2012-12-15

Kotelet med Jordskokpandekager og porrer

En tur i en sneklædt have leder ikke umiddelbart tankerne hen på høst. Men når man ved hvad der gemmer sig under de små snedækkede forhøjninger i køkkenhaven, så finder man alligevel greben frem og går på skattejagt.
8. December var jeg på udkig efter porrer og jordskokker. Det er altid spændende om man har fået dækket ordentlig af, så frosten ikke har gjort jorden hård. Jordskokker kan sagtens tåle frosten og jeg vidste at jeg ikke havde fået dækket dem til med blade som jeg plejer, så det var spændende.
Men jo frosten havde ikke nået ned rigtig gennem snedækket endnu, så jeg skulle bare lige gennem 1 cm hård jord. så var der blød og lækker muld lige nedenunder, og jordskokkerne var faktisk lige til at hive op med håndkraft.
Porrene er sat dybt, så selvom det tykke bladdække have holdt jorden frostfrit, så skal der alligevel gang i greben for at få dem op, men så er det også en meget stor tilfredsstillelse at stå med noget så grønt og friskt på denne årstid. Så skal man bare huske, at frosne grøntsager skal tøs langsom op for ikke at miste konsistensen,
Det er måske lige i overkanten at kalde en vinterhøst for en oplevelse, men uanset hvad man kan kalde det, så bliver dagen lidt bedre ovenpå sådan en tur i køkkenhaven, og den friske luft får gang i blodomløbet og lettet tankerne.



Jordskokker og porrer skulle bruges samme aften. Jeg stødte på et tidspunkt på en opskrift på jordskokkepandekager, og ville forsøge mig med sådan nogen.

Jeg prøvede mig lidt frem med at lave en nogelunde almindelige pandekagedej, og så tilsætte masser af revne Jordskokker og lidt krydderier (Cayenne, Peber,) + lidt gær, som dog ikke lige fik den effekt jeg havde tænkt. Der skal stortset være lige så meget reven jordskok, som dej.
Jeg stegte dem i en Blinispande, så det blev nogen små fine runde pandekager, som pyntede på tallerknen og smagte skønt.


Koteletten, som kommer fra en af Pers Frilandsgrise,  blev stegt helt normalt i smør og blev superlækker og mør. Porrene blev dampede, undtagen en lille tynd en som jeg snittede fint og dryssede over det hele.


Et dejligt måltid mad med friskhøstede grøntsager i december.
Og pandekagerne, det skal da også prøves med både pastinakker, og kartofler, måske ovenikøbet med rødbeder ?



-----------------------
Fra Haven er der brugt: Jordskokker, Porrer, Cayenne peber.

2012-11-25

Rødkålssalat

Rødkål er en fantastisk ting. Det er en smuk plante i køkkenhaven der giver modspil til at det grønne og på bordet giver den farve, uanset om den er tilberedt eller rå.
Den er alsidig og kan bruges til varme retter og den traditionelle syltede rødkål til julebordet hvor den tilmed har højsæson.
I haven har den holdt en pause, da jeg i starten ikke rigtig kunne få dem til at lykkedes, det blev nogle alt for små hoveder. Men i år ville jeg prøve igen. Køkkenhaven var blevet udvidet så der var plads til at eksperimentere lidt, og det er gået godt. Jo der er nogle meget små hoveder i mellem, men de fleste har fået en rigtig god størrelse. så det skal afgjort gentages til næste år.

For mig er det en af de bedste kåltyper at spise rå. Den har en kraftfuld smag som samtidig er mild og ikke så skarp i kålsmagen som f.eks hvidkål kan være. Og så kan smagen tåle at få et skarpt modspil, som f.eks fra dressingen i denne supernemme og lækre salat :


 Samlesæt til rødkålssalat

Til 2 personer.
½ Mellemstr. Rødkål (diameter 20 cm)
Kikærter, udblødte og kogte.
Græskarkerner
Bacon i tern

Dressing : 
2 spsk Solbæreddike (evt. balsamico eller anden frugteddike)
1 spsk Grovkornet sennep
1 spsk Flydende honning

Græskarkerner, Kikærter og bacon ristes hver for sig.
Kikærterne får en dejlig smag af lige at få en smule farve på en pande.
Rødkålen snittes meget fint.

Det hele blandes godt sammen med dressingen og serveres som den er. Den er dejlig mættende så yderligere tilbehør er overfløding.




-----------------------
Fra Haven er der brugt: Rødkål

2012-10-30

Svampe: Jagt, speltotto og pastasauce

For et par uger siden holdt jeg havetræf for havelystfolket, men inden vi samledes i haven omkring det sammenbragte frokostbord, havesnakken og generel hygge efter sædvanlige rammer, havde vi denne gang udvidet konceptet med en svampejagt. Vi er så heldige at der er et par svampekyndige imellem som kunne hjælpe os med at kende forskel på spiselig og giftig, velsmagende og kedelig. Det var vores første svampetur så det var meget rart at have nogen med der kunne vejlede.

Det blev til en god portion svampe, og selvom en stor del blev kasseret af ekspertene ved gennemsyn, så fik vi alligevel et godt udbytte.


Honningsvampe
Vi fandt:
  • Honningsvampe, 300 g
  • Rørhatte, flere forskellige - 500 g.
  • Foranderlig skælhat - 150 g.
  • Stor tragthat, 100g 
  • Énkelte Blandede


Dagen efter blev Skælhat og tragthat brugt i en skøn svampecremesauce til en gang frisk pasta, herligt.
Meget nem sauce, der smager himmelsk og lidt syndigt.

Svampecremesauce
  • Svampe der er velegnet til stegning på pande (f.eks Champignon)
  • Løg, finthakket
  • Hvidløg, finthakket
  • Timian, masser af det uden grene.
  • Smør
  • Parmesan, fintrevet (en god håndfuld til 100 g svampe)
  • Piskefløde. (ca ½ dl pr. 100 g svampe)
  • Salt og peber
Steg finthakket løg og hvidløg i smør til løgene er gennemsigtige. Tilsæt grofthakkede svampe og timian og steg videre på middelvarme til svampene er faldet lidt sammen.
Tilsæt nu piskefløde og kog lidt ind, inden duu tilsætter parmesanen.
Smag til med salt og peber, Skulle saucen være blevet lidt for tyk, så juster med en smule vand.


I denne weekend vovede vi os ud på egen hånd i den lokale skov, og havde heldet med os.  Det kan være lidt svært at bestemme svampe når man er uerfaren og ude midt i en skov, hjemme ved spisebordet var det lidt nemmere i ro og mag at kigge på svampene og finde ud af hvad det var for nogen. Vi tog en del fra som vi havde taget med fordi vi var i tvivl, og tænk nu hvis de var gode. Dog kørte vi lige en tur forbi de føromtalte eksperter for at få set vores fund igennem, og de godkendte heldigvis størstedelen af vores fund.

Vi kom hjem med :
  • Champignon, 500 g
  • Foranderlig skælhat, 50 g.
  • Violet Hekseringshat ca 100 g
Champignon står i skrivende stund i køleskabet og venter på at blive brugt til en gang Boeuf Bourguignon, mens Skælhat og Violet hekseringshat er blevet brugt til en dejlig Speltotto sammen med et par store champignon for at fylde.




