget galt med.
De står flot, og kan holde sige hele vinteren.
De har også fået en god dyne for at holde jorden frostfri, ellers kan man nemlig ikke grave dem op.
Bag porrene kan Jordskokkerne anes. Der er kun et lille bed, men der er Jordskokker nok til hele vinteren.

Lidt persille er der også stadig at hente. Et andet sted i haven står en lang række bredbladet persille, hvor der også stadig kan hentes.

Det er en dejlig ting, at kunne hente friske grøntsager ud i haven, hele vinteren. Nu håber jeg så bare ikke at det hele bliver begravet i en kæmpe dyne sne, lige som sidste år. For selvom det var en meget speciel og faktisk lidt sjov, fornemmelse at grave ½ meter sne væk fra et bed, og så hive friske grøntsager op af jorden, så er det nu nemmere uden .....

9 kommentarer:

  1. Det ser rigtig lækkert ud, at der stadig er grønt i vinter køkkenhaven og stadig er lækkerier at hente.
    Jeg har endnu ingen køkkenhave, men prøver ganske langsomt, meget langsomt at bygge noget op.
    Årets tiltag var hvidløg - satte 2 slags i november og en af sorterne har allerede sendt grønne skud op af jorden.......hm er det normalt og klarer de den når frost og sne kommer? Vi får ses.
    Tak for kigget og inspirationen.
    Kh Helle

    SvarSlet
  2. Hvidløgene skal nok klare sig, hvis ellers det er en sort som er velegnet til det danske klima.
    Du kan hjælpe dem ved at ligge et lag blade over dem, det vil beskytte mod den kold blæst, og give beskyttelse til jorden og en god start til foråret.

    Det er meget normalt at de når at sætte skud.
    Hvor har du købt sætteløgene ?

    SvarSlet
  3. Ja - det er fantastisk så længe man kan have glæde af sin køkkenhave i år.
    For første gang nogensinde har jeg til gengæld haft succes med kål i år. Jeg har haft palmekål i haven for første gang - og det har virkelig været i hit. Den har ikke en helt så kraftig kålsmag som grønkålen, så den bruges flittig i salater, pastaretter og er med i det lynstegte til nudlerne. Du må virkelig forsøge dig igen næste år. Den pynter også fantastisk smukt i haven.

    SvarSlet
  4. De har fået et lag visne blade, et par gange endda, men stormen sørger jo for at flytte om her hver 14. dag ;o)Måske jeg skulle binde lidt fiberdug over højbedene de er sat i, så bladene kan blive liggende.
    Den ene type er slangehvidløg, bestilt hos Fuglebjerggaard/Camilla Plum.
    Den anden type er bare sådan en eller anden alm. supermarkedstype.

    SvarSlet
  5. Hej Helle, Dem fra Camilla Plum skal nok komme, hun sælger nok ikke nogen som ikke kan klare det danske klima. Dem fra supermarkedet kan måske og måske ikke, det kommer meget an på sorten. Mange hvidløg i supermarkeder i dag, er fra Kina, og de kan ikke nødvendigvis klare sig hos os.
    Når det er sagt, så er en af mine hvidløgssorter, som klarer sig glimrende, også oprindelig fra et supermarked.
    Det er en god ide at ligge noget henover bedet der kan holde på bladene, fiberdugkan dog god hæve temperaturen og dermed fremskynde spiringen endnu mere.
    Men hvis du har grene/store kviste evt. grangrene du kan ligge henover, så plejer de at holde på bladene.
    Randi

    SvarSlet
  6. Hej Mette
    Jeg har bestemt tænkt mig at forsøge igen til næste år :-) Jeg plejer at have kål i hæderlige størrelser, men i år har de ikke fået den behandling de fortjener, og så kan det jo ikke undre nogen, at det går galt.
    Bruger man de rigtige kålsorter, kan man faktisk have kål det meste af vinteren, også selvom det giver frostvejr.
    Randi

    SvarSlet
  7. Hvor ser det skønt ud Randi, i min have står der grønkål, og i kalendergaver har jeg fået en lille fin have og om have på dybstråelse, det må jeg prøve, og jeg må næste år sørge for endnu flere vinterafgrøder.

    SvarSlet
  8. Skønne billeder fra din køkkenhave!
    Selvom indlægget ikke er helt nyt, får jeg lyst at spørge, hvor du har købt det net du har over bedene på 3. og 4 billede fra oven.
    Jeg har set det på nettet hos Robinie og Frøtorvet, men jeg kender ikke nogen, der er så køkkenhave-nørdede at de har ofret penge på net, så jeg har ingen at spørge.
    For nogle år siden slap jeg af med porremøl ved hjælp af billig fiberdug, men det var både grimt og skrøbeligt.
    Jeg har seriøst brug for net mod løgfluer i hvidløg og kålsommerfugle, som gjorde sidste års høst af disse to ting nærmest ikke eksisterende. Porrer og gulerødder vil sikkert også profitere af det.
    Vil 2x5 m net være passende til mine bede på 4x1 meter?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Bente

      Bionet som det hedder er egentlig heller ikke ret kønt, men det kan redde kål, porrer og gulerødder fra at blive spist af diverse utøjer uden brug af gift, så vi er mange der lever med det, og er glade for at kunne hente grøntsager der ikke allereder er spist.

      Det du ser på billede 3 har jeg fundet på eBay, men har ikke siden kunnet finde det.
      PÅ engelsk hedder det Enviromesh, men det kan være svært at finde nogen der vil sende det til Danmark.
      De her vil gerne med de vil have 25£ for det.
      http://www.enviromesh.co.uk/

      Så med mindre du kan deles med nogle andre om portoen, så er det nok billigere at købe det hos Robinie.
      til et bed på 1 meter i bredden, vil et net på 2 meter være rigtig fint.

      Husk at nettet skal lukkes helt af, er der et hul, så finder kålsommerfugle og andet kravl det med garanti.

      Godt netjagt :-)

      Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...