2010-12-31

Nytårsmenuen - Lidt anderledes end andre år.

Her i huset har vi i år valgt at gå en lidt anden vej med nytårsmenuen.
Hvor det plejer at være det røde kød og den lidt finere madlavning der står på menuen, har vi i år valgt en mere rustik tilgang. Har man læst bloggen i år så kan det ikke overraske at det er det italienske Land køkken der endnu en gang vinder frem her i køkkenet.
Jeg vil ikke røbe for meget, for gæsterne er ikke kommet endnu, og man ved jo ikke hvem der læser med.
Men jeg kan sige så meget at menuen indeholder:  Godt hjemmebagt brød, Tørret skinke, Rosmarin, God kylling fra Hopballe mølle, Ansjoser, oliven, Tomater og hvidløg og ikke mindst rødvin i rigelige mængder, både i maden og glasset. Desserten har vi uddelegeret til en yderst kvalificeret kvinde som heldigvis også skal være med til at spise den.
Jeg vender tilbage i det nye år med en beskrivelse af menuen.

Må i alle få et godt og lykkebringende nytår, med masser af godt havevejr og lækker mad på bordet.

2010-12-21

2010 - En slags status og glædelig jul

Men først skal vi have overstået december, julen og nytåret.
Ja ikke sådan at forstå at det bare skal overstå i en fart, for uden julen og nytår,
  • ville vi så ikke bare glide fra det ene år til den næste uden at opdage det ?
  • ville vi tænke over de ting der var sket i løbet af året hvis ikke det var for nytåret.
  • ville vi opdage at tiden var fløjet, hvis ikke det pludselig var December og snart jul.
Her hos Grøntsagspigen er der sket ting og sager. Bloggen vågnede fra de døde i løbet af 2009, men først her i sidste del af 2010 er jeg rigtig begyndt at skrive indlæg. Jeg har ledt efter et fokusområde for bloggen, og er endelig nået frem til at det overordnede tema er det der binder haven og køkkenet sammen. Fra haven til maven er der en børnebog der hedder, men det er også en betegnelse der passer på det jeg vil med min blog.Nu får vi se hvor jeg bevæger mig hen i løbet af 2011, jeg har planer om at sætte fokus på enkelte grøntsager, og både skrive noget om dyrkningen af dem, og hvordan jeg bruger dem i køkkenet. Måske bliver det sæson aktuelle grøntsager, og måske bliver det bare det jeg lige har lyst til at skrive om. Vi får se, nu skal man jo ikke love for meget :-)

I efteråret 2010 er der kommet liv i haven. Helt bogstaveligt i form af 4 høns der har fået bolig lige midt på græsplænen, ærespladsen om man så må sige. Hønsene skal berige haven på flere områder, og med deres hyggelige klukken og pludren og mildest talt fjollede opførsel så opfylder de allerede ét af ønskerne ved anskaffelsen, nemlig liv i haven. De er utroligt underholdende.
Men de skal jo også bidrage på det produktive plan.
Nu er de endnu ikke ret gamle, men vi havde håbet at få lidt æg inden det blev vinter, med det må vi tilsyneladende vente lidt med. vi krydser fingre for at de rigtig kommer igang når foråret melder sig.
Når hønsene er ca. 2 år gamle er det planen at de skal udskiftes med nogle yngre høns, så vi kan holde ægproduktionen oppe. Som 2 årige vil de også være perfekte til suppegryden, på den måde går de ikke til spilde som gamle udtjente høns.
Til forår vil der flytte kyllinger ind i hønsegården, de skal opfedes og slagtes, så der også kan komme lidt "hjemmelavet" kyllingesteg på bordet. Det glæder vi os meget til.
Som økologisk havedyrker i et villakvarter, har man mildest talt problemer med at skaffe sig økologisk gødning, og her kommer hønsene igen ind i billedet, idet de kan omsætte vores madrester og ukrudt fra haven til noget af det kraftigste gødning man kan få, nemlig hønsemøg. Det vil give et godt tilskud i komposten, og forhåbentlig en endnu mere frodig køkkenhave, uden vi skal bruge mange penge på økologisk tørret hønsemøg.
Køkkenhaven er vokset, så den nu indeholder 12 højbede (tidligere 6) Det har vi virkelig kunnet mærket i køkkenet hvor vi til tider har haft svært ved at følge med og få det hele spist. Det har givet anledning til at gemme diverse ting i frossen, syltet eller henkogt tilstand (Se: Opgørelse af vinterlager) og det nyder vi godt af her til vinter hvor vi kan hente det frem fra fryseren og kælderen.
Derude, i køkkenhaven, er der også stadig masser af mad at hente. (Se: Vinter grønt i haven) så alt i alt har haven i år bidraget rigtig meget til kosten i den lille hjem.
Har man fulgt min blog her i efteråret, vil man have bemærket at der er blevet lavet en del suppe af havens grøntsager. Det er en meget nem, utrolig alsidig og lækker måde at bruge grøntsager der måske har overstået deres allersprødeste friskhed, men som ikke fejler noget som helst.