Speltotto med svampe.
(Endnu en opskrift uden mængdeangivelser, men det er altså ikke så vigtig, brug meget af det du bedst kan lide og mindre af det andet). Har du ikke spelt så kan byg, eller ris selvfølgelig også bruges.
  • Hel Spelt (ca 3 dl til 2 personer)
  • Violet Hekseringshat
  • Foranderlig skælhat.
  • Champignon
  • Løg
  • Hvidløg
  • Hvidvin
  • Timian
  • Olie, Smør
  • Hønsebouillon
  • Salt, Peber
Svampene hakkes groft, løg og hvidøg fint.
Rist løg, hvidløg og de groveste (mest faste) svampe i smør eller olie til løgene er gennemsigtige, tilsæt  spelt og vend rundt til alt spelt er dækket af olie/smør. Tilsæt nu de finere svampe og rør yderligere til de er faldet lidt sammen.
Hæld nu et stor glas hvidvin ved, og rør rundt til det er helt fordampet/opsuget.
Herefter tilsættes hønsebouillon i små portioner ad gangen, og hver gang skal spelten have lov til at opsuge det hele, inden der tilsættes nyt.
Fortsæt indtil spelten er færdig. Det kan være individuelt hvor kogt den skal være, jeg synes godt den må have et godt bid,
Tilsæt nu den revne parmesan og smag til med salt og peber. Speltottoen skal være cremet og lidt flydende i konsistensen, juster evt med lidt vand (eller fløde/mælk)
Der skal røres hele tiden, for at retten for den cremede konsistens den skal have. Det er noget med påvirkning af stivelsen.
Jeg sluttede af med et drys hakket bredbladet persille, det giver en god smagskontrast til 'ottoen.

Violet Hekseringshat                           Champignon        

-----------------------
Fra Haven er der brugt: Løg, Hvidløg, Timian, Persille, Hønsefond (jo jo det er rigtig),

2012-10-28

Om Oktober vejr.

Tænk jeg synes jeg stod tidligt op idag, bare for at komme nedenunder og finde ud af at det var endnu tidligere end jeg troede... Det er jo blevet vintertid.
Ja vintertid det skal jeg da lige love for. Rim over det hele, og en kold fornøjelse at fodre høns her til morgen skulle jeg lige at sige fra manden som vandt den tjans idag.
Til gengæld så skinner solen smukt og skarp, så skarp at jeg har følt mig nødsaget til at bruge en stor del af morgenen på at følge efter solstrålernes afslørende tur rundt i køkkenet - og gøre rent. Ak ja

I oktober har vi for første gang kastet os ud i svampejagt, og det er egentlig på høje tid for sådan nogen som os, der godt kan lide det hjemme dyrkede, selvfundne...... Svampejagten kommer der mere om senere, men her vil jeg bare sige at det er en fornøjelse at være på svampejagt en klar oktober dag - herligt at sidde med alle svampene, vende og dreje dem for med en bog i hånden at finde ud af om de er spiselige eller ej - og så kun ende med at kassere en trediedel, fantastik - og så direkte i gryde med dem og smovse.

Noget andet der er knapt så fantastisk ved de klare oktoberdage, er at de bringer kulden med sig. Jo jeg kan faktisk godt lide de kolde klare dage med solskin og kolde kinder, det er frisk og energigivende, men haven ville jo gerne være foruden
Ved udsigt til nattefrost, var jeg ude og høste diverse grøntsager der skulle ind, læssede dem op i trillebøren, og lod så trillebøren stå på terassen.. Tjae bum bum hvor smart er man så ???
Men det ser nu ud til at jeg er sluppet nådigt. Enkelte slappe blade og et par rødbeder der skal kasseres, så det går jo nok. Nu står trillebøren i garagen, den lukkede altså, så nu skal jeg bare have kålstokkene sat i lidt jord, og lagt rødbederne i sand, så klarer vi nok det hele.

Men tilbage til de klare dage, for er det ikke alligevel fantastisk ? så meget sjovere og energi givende end regn og overskyet. Og havelyst træf her hos mig d. 20 oktober med forudgående svampejagt i 18-20 graders varme og frokost på terrassen bagefter.  Få dage efter var det så frostvejr. Tja så foranderlig, forunderlig kan vejret være.

Det her skulle være et indlæg om de ting jeg ikke fik gjort i haven i år, de ting jeg skulle gøre bedre til næste år, lave om og skrue ambitionerne lidt ned på nogle områder så der bliver bedre tid til andre.

Men i det her vejr, kan jeg simpelthen ikke huske noget som helst der er gået galt.....


-----------------------
Fra Haven er der brugt: Kulde, inspiration, glæder, solskin

2012-10-07

Æble Eddike + Hindbær & Solbær,

I år har jeg for første gang eksperimenteret med at lave min egen eddike.

På havelyst.dk (medlemsforum for landsforeningen praktisk økologi) faldt jeg over en vejledning på at lave æbleeddike som lød supernem. Jeg er ikke ved vejs ende endnu, så det færdige resultat kender jeg ikke, men det ser lovende ud. Og jeg synes jeg ville skrive om det sålænge det stadig er æblesæson.

Der er ingen mængdeangivelser, men det burde virke, uanset om man har 5 eller 50 æbler. og der skal ikke bruges andet dejlige modne end æbler.

Æbleeddike fra bunden.
Æblerne skylles let, men må ikke skrubbes, da processen benytter sig af naturlige gærceller der sidder på skallen. Fjern kernehuset og riv dem på råkostjern (foodprocesser eller hvad man nu har) og stoppes ned i et glas elle en krukke. Det skal presse ned som saften kommer til at dække for frugten.
Dæk glasset med et klæde der bindes fast, og stil det et lunt og mørkt sted i 3-4 uger (et køkkenskab er perfekt til formålet)
De naturlige gærceller vil sætte gang i gæring til alkohol, efter ganske få dage kunne jeg dufte gæren.

Efter de 3-4 uger skal den så filtreres men ikke for fint, og igen stilles mørkt og med et klæde over.
Den skal nu stå til væsken bliver klar og det smager af eddike i stedet for æblevin. Her taler vi om måneder.
Den filtreres nu gennem et kaffefilter og er klar til brug.

Min har nu stået i ca. 1 uge og der er allerede en let eddike duft og smag, hvilket er meget hurtigere end jeg havde forventet. (den står kun i vinduet for at blive fotograferet, til daglig er den gemt bort i et køkkenskab)


Den Hurtige.
Den nemme måde at lave en frugteddike på, er naturligvis at hælde eddike over noget frugt og lade det trække. hvorefter man smager det til med sukker.
Det er også det jeg har gjort, med Solbær og Hindbær. Bortset fra at jeg brugte Honning i stedet for sukker.
Jeg brugte heller ikke hel frugt, men  resterne efter at have passeret bærrene igennem en sigte for at lave sorbet. Der er masser af smag i resterne, så de kunne sagtens bruges til det.

Fyld et glas eller en flaske med frugt/bær, og hæld eddike over så det dækker (Hvidvins eddike eller lagereddike) Hvis det er frugt der skal bruges, skal det skæres op så frugtsafterne kan trække ud.
Lad det stå en uges tid og trække og omryst ca. en gang om dagen. Filtrer herefter og tilsæt sukker eller Honning pas på ikke at gør den for sød. Smag herefter en gang om ugen, og justere sødmen hvis nødvendigt.
Efter ca. en måned er den klar til brug, men mon ikke den bliver bedre at at stå ? - det tror jeg i hvert fald.



-----------------------
Fra Haven er der brugt: Hindbær, Solbær, Æbler, Honning

2012-09-30

Pizza med hvidløgssauce

Da jeg har ret mange hvidløg fra haven i år, gik jeg en tur på nettet for at finde opskrifter hvor hvidløg var hovedingrediensen.  Først og fremmest søgte jeg efter en god opskrift på en hvidløgscreme, der ikke bare gik ud på at rive noget hvidløg ned i en cremefraiche.
Cremen skulle bruges til Tapas og til at spise på godt brød, og så måtte det godt være en der kunne gemmes på glas. Jeg fandt ikke én - så hvis nogen har en god opskrift, eller et bud på hvordan man laver sådan en, så vil jeg blive glad for en kommentar.

Men i jagten på hvidløgscreme kom jeg forbi denne opskrift : Pizza: Garlic Creme Sauce
Den måtte straks prøves af, så manden blev sat til at lave pizzadej.


Som topping brugte jeg en rest flanksteak skåret i smalle strimler, og lidt frisk løg.
Og jeg skal lige love for at den smagte godt.

Denne portion sauce er nok til 2 små pizzaer
  • 1-2 spsk smør
  • Lidt olivenolie
  • 3 fed hvidløg, revet fint eller knus i morter.
  • 125 ml piskefløde
  • 75 ml mælk
  • 1 lille dl revet parmesan
  • Salt & Friskkværnet peber.
  • 1 lille smule tørret chili
Smør smeltes sammen med olivenolien ved lav varme, tilsæt hvidløg, rør rundt og hæv varmen.  Tilsæt fløde og mælk og rør til det koger. tilsæt salt, peber og chili sammen med parmesanen og fortsæt med at røre til saucen bliver tyk hvilket sker ret hurtigt. Fjerne gryden fra varmen. Og så er den klar til din favorit pizzabund

Min pizzabund må gerne være sådan en der hæver op i "bobler" selvom den på billedet var lige lovlig vild :-)

-----------------------
Fra Haven er der brugt: Hvidløg, Løg, chili

2012-09-29

Carpaccio med Solbæreddike


I foråret var vi en tur i Toscana, hvilket jeg faktisk slet ikke har blogget om, der var ellers rigeligt med kulinariske emner at skrive om, men lad det nu ligge.

Med hjem havde vi et stykke dejlig Bresaolo, som i skiveskåret tilstand har opholdt sig i fryseren.
Nu havde vi lige lyst til en hurtig lille forret, så det blev til Carpaccio af Bresaolo.

Breasoloen blev lagt i et tynd lag på en tallerken, og der belv hældt generøse mængder god olivenolie (også hjembragt fra Toscana) over. Men lige da hånden nærmede sig flasken med Balsamico eddike, kom jeg i tanker om den flaske solbæreddike jeg havde lavet tidligere på efteråret (blogindlæg følger ...) , og den blev brugt i stedet.

Et drys rucola og parmesan + salt og Peber rundede retten af. en gaffel hver i hånden, og så var det  bare med at gå i krig.


Solbæreddiken gav et dejligt touch til retten, og var ikke lige så tung i det som en balsamico godt kan være.

-----------------------
Fra Haven er der brugt:
Solbær (godt nok ikke vores egen have, dem havde duerne spist men alligevel), Ruccola,

2012-09-18

Mig, bloggen, haven og tiden

Det er ikke meget jeg får skrevet på  bloggen for tiden, og jeg savner det.
For bloggen er mit getaway. Når jeg skriver her - så er det den det handler om og intet andet.
For her skriver jeg om det jeg holder af. Grøntsagerne fra haven og den dejlige mad der kommer ud af det.

Men der er det med tiden som har sat sine spor i haven i år og specielt i køkkenhaven. 
Det har været det mærkeligste år i køkkenhaven i år.
Der er så mange ting der bare slet ikke er lykkedes, mens andet er gået meget godt.

Jeg startede fejende flot ud med store ambitioner om hvad der skulle være i min have. Forspirede alt for mange tomater og chili planter, og satte gang i en masse kål tidligt på sæsonen. Da jeg så senere på året fik alt for travlt med alt for mange andre ting tog det for lang tid at ompotte tomat og chili, og så begyndte det hele at skride.

Mange ting er slet ikke blevet til noget, og samtidig er der sket mange fremskridt på den lidt større skala, men inddragelse af en helt ny del af haven - men det er en helt anden sag, som jeg må se at få skrevet et indlæg om senere.

Men al den manglende tid, og de manglende grøntsager sætter sine spor på bloggen, eller rettere det gør det ikke - for jeg får ikke skrevet noget.

Men nu har jeg da fået opdateret min deli liste for 2012 - så kan i jo selv se hvor sølle det står til i forhold til sidste år :-)

Men for at det ikke skal være alt for sørgeligt det hele, så er her en lille video af kyllingerne fra i år.
De er nu ved at være store og frække, og nogen af dem skal i fryseren, mens andre skal vokse op og levere æg.



-----------------------
Fra Haven er der brugt: Dårlig samvittighed, og "gode undskyldninger"

2012-08-19

Oscars nye favorit : Oksetunge terrine

Jeg kan altså ikke lade være med at tænke på Lærer Andersen og hans nevø Oscar, når jeg spiser eller laver noget med tunge. De var glade for tunge, og det kan jeg bestemt ikke bebrejde dem, for det er et meget lækker stykke kød.

Tunge er nok ikke det mest efterspurgte stykke kød. Der er mange der ikke bryder sig om tanken. Men hvad siger du ?

For nyligt lavede jeg denne lækre terrine, som gør sig rigtig godt sammen med sennep og en Rødbede på et stykke rugbrød. og så er den snyde nem at lave.



En oksetunge koges i  2½ time, sammen med en grisetå.
Grisetåen giver naturligvis smag, men er der først og fremmest for at give gellatine til terrinen.

Efter kogning, flås tungen og deles i småstykker. Kødes skal helst rives fra hinanden, ikke skæres med kniv så hænger det bedre sammen i terrinen.
Suppen fra kogningen, koges ind, så der kun er få dl tilbage.

En god håndfuld bredbladet persille hakkes sammen med et stort løg, og blandes op med kødet.
Kødet puttes nu i en Form (f.eks en rugbrødsform) og suppen hældes over.
Dæk med film og stil noget tungt ovenpå for at give pres, og stil det hele på køl til dagen efter.

En rigtig dejlig frokost ret.

-----------------------
Fra Haven er der brugt: Persille, Løg (og rødbede til rugbrødsmaden)

2012-08-12

Ferien slutter med Honningis

Vores ferie er ved at være slut og vi føler at vi har været superheldige med vejret. Den første rigtig gode dag, kom da vi startede ferien, og det har da regnet i løbet af de sidste 3 uger, men ikke slemt.

Ferien startede med familiehygge, og er sluttet med ren afslapning. Afslapning includerer for mig en masse dejlig have arbejde, og vejret har i den grad været med mig.
Senere fortæller jeg nok lidt om hvad der er sket derude, for det er faktisk ikke småting, da vi er ved at inddrage en helt ny del af haven, der før mest var et roderum.

Blogning er det ikke blevet til så meget af, da jeg i meget høj grad har prioriteret udetiden og afslapningen.
Men jeg har meget at fortælle, så måske kommer indlæggene dumpende som perler på en snor det næste stykke tid. Nu får vi se.

Men ferien skulle sluttes af med maner.
Efter slyngede vores første Honning i juni, har jeg haft lydt til at forsøge mig med Honningis. Og torsdag var vi i  torvehallerne og der røg en Double Cream fra Arla Unika med hjem i posen, og så skulle det være nu med den Honningis.

Jeg fandt en opskrift her: Honningkage.dk og gjorde pænt som der blev sagt, bortset lige fra fløden som jeg skiftede ud med Double Cream.

Manner en smooth og lækker is det blev. Jeg har en af de der ismaskiner hvor man skal have fryseelementet i fryseren i 18 timer i forvejen (mit ligger der permanent, ellers får man jo aldrig lavet is) og tager man isen lige der hvor den er klar til at komem i fryseren, så har man en superlækker softice.

Og når nu man har lavet is, så er der æggehvider tilovers, og hvad er så mere nærliggende en at lave en gang marengs, fuglereder for at være helt præcis.
Der var også lige blevet plukket Ribs, og jeg havde lavet en gang rysteribs med Honning istedet for sukker - og det skal jeg lige love for er en god erstatning - Mums siger jeg bare.

Alt i alt blev det til denne overdådige dessert.  (Det er ikke ret tit vi får dessert, så når vi gør, så går vi til den)

Honningis på marengs, med Rysteribs.

Honning is
4 æggeblommer
100 gr. honning
1/2 L. Double Cream
1/2 stang vanille

Honningen varmes hurtigt op til den lige begynder at boble.
Æggeblommerne piskes og den varme honning tilsættes i en tynd stråle og der røres til blandingen er hvid og luftig. Rør vanilie korn i, og vend den piskede fløde i blandingen.
Kør på ismaskinen, eller put i fryseren og rør med mellemrum.
-----------------------
Fra Haven er der brugt: Honning, Ribs, Æg

2012-07-23

Henkogning af kikærter

Jeg er begyndt at lave mine egne Kikærter på glas. Ja altså ikke sådan at forstå at jeg selv dyrker kikærter, så tror jeg jeg skulle bo i et andet klimabælte eller have et større drivhus.

Hos os er Hummus ofte noget der laves spontant, ligesom Vegatarisk Curry med kikærter laves de dage hvor vi ikke lige havde fået planlagt andet, og så er det godt at have en kikært eller 2 i baghånden.
Jeg har tidligere brugt at opbløde et helt kg, koge dem og fryse dem ned. Og det fungerer sådan set ok, men så skal de lige tøes op før de kan bruges, Selvfølgelig går det hurtigt hvis man ligger dem i vand, men jeg synes nu alligevel det ville være nemmere hvis ikke de var frosne. Derfor kom jeg til at tænke på at henkoge dem. Lidt som mine egne kikærter på dåse. - og det er supernemt. Nåeh ja selvfølgelig kan man så bare købe dem på dåse. men der synes jeg ofte kvaliteten halter, og så er prisen en anden.
Hvad gør du ?

1 Kg tørrede kikærter bliver til 5 stk. ½ liters glas.



Kikærterne opblødes natten over.
Kog ærter i 1 time i en gryde.
Herefter hældes de på glas og dækkes af kogevandet.
Stil glassene med låg i ovnen ved 110 grader.

Når det begynder at boble i glasset, stille uret på 30 minutter, herefter slukkes ovnen og glassene efterlades til langsom afkøling.

Jeg ved ikke hvor længe de kan holde da jeg bruger dem ret hurtigt :-)
Men mon ikke de holder i 1 års tid, det vil jeg da gætte på.


-----------------------
Om Henkogning
Hvis du har glas med gummiring (Patenlåg eller Weck) så sættes låget på fra starten, Er det med skruelåg, skal låget sidde en smule løst, og skrues fast når man slukker ovnen (luften skal nemlig kunne komme ud under kogning, men ikke ind igen under nedkøling). Som altid når man henkoger, er det vigtigt med god køkken hygiejne, og at der ikke sidder snavs mellem glas og gummirem.
-----------------------

2012-07-19

Spaghetti og kødboller med krydderurte sauce

Efterhånden er min have sådan indrettet, at en rundtur med en saks i hånden kan give mange forskellige smagsindtryk, og hurrah for det.

Her til aften skulle maden være nem. En lille pakke Fars af ØkoFrilands grisebasse var taget af fryseren om morgenen, og de blev lavet til kødboller. Blot tilsat et enkelt æg, salt, peber, spidskommen og lidt chiliflager og formet til små kødboller der blev stegt på panden i en god klat smør.l


En herlig høst af masser af urter blevet kørt på foodprocessoren sammen med olivenolie salt og peber og hvidløg.
Urterne var en god blanding af Mynte, salvie, persille, rucola, Syre, oregano, Blomsterkarse og så lidt spinatbede for fyldens skyld. Hvidløget er nyøstet fra haven og har en dejlig frisk og mild smag.
Det skulle ikke være Pesto, men alligevel kunne jeg ikke lige modstå en håndfuld revet parmesan i blandingen.

Det hele blev serveret med en gang spaghetti, og det smagte herligt af sommer og sol.



-----------------------
Fra Haven er der brugt: Spinatbede, Persille, Ruccola, Belgisk syre, Mynte, Salvie, Oregano, Blomsterkarse,  Hvidløg

2012-07-18

Honningbar med rugbrødsrester

Det er ikke fordi jeg har nået at eksperimentere så meget med vores nyslyngede honning endnu, men lidt er det blevet til.
Blandt andet denne dejlige fyldige energi booster, som kan hjælpe en igennem fra fyraften til aftensmad, når man kommer hjem og er sulten. Det er også god brug af en rest rugbrød.


Det ser måske lidt kedeligt, men det smager dejligt.

Jeg har ikke mængdeangivelser på, da det ikke er så vigtigt, det vigtige er den endelige konsistens som skal være blød og klæbrig - sticky :-)
Ingredienserne er heller ikke så vigtigt hvad man putter i, bare det er noget man selv kan lide.

En rest rugbrød blendes til krummestruktur.
Masser af nødder og tørret frugt hakkes groft  (f.eks valnød, Hassel, mandel, abrikos, figen, Tranebær)

Sesamfrø, Hørfø og solsikkekerner i gavmilde mængder
Havregryn tilsættes som fyldstof
Når du er færdig skal der være ca. 1/3 del rugbrød i blandingen

Det hele blandes godt sammen i en røremaskinen .
Bliv ved med at køre på maskinen mens du tilsætter rugmel så alt er dækket af et fint lag mel.

Et skvæt olie hældes i blandingen, og nu kommer det sjove - nemlig Honning og masser af det.
Svært at sige hvor meget, det kommer selvfølgelig an på hvor hvor meget blandig du har lavet, men også hvor meget de forskellige ting du har valg, suger til sig.
Tilsæt indtil blandingen er sej og klisteret.
Tilsæt nu vand indtil den er lidt mere lind i konsistensen, så den relativt nemt kan bredes ud i en bradepande i et lag på ca. 4 cm.

Bag ved 160 grader i ca. 30 minutter.

Det smager af rugbrød, men samtidig dejlig sødt af Honning. Nødder og tørret frugt smager godt igennem.
Og så er det en god og sund snack, udelukkende med naturlige råvarer, dejligt.

-----------------------
Fra Haven er der brugt: Honning

2012-07-15

Frokost frisk fra haven

Uhhh, som tiden flyver når man har det sjovt i haven :-)

Høsten er i fuld gang, og der er så meget bedre derude, end herinde - også selvom vejret måske ikke lige er det bedste sommervejr.  Så blogning bliver det ikke så meget til, og jeg har ellers spist en masse dejlig mad som jeg gerne vil fortælle om, men det må komme dumpende som det nu kan. Måske en regnvejrsdag kan få sat skub i den sag.

Nu og her, skal i bare lige se en frokost jeg lavede til mig selv, en dag jeg arbejdede hjemme og kunne tage en pause midt på dagen.


Det hele startede med en tur i haven efter inspiration, hvad var spiseklart ?  Jeg kom ind med det her :


1 frisk løg
Frisk hvidløg
1 håndfuld valske bønner
1 lille bitte peberfrugt
1 æg
1 håndfuld blade af Spinatbede.
Lidt Purløg

Løg og hvidløg blev snittet fint, og stegt i olie sammen med peberfrugt i smalle strimler.
Da løgende var gennemsigtige smed jeg de bælgede bønner i panden og stegte med et par minutter. Til slut blev fintsnittet spinatbede smidt på panden og det hele blev vendt til spinatbeden var klappet sammen.

Det blev serveret på en skive ristet brød (mandens hjemmebagte grydebrød) og toppet med et pocheret æg, og masser af purløg.

MUMS.

Og så håber jeg forøvrigt ikke at i er ved at være trætte af Pocherede æg på hvad som helst, her fra min side, jeg er i hvert fald ikke :-)

-----------------------
Fra Haven er der brugt:

2012-07-06

Urban Farming, seminar med Madkulturen

Madkulturen holdt mini seminar om Urban farming, og jeg var så heldig at få en gratis billet under neglene via Mad og Medier. Jeg vil ikke lave en slavisk gennemgang af alle indlæg fra seminaret, men kommentere på det som rørte noget i mig - negativ eller positivt. Og så tilsætter jeg min egen holdning undervejs.

Det skal siges at jeg måske nok undervejs i indlægget har nogle lidt små negative opstød, men det betyder ikke at jeg ikke fuldt ud støtter, understøtter, tror på og praktiserer (Sub)Urban gardening. Lokal mad er vejen frem - Basta !

(Sub)Urban høst,  en tilfældig dag i august 2012.


Fælles haver
Der blev talt en del community gardens. Jeg kunne aldrig selv drømme om, at lade andre få indflydelse på hvad der skal vokse i min egen have. Men ideen er jo god nok, hvis en gruppe personer kan finde sammen om det at dyrke en have, så er det da en fantastisk ting.

Det kan være svært, faktisk lidt af en kamp at finde et stykke jord, hvor man kan få lov til at dyrke grøntsager. Egentlig burde det være nemt, Der er mange grønne arealer der ikke bliver brugt til noget som helst. Ikke at alle grønne arealer blot skal omdannes til køkkenhave, men i mange parker vil der være plads til at afsætte et hjørne eller 2, til 100 m2 køkkenhave.

Jon Pape fra Københavns kommune fortalte om initiativer og muligheder samt kommunens rolle i København. Tilsyneladende er der en del der mener at kommunen skal være drivkraften bag dyrkning, men Jon og hans bagland, har helt ret i, at det hele skal ske af frivillighedens vej - hvis ikke folk gider dyrke jorden og gider kæmpe for at få lov, så bliver det hele ikke til noget. For det at dyrke grøntsager er ikke en kamp, men det kan være en kamp at finde et sted at gøre det, hvis man bor på 4. sal uden så meget som en altan. Og vil man kæmpe for det, så er der også en god sandsynlighed for at man vil passe haven i lang tid. Det kommunen og regeringen kan gøre, er at kampen for et stykke jord ikke er alt for hård.

VIDEO : "København som grøn foregangsby" - Jon Pape

Jon Pape nævnte også urbanisering og den stadige tilvækst på 1000 personer i København hver måned.  det er sikkert rigtigt at flere og flere vil flytte til byen og bo - det vil jeg sådan set ikke betvivle. Specielt ikke fordi der tilsyneladende er en holding i samfundet og hos politikerne om at det kan man ikke gøre noget ved. Nej, da slet ikke hvis ikke man forsøger. Får lidt fnidder når jeg hører nogen sige, at udviklingen den kan man ikke gøre noget ved. det er afmagt og/eller mangel på vilje til at gå imod strømmen og tage ansvar, danne sin egen mening og slukke for tidens strømninger. Urban farming er godt, men det ville være bedre at få flere mennesker ud af byerne og tilbage på landet (siger hende byboen.. Hmm)

Østersbanker Jeg kan ikke li' østers (ved det godt, jeg skal se at blive voksen... ) så ideen om at lave en østersbanke i københavns havn, var ikke en jeg lige synes var indlysende eller skulle prioriteres. Men ideen er der såmænd ikke noget i vejen med, og da de små indskallede kræ faktisk renser vand, så er det da bare med at komme i gang.

VIDEO : "Østersbanker i storbyen" - David Koch Mouritzen 


Dyrkning i byjorden. Og mht til jorden, så er der lige den lille krølle, at meget jord i byområder er klassificeret som forurenet, og så er det faktisk ulovligt. Jakob Magid fra Institut for Jordbrug og Økologi på KU LIFE snakkede om dyrkning i forurenet jord, og det var opmuntrende at høre at forsøg har vist, at ingen eller forsvindede lidt af forureningen komme med i de madvarer der dyrkes. F.eks kommer der ikke noget med ud i æbler og anden frugt. Ting der dyrkes i jorden kan skrælles, og så slipper man af med det meste. Det var ret opmuntrende at høre om de resultater.

VIDEO : "Bylandbrug og miljølovgivning" - JakobMagid

ByBi Oliver Maxwell fra Bybi var også forbi og fortalte om projektet. Desværre har de ikke lavet en video med Oliver, han var ellers et meget levende og karismatisk indslag. Han fortalte om biernes fantastisk verden, og om den effekt de havde på de mennesker der passede dem. ByBi er et social projekt, og er med til at give, bland andet hjemløse, en identitet og en hverdag. Som sådan har de en retfærdiggørelse allerede der. Men det spændende er at der bliver lavet meget mere Honning i et ByBi stade, end i dem der står på landet. Det skyldes selvfølgelig alle blomsterne, og træerne. På landet er der mange steder monokultur, og det begrænser biernes muligheder for indsamling. Meget spændende projekt - det kan i læse mere om på bybi.dk

På seminaret blev der naturligvis talt rigtig meget om dyrkning af grøntsager i bymiljøer, det var jo lidt det som det hele handlede om. Der blev også talt rigtig meget om hvad der skulle dyrkes i. Mange fantasifulde kasser, strukturer og beholdere blev fremvist og præsenteret. Og her bliver jeg lige lidt kritisk igen, for med tanke på mine egne højbede derude hvor jeg som ny haveejer der ikke havde tænkt så meget over den slags endnu, importerede en hulens masse jord til at fylde i, kan jeg ikke lade være med at tænke på logistikken i at bygge alle disse konstruktioner.
Der skal transporteres byggematerialer og jord, for ikke at tale om vanding. jo mere du bygger i højden, jo mere kunstig vanding skal der til. Og hvor skal al den jord komme fra ?

Jeg savnede de initiativer der skal få folk til at dyrke på egen Altan/Terasse/Minihave/Andelsbolig græsplæne. Det der ikke kræver den store planlægning, men bare drejer sig om at sætte en spade i jorden og gå i gang.  Initiativer som fælles kompostering i boligforeninger og i grundejerforeninger. Billige lokalt fremstillede løsninger til dyrkning på altan. Og her taler jeg ikke om sanse kit - Nej sg* sælg nogle sæt med gode store altankasser, eller letvægtskrukker, sammen med lidt håndværktøj og en samling frø, eller måske ovenikøbet nogle udplantningsplanter.

Gør det nemt for folk, det er tilsyneladende det der skal til nu til dags. Ikke at det at dyrke grøntsager er svært, det er faktisk snydenemt, man skal bare bruge lidt tid på det.

Men hvor meget er der i det ..... Er der potentiale i at dyrke i højden og på byggetomter ? - ja i nogen grad. Men det vigtigste er for mig den potentielle holdningsændring der ligger i det at dyrke egne grøntsager, for har man først smagt egne friske grøntsager, så er det svært at gå tilbage til de slatne fra supermarkedet, som ikke var modne ved plukning, og derfor ikke smager af så meget.

Måske er der mere potentiale og mængde i SubUrban Farming. I forstæderne er der groteske mængder af store græsplæner der ikke bliver brugt til noget som helst, både i private haver og på offentlige arealer. Og se det kunne blive til mange grøntsager, måske man ovenikøbet kunne producerer mere end man selv kan spise (det er i hvert fald mit mål) så man kan dele, eller hvis ikke man selv vil dyrke, så kunne man måske låne 50-100 m2 ud til en der gerne vil, men som ikke har noget jord.

Der kommer med stor sandsynlighed mere om Urban/SubUrban  farming her på bloggen i fremtiden, for det er et nærmest uudtømmeligt emne.
For nu vil jeg med nogen forsinkelse, sige tak til Madkulturen for et godt og inspirerende seminar, som her næsten 4 mdr. senere stadig kan få mig til at fare i blækhuset.


Happy farming.

-----------------------
Fra Haven er der brugt: Inspiration og fornemmelse for jord.

2012-06-28

Hurtig mad på den langsomme måde.

Pølser og kartoffelsalat er normalt hvad jeg vil kategorisere som nem og hurtig mad.
Et par pølser på panden. Kartoflerne koges, afkøles og favorit dressingen hældes over
Nemt !

Og det var da også nemt her til aften. Det tog faktisk ikke særlig lang tid at lave måltidet, men jeg kom til at kigge på tallerkenen og tænke lidt over det arbejde der reelt lå bag, og så var det egentlig ikke så hurtigt.

Kartofler : Hjemmedyrkede, har været i jorden siden 18. marts.
Dressing : Her startede jeg med at røre en mayonaise, af egne æg.
Agurk : Dyrket i eget drivhus.
Pølser : Dem lavede vi selv, sidste år i september af fars fra en dejlig økologisk frilandsgris
Ketchup : Hjemmelavet af tomater fra sidste års høst i drivhuset.

2012-06-19

Jordbær og Honning

Det er ikke for meget sagt at vi svælger i Nyslynget Honning. Vi spiser det på græsk youghurt, og ikke mindst på friskhøstede Jordbær, som jeg skulle hilse og sige er en himmelsk kombination.

Men det er også en udfordring, pludselig at stå med så meget skøn honning mellem fingrene, når nu man ikke gør ret meget i det søde køkken.  Vi spiser ikke ret meget kage, og jeg er ikke den store bager. Is skal jeg dog prøve at lave, og så skal der bruges Honning i årets syltetøj.

Jeg modtager gerne forslag til hvad den gode Honning kan bruges til, og det behøver ikke includere bagning :-)



-----------------------
Fra Haven er der brugt:  Jordbær, Honning

2012-06-10

Nyslynget Honning på Nybagte Boller

Så bliver det ikke bedre.

Nyslynget Honning, og Friskbagte boller helt enkelt og helt fantastisk.
Og det er den allerførste honning fra vores stade - hvilket jo ikke gør det mindre fabelagtigt.

Hold øje med "Bier i Baghaven" manden kommer nok snart med et lille indlæg

-----------------------
Fra Haven er der brugt:  Nektar, Pollen

2012-06-09

Åben have Søndag den 17 kl 13.

Jeg vil bare minde om, at der i næste weekend er åben have her hos mig. 

Klik her for at se detaljer



Lige nu futter den her flok rundt i hønsegården og giver liv og glade dage. Næste uge er de nok vokset lidt, men er stadig sjove.


-----------------------
Fra Haven er der brugt:

2012-06-06

Salat med K(ød) på

Et lille let aftenmåltid med substans og udnyttelse af årstidens grønt, og gårsdagens rester.

Man tager 
En rest mørt rødt kød og skærer det i tynde skiver.
En gang blandet salat vendt med olivenolie og eddike + salt og peber.

Salaten anrettes (ligges) på en tallerken, og skiverne af kød anrettes ovenpå.
Slut af med Olivenolie, groft revet parmesan, salt og peber.

Velbekomme..


-----------------------
Fra Haven er der brugt: Masser af salat.

2012-06-05

Nem Curry med Kikærter og spinat Vegetarisk eller med kylling

En herlig tid på året, hvor der er rigeligt at lave i haven med udplantning, hvis man er sådan en der forspirer, men samtidig er det nu haven begynder at give igen, med de første løg fra efterårssætningen, Frisk spinat og salat og hvis man kan nænne det, kan man nu høste dejlige friske hvidløg.

Selvom haven endnu ikke leverer hele måltider, så inspirerer den alligevel til at lave dejlige vegetar retter, og supplere med hvad skuffer gemmer på.

Vegetarisk Curry med Kikærter, Spinat og Perlerug.



2 Løg, hakket groft
4 fed hvidløg, finthakket

2 spsk Currys paste
1 tsk Spidskommenfrø
1 tsk Korianderfrø
1 tsk tørret chili (ikke alt for stærk)

3 tomater, groft hakkede.
2 dl Perlerug
400 g Kikærter. (udblødte og kogte)
2 store håndfulde frisk spinat (eller en stor skål)

Perlerugen koges mør i vand.
Alle krydderier brændes af på en varm pande. Tilsæt lidt olie og eller smør, og steg løgene med til de er bløde. Tilsæt tomater,  kikærter og perlerug incl  ca. 1 dl af kogevandet og varm igennem.
Tilsæt den finthakkede spinat og rør i retten til spinaten er faldet sammen.
Server som den er, evt med fladbrød.

Curry med Kylling, Kikærter og spinat.

Retten ovenfor smagte dejligt, og da jeg et par dage efter skulle finde på noget i en fart, blev det med inspiration fra samme ret.
Der endte med at være for lidt spinat i første udgave, så jeg opjusterende mængden ret meget i denne omgang, jeg har ikke lige noget vægtmål, så det må blive lidt på slump, men det er heller ikke vigtigt, der skal bare være nok. jeg er forøvrigt sikker på at frossen spinat også vil virke, og så skal man nok bruge ca. 4 kugler helbladet frossen spinat.
Og så er denne udgave ikke vegetarisk, ej heller er den på billede, den lille sag glemte jeg lige.


2 Løg, hakket groft

4 fed hvidløg, finthakket
2 spsk Currys paste
1 tsk Spidskommenfrø
1 tsk Korianderfrø
1 tsk tørret chili (ikke alt for stærk)

1 stort Kyllingebryst, skåret i tern på ca. 2x2 cm.
1 Dåse flåede tomater - eller et glas henkogte, som jeg brugte. Tomaterne hakkes fint, eller passeres gennem en sigte.

400 g Kikærter. (udblødte og kogte)
2 store skåle frisk spinat, eller bare hvad du kan have i favnen på vej ind fra haven. (evt frossen spinat.)

Alle krydderier brændes af på en varm pande. Tilsæt lidt olie og eller smør, og steg løgene med til de er bløde. Tilsæt herefter kylling, og steg 5-10 min. Tilsæt tomater og kikærter og varm igennem.
Tilsæt den finthakkede spinat og rør i retten til spinaten er faldet sammen.
Retten behøver ikke noget tilbehør, men kan evt serveres med fladbrød, eller i et Pitabrød

Versionen med kød er mere fyldig i smagen end den vegetariske, men det skyldes lige så meget at der var mere spinat i retten.

-----------------------
Fra Haven er der brugt: Spinat, Hvidløg, Løg, Tomat,

2012-05-19

Grønkålstartar med pocheret æg

Ude i have er der faktisk forbløffende lidt at hente lige nu. Der er ikke rigtig noget der er høstklart, og de overvintrende grøntsager er alle væk. Så det er godt at der stadig er grønt i fryseren.

Og dog, for 3 planter af Grønkål har fået lov til at stå og sætte blomst, så der står de lige nu og ligner juletræer med gule blomster, lidt pudsige men også meget fine.
Jeg havde egentlig regnet med at grønkålen ville være alt for bitter og sej nu, men kunne alligevel ikke dy mig for selv at smage lidt, da jeg plukkede et par blade af til hønsene, og de smagte skam stadig fint.