Jeg kan ikke skrive om haven uden at nævne tomaterne ! Tomater er min absolutte favorit grøntsag, både at spise og at dyrke. 2010 har ikke været det bedste tomat år. Vinteren var lang og foråret var koldt, så planterne fik ikke den optimale start. Det kan nu ses i kælderen hvor lageret af henkogte tomater ikke er så stort som sidste år, men vi klarer os nu nok alligevel :-) Siden vi fik drivhus, har jeg ikke købt en frisk tomat. Uanset hvor lækre og modne de ser ud, så er smagen en skuffelse i forhold til de hjemmedyrkede. Sådan bliver man lidt forkælet/forvænt når man selv dyrker og udvælger de sorter man bedst kan lide.

Jeg håber 2010 har været et godt år for jer derude i blogland, og at alle når hjem til jul trods sne og is.

2010-12-15

Rødbeder / Rødbedesuppe (den rødeste røde)

Årets første rødbedesuppe har været længe undervejs. Jeg har ofte tænkt på at lave én men det er altid blevet til noget andet, men her kommer den :

Rødbeder, løg og hvidløg er fra haven.
Den rødeste røde suppe

2 Løg
5 små fed hvidløg
4 rødbeder
2 kartofler
1 tsk sennepsfrø
1 tsk korianderfrø
1 l. hønsebouillon (økologisk fra Oscar)
Salt
Peber
Bacon i tern


Løg, hvidløg og krydderier svitses i olie et par minutter inden rødbeder og kartofler i tern tilsættes og svitses med i endnu et par minutter.
Bouillon tilsættes og suppen koges til grøntsagerne er møre.
Blend suppen og varm op igen, smag til med salt og peber.
Drys lidt ristet bacon over suppen ved servering.

Jeg holder utroligt meget af sådan nogen blendede grøntsagssupper som kan varieres i det uendelige. De smager af utrolig meget og så er de mættende uden at give en tung fornemmelse i maven. Og så skal man jo ikke glemme at man kan spise dem med god samvittighed. De er sunde og med økologiske råvarer fra egen have er miljøet også tilgodeset på optimal vis.

Det herlige ved rødbedesuppe er at den røde farve varierer efter sorten af rødbeder. Nu kan man efterhånden få rødbeder i alle nuancer, hvis man er villig til selv at dyrke dem selv eller har en velassorteret grønthandler. Men selv de røde beder giver forskellig farve, og smag.
Jeg har 2 røde sorter i haven i år : 'Bulls Blood', og 'Boltardy' Der er ret stor forskel i smag og farve.
Bulls Blood er (som navnet siger) nærmest Blod rød, med kun et strejf af pink, mens det nærmest er omvendt hos Boltardy. Boltardy er ret sødmefyldt mens Bulls Blood har en mere afdæmpet sødme men en dybere smag. Det er noget der slår igennem i madlavningen og som man skal tage hensyn til i madlavningen.
I dagens suppe brugte jeg 'Bulls blood', og jeg tror ikke denne kombination havde virket med Boltardy, som har brug for noget syrligt til at give modspil.
Det er den slags sjove ting man får lov til at lege med, når man selv vælger de sorter der skal bruges fra haven til maven.

God appetit derude.

Tidligere suppe opskrifter på bloggen:
Bagt Pastinak suppe  |  Chili/Grøntsags suppe  |  Vintersuppe fra haven |  Ribollita - Take 1 | Ærtesuppe

2010-12-06

Crostini fest

Crostini er en lækker lille italiensk ting ("little toasts") , typisk serveret som antipasti. I virkeligheden er det ristet brød med pålæg, men det lyder bare ikke lige så sexet :-)
Der er rigtig mange variationer i fyldet (eller pålæget om man vil) men det typiske er en eller anden form for smørbar substans. F.eks pate, Bønnemos, etc.

I november var vi i Toscana for 3. gang på 3½ år (jeg er bange for at vi er ved at være afhængige) og blandt andet havde vi fornøjelsen af at spise frokost på "Trattoria Bell Mi' Colle" i "Colle de Val D'elsa"
Her stødte jeg på en ny Crostini variant, som smagte yderst lækkert, og som jeg gættede mig til bestod  af en god lufttørret skinke (Prociutto crudo Toscani) som var hakket og blandet med Rosmarin og olivenolie. Det smagte afsindigt godt.
Denne gang boede vi igen på Agriturismo La Prodaia lidt vest for Siena. Det er et hyggeligt lille sted med 3 lejligheder. De dyrker lidt vin og laver en aldeles fremragende olivenolie, som vi var så afsindigt heldige at kunne købe noget af, helt frisk fra pressen. Så bliver det ikke bedre. Med i købet fik vi en flaske af hans egen rødvin årgang 2009, lige hældt på flaske, og første vin produceret på gården efter en genetablering af vinmarkerne efter sygdom (vi følte os meget beærede).