Det kom der en lille frokostret ud af.


Grønkål hakkes fint, og blandes op med salt, peber og citronsaft, jeg tilsatte også lidt hakket frisk hvidløg for at give et pift.
Server på rugbrød, med et pocheret æg på toppen.
Slut af med lidt olivenolie, salt og peber.

Uhm - det var forårets bedste mad.


-----------------------
Fra Haven er der brugt: Grønkål, Hvidløg, Æg

2012-05-18

Åben have

Bare en lille forvarsel.
Jeg holder åben have d. 17 juni fra 13-17

Se liste over åbne økohaver her :

Direkte link til beskrivelse af min have her:

Håber at se dig :-)


2012-05-16

Noget om visitkort og stenørkener

Alle de ting der sker ude i haven, Æbletræerne der står som hvide skyer og får haven til at ligne et eventyr, Jordbær i blomst, kartoflerne der er langt fremme men også har fået frostskade. Salaten der ikke kan lide det kølig vejr. spinaten med dårlig spiring, løgene der vælter frem og gulerødderne som slet ikke ville.

Det hele glæder mig - og begejstrer mig.

På den anden side, så kan jeg ikke lade være med at bemærke et stigende antal forhaver der bliver omdannet til stenørkener - og det gør mig deprimeret.
Der bliver mere og mere beton og mindre og mindre natur.
Jeg ved der er mange gode strømninger derude, mange der bevæger sig i naturens og biodiversitetens retning. Men det jeg ser her i forstæderne hvor jeg bor, afspejler det ikke, og det gør mig ked af det.

Jeg tror ikke på, at nogen ligger fliser i forhaven for at fortrænge naturen, ikke direkte/bevidst i hvert fald. Jeg tror på at de vil have noget de kan kontrollere, noget der ser ORDENTLIG ud, og som ikke kræver tid.
Stenbelagte forhaver kræver blot at man x antal gange på en sæson, går en tur med sprøjten for at holde ukrudtet nede. For går man ikke en tur med sprøjten, så vokser fliserne til i ukrudt. Jeg ved det for det gøre vores terrasse. Problematikken med regnvandet der ikke kan trænge i jorden, vil jeg slet ikke berøre her, så langt skal indlægget heller ikke være.

I min opvækst har jeg lært, at det du viser omverdenen, er vigtigt - det afspejler hvem du er. Haven skal være pæn, gardinerne skal hænge lige, der skal være pynt i vinduerne - i det hele taget er det vigtigt at  fronten er pæn - den er dit visitkort.

Men "desværre" så har det ikke sat sig fast. Min forhave er ikke pæn, og den er bestemt ikke repræsentativ for resten af min have. Forhaven er til gennemgang, og bilen og traileren står der. og der er ikke hyggeligt. 1-2 gange om året driver min dårlige samvittighed mig derud for at gøre noget ved mælkebøtterne, skvalderkålen, havepesten og alt det andet.
Jeg kan sagtens se det tillokkende i at have en nem forhave, men den dag jeg tager mig sammen til for alvor at gøre noget ved den, så kan det god være jeg tilkalder en gravko der kan jævne det hele. Men lastbilen med stabilgrus og fliser den bliver ikke tilkaldt.
Derimod så bliver det kassevis af bunddækkende planter der skal holde ukrudtet væk og give en hyggelig forhave der ikke kræver det store i vedligehold. Bærbuske der nok ikke vil give det store udbytte i en nordvendt have, men alligevel bidrage til husholdningen og fuglelivet. og måske et frugttræ eller 2 på de mere solbeskinnede pletter.

Men foreløbig så helliger jeg mig baghaven, og køkkenhaven. Det er der jeg nyder livet der min passion ligger.
For jeg dyrker ikke haven for at den skal være PÆN, men for at den skal være dejlig. (og det er den )
Og indtil tiden kommer til min forhave, så vil mit visitkort så sige at jeg er et rodehoved der lader stå til, en der er ligeglad med haven. Men går du bagom facaden og ind gennem lågen vil du finde en passion og en kærlighed til frodigheden og diversiteten, ikke til pænheden - men til det frodige.

2012-05-08

Jeg indhenter april ....

Jeg har været på ferie, lige midt i højsæsonen for havearbejde. 1½ fantastisk uge i Toscana som var det hele værd. Det skal i forøvrigt nok høre lidt mere om senere. Men lige nu, så indhenter jeg og har samlet alle de frøposer sammen som jeg skal bruge i kælderen til forspiring - så ved jeg hvad jeg skal bruge de næste par dage til.
Derefter er der 32 tomater og 37 Chili/peber der skal plantes om.
Tomaterne er ikke ret store. På den her tid af året burde de være store nok til at komme ud i drivhuset, men det kommer lige til at vente lidt, nu er det jo heller ikke så varmt endnu, så det gør nok ikke noget.

2012-04-15

Nu med Aspargesbed.

Der dumpede en eMail fra Din Baghave ned i min inbox, og salg af aspargesplanter fra Søren Wiuff fangede straks mit øje. Anlæggelse af aspargesbed har været i mine tanker i de sidste par år, men jeg har ikke villet afsætte pladsen til det. Men nu, NU  er der efterhånden inddraget så meget græsplæne at der er plads til asparges. At det så var af samme sort som Søren Wiuffs afgjorde straks sagen, og 15 planter blev bestilt.
Sorten er 'Herkolim' og skulel være ret tykke i det, give et godt udbytte og være velegnede til at bliev plantet tæt, hvilket gør dem perfekte til dyrkning i højbed.


At anlægge et aspargesbed er hårdt arbejde. Der skal grave 20-25 cm jord af i en bred rende, så planternes rødder kan bredes fint ud.  Plantern ligner lidt blæksprutter med lange arme der går ud fra et center.
Det eneste sted i min have hvor jorden er løs nok til asparges planter, er i mine højbede, så jeg ofrede ét af dem og tømte det næste helt for jord.
Bedet er 1x2,8 meter, og jeg fik plads til 15 planter.

Lidt kompost blev lagt i bunden af bedet og formet som to små volde. Her er bedet gjort klar, og der er sat små pinde til at markere hvor planterne skal placeres.
Da planterne kommer uden jord, skal man arbejde lidt hurtigt, så de ikke tørrer ud undervejs, så det er godt at have målt op til placeringen inden man tager planterne op af posen.


Her er alle planterne så placeret, og bruset over med vand et par gange undervejs.
Herefter blev der fyldt jord til til det lige dækkede planterne. Resten af jorden skal fyldes på af et par omgange henover forsommeren, efterhånden som planterne vokser op.  Som man kan se på billedet, så var der stor forskel på størrelserne af planterne, nogle var ret kraftige, mens andre var temmelig små.


Nu er det så bare at vente. I år kan der ikke høstes og til næste år, må der kun tages én enkelt asparges fra hver plante, så det må blive til en forret til manden og mig.
Om 2 år skulle vi kunne spise løs, så nu er det bare med at være tålmodig.
-----------------------
Fra Haven er der brugt:  1 stk højbed

2012-04-08

Travlhed, Spinattærte, Rester og ukrudt.

Det er nærmest et mantra nu til dags, et ret tyndslidt et af slagsen ovenikøbet - Jeg har travl, alt for travl. Det er det der er mantraet og man kan blive lidt træt, for vælger man ikke selv ?
Ikke desto mindre, så er det lige hvad jeg har - TRAVLT, og jo jeg har valgt helt selv.
Jeg har valgt og nu må jeg leve med det. Jeg har valgt at jeg ikke skal være i haven den sidste halvdel af april, jeg skal noget andet, som jeg også gerne vil. Men så er der bare det, at jeg ikke har skruet ned for ambitionsniveauet for hvad der skal være i køkkenhaven, måske nærmest tværtimod...  Så jeg har travlt her i den første halvdel af april, der er så meget der skal i jorden, selvom man måske liiige skulle have ventet 1 uge eller 2, men det får briste eller bære, og mon ikke det meste går godt ? - og det der ikke gør kan jeg nå at lave om til maj, hvor det alligevel ville være blevet sået, hvis ikke det var blevet gjort for tidligt ......

Kartofler er som tidligere skrevet kommet i jorden flere uger før de plejer, der er sået persille og spinat, sat asparges (mere om det senere, for det var lidt af et projekt) gravet Jordskokker op, og sat nogen igen,gjort bede klar, og flere bede. Gardinerne har tabt kampen i vindueskarmen, de kan ikke længere trækkes for. Chili, Tomat, Aubergine, Kål, salat og meget mere har totalt erobret pladsen og vundet kampen om solens stråler - det er fantastisk :-)


 Smagen stod skarpere end billedet :-)

Ind i mellem bliver der også tid til lidt mad, ikke meget, og det bliver ofte de nemme løsninger. Men der bliver dog også tid til lidt kræs en gang i mellem.
Såsom denne Spinat tærte, der blev lavet ultra enkelt, med en almindelig forbagt tærtedej som var tilovers fra 2 dage tidligere hvor jeg havde bagt Grøntsagstærte til havetræf med havelysterne fra Praktisk Økologi.

Fyldet er ganske simpelt 2 æg der er blandet godt op med 4 kugler frossen spinat (optøet naturligvis) og krydret med salt og peber. Tærten blev drysset med rasp blandet op med reven parmesan. Bagt ved 200 grader til fyldet føltes fast.

I køleskabet befandt sig også en rest stegt kylling, den blev blandet op med potente sager fra haven :
1 Frisk hvidløg snittet i fine skiver
1 frisk porre snittet helt fint.
1 håndfuld Vårsalat
1 Håndfuld skvalderkål (det var her ukrudtet kom ind)

Jeg lavede en mayonnaise baseret dressing/sauce, med sennep, persille og lidt mælk for at justere konsistensen. Og så sluttede jeg af med lidt brødcroutoner.

Skvalderkål har en skarp smag der kan minde lidt om selleri, man skal kun spise dem når de er helt spæde, eller er det alt for skarpt. Sammen med de andre skarpe sager i salaten gave den et godt modspil til Spinattærten der var helt enkelt og fuld af dejlig spinatsmag. Dressingen dæmpede på fineste vis de aller skarpeste noter fra porren og hvidløget.


-----------------------
Fra Haven er der brugt: Skvalderkål, Frisk hvidløg, Vårsalat(Feld Salat) Persille, Porre, Æg, Spinat(Frossen)

2012-03-28

Frikalafel med Hummus og Bønnemos

Det er altså ikke en stavefejl i overskriften, vi fik virkelig frikalafel til aftensmad.



Jeg have en pakke fars, og havde oprindelig tænkt at der skulle laves frikadeller, men den dag var jeg lidt for kreativ til traditionelle retter.
I stedet ville jeg lave krydrede kødboller, måske med Bulgur og Pandekager, eller måske noget helt andet ....

Inden jeg så mig om, så var det blevet til Frikalafel. Sådan nogen laver man som følger.

Man starter ud med en ide om at lave krydrede kødboller.
300 gram svinefars.
2 æg
1 tsk spidskommen
½ tsk chiliflager

Men hov....
1 spsk persille pesto røg der lige i. og den fik følgeskab af
2 store spsk Hummus der også lige var i køleskabet.
Lidt hjemmelavet rasp til at justere konsistensen.
Og så salt og peber.

Smagen blev sådan lidt falafel agtig på grund af kikærterne i humussen. og der var også den der lidt sprøde overflade - uhm meget lækkert.

Det endte med at vi bare spiste frikalafel med Hummus og Bønnemos.
Bønnemosen havde jeg også i køleskabet i forvejen, den er lavet lidt som man laver hummus, bare på kogte bønner i stedet, og med lidt persillepesto i.


-----------------------
Fra Haven er der brugt: æg, Chili, Bønner, Hvidløg

2012-03-25

Forår for alvor

Foråret har for alvor bidt sig fast. Man mærker det i vejret, og ser det på alle spirerene i haven. Krokus og vintergækker er ved at gå på hæld, men Påskelilierne er godt på vej, og tulipanerne gør klar til at følge efter.
Lupiner, Daglilier og pæoner bliver nærmest større dag for dag. og det samme gør ukrudtet indtil hakkejernet kommer forbi, og det har bestemt ikke været alle vegne.

I vindueskarmen er der ved at være trængsel.
Der er Chili, Tidlige tomater, Sommer porrer, Vinterporrer, salatløg, salat, Auberginer, Kål



I køkkenhaven vælter purløgene op af jorden (specielt efter jeg flyttede hønsenes indhegning, så de ikke længere spiser dem lige så snart de stikker hovedet frem :-O ) De nye Hvidløgspurløg jeg fik sidste år, er også på vej.  Rabarberne stikker hovederne frem, og jeg er spændt på hvor meget de giver i år da jeg flyttede dem sidste efterår. Spinatbeden har overvintret og begynder at sætte friske blade, dem glæder både hønsene og os til at smage på. Forårssalaten er lige ved at være der hvor jeg kan nænne at høste de første, der går lige en uge mere.
Hvidløgene står i fine rækker i et højbed, og Efterårsløgene har rigtig taget fat,

Efterhånden som dagene er blevet lysere har jeg kunnet komme i haven om eftermiddagen, så der har været en del fremdrift.

Tidlige kartofler er lagt
'Sofia' d 18 og 'Marabel' D. 23
Det er tidligere end jeg plejer, og jeg afprøver en ny metode, hvor jeg dyrker oven på græsplænen.
I efteråret lagde jeg aviser ud på græsset, og toppede op med ca. 5 cm jord, og lidt kompost. For nogle uger siden dækkede jeg så hele stykket til med plast, for at varme jorden op.  Kartoflerne er så lagt oven på jorden, og er blevet dækket med et godt lag af halm inde fra hønsegården. Platsikken er så lagt på igen.
Så nu er jeg spændt på om det giver en god kartoffelhøst. Men jeg er også spændt på om jorden bliver god, sådan helt uden at grave, hvis den gør, så bliver køkkenhaven meget hurtigt meget større til efteråret :-)

I samme bed har jeg sået de første valske bønner, og håber på et tidligt udbytte.


Jeg har anlagt et nyt jordbærbed, med 24 planter, så burde vi kunne få masser af dejlige jordbær, også selvom det ville have været bedre at anlægge bedet i efteråret.

Purløgene er blevet flyttet til et nyt sted for enden af jordbærbedet, hvor hønsene ikke får adgang, og der er sået persille på venstre side af bedet.

Det kommende kålbed har fået et godt lag kompost, og er blevet renset for jordbærplanter fra sidste år. I baggrunden kan man se Henriks bistade. Bierne er godt igang og der er en hyggelig summen i haven.


Der er gødet i drivhuset , med fåremøg der har ligget i kompost siden sidste sommer, og det er blevet vasket udvendigt, så nu mangler bare indersiden.
Udvendigt var det fyldt med alger efter den fugtige sommer og vinter, så det har pyntet på haven.


Nu skal jeg snart ud af døren og til havetræf med en flok dejlige