Efter at have været hjemme i Danmarks vinter med sne og kulde, trængte vi i lørdags til en mental tur tilbage til de solbeskinnede bakker i Toscana, så menuen stod på Crostini med mandens hjemmebagte brød, Olivenolie og rødvin fra La Prodaia.

Til Crostinien  lavede jeg 3 slags fyld :
  1. Prociutto med rosmarin og olivenolie
    Rosmarin fik en tur i morteren med lidt olivenolie, og helt tynde strimler af skinke blev tilsat og fik også en tur med morteren. Trak i køleskabet 3-4 timer. Og smagte ufatteligt godt. 
  2. Kyllingelever med Prociutto.
    Skinke og løg blev stegt over svag varme i ½ time, mælk blev tilsat efterhånden for at holde det fugtigt.
    Hakket kyllingelever og lidt tørret timian blev tilsat og det hele kogte i ca 5 minutter hvorefter det fik en tur i minihakkeren så det fik konsistens som en lind grofthakket leverpostej.
    Smagte også forrygende.
  3. Kyllingelever pate med kogt skinke og cognac - gider ikke gengive opskriften her, for den blev da alt for kedelig.
Rødvinen var rigtig god og olivenolien perfekt til at dyppe brød i. Det var en herlig middag, og selvom den kun bestod af Antipasti, så manglede vi vist ikke mere.
Crostini fyld
Venstre: Kyllingelever med Prociutto.
Øverst : Skinke med rosmarin
Nederst: Kyllingelever med kogt skinke og cognac (Kedelig)


Her er lidt links til yderligere inspiration.
Læs mere om vores tur til Toscana her: Toscanske Fristelser
Trattoria Bell Mi' Colle
Agriturismo, La Prodaia lidt vest for Siena

2010-12-04

Høns i halm

Nej nej nej, det er ikke aftensmaden det handler om (ikke endnu i hvert fald!), men derimod de levende høns i haven. Siden sneen faldt og jorden blev hvid, har vi ikke set hønsene. Åbenbart er sne ikke noget man kan gå på, når man er en ung Welsumer høne, så de har holdt sig inden døre de sidste par uger hvor sneen har dækket jorden i hønsegården.
Det har vi så haft lidt dårlig samvittighed over, ikke fordi det er os der har bestilt sneen, for vi ville også hellere være foruden, men fordi hønsene er vores ansvar, og de skal jo have det godt.
I dag fik vi så fat i en balle halm som vi spredte ud over halvdelen af hønsegården, så den dækkede sneen. Efter vi var færdige med at rumstere og sprede halm, åbnede vi deres låge, og så gik der ca. 30 sekunder til alle damerne var udenfor og lykkeligt skrabede rundt i halmen efter kornet og æblerne som vi havde gemt derude.
Så er de beskæftigede, og vi fik nærmest frost i fødderne fordi vi ikke kunne løsrive os fra synet af lykkelige høns.
For nok skal de ende deres dage i en suppegryde når de er ved at være nået til enden med æglægning (nu skal de jo lige begynde først...) Men derfor kan man jo godt nyde synet af dem mens de klukker rundt og igen er tilfredse med tilværelsen.
Glade høns i halm

2010-12-01

Såre Simpel (ærte)Suppe

Man har travlt. Lige om lidt skal man ud af døren, og der skal laves og spises aftensmad først.
Hvis nu man havde været forudseende og været på indkøb ! men nej det skal laves af det man har.

Hmm Ærter - sommerens sidste ærter fra haven må da kunne bruges.
Løg, kartofler og persille har vi da også i hobetal.
Grøntsagsbouillon, Den økologiske fra Oscar, findes frem fra skuffen.

Og 1,2,3 - vi skal have ærtesuppe.

2 Mellemstore kartofler og 2 løg skæres i tern og steges let i olie.
1 liter grøntsags bouillon tilsættes, og det koger i ca. 5 min
Tilsæt en ladning ærter (hmm ved ikke lige hvor meget det blev til, men der skal bruges en god slat - måske 300 g) og en lille håndfuld persille (det var bredbladet fra fryseren)
Kog i yderligere 15 minutter.

Ærtesuppe

Blend det hele
Smag til med salt og en god portion peber, den må gerne få lidt peber skarphed.
Varm op igen
Spis
og velbekomme




Tidligere suppe opskrifter på bloggen:
Bagt Pastinak suppe  |  Chili/Grøntsags suppe  |  Vintersuppe fra haven |  Ribollita - Take 1

Det kan ikke skjules mere.

Vinteren er her - nu også på kalenderen, og her hos Grøntsagspigen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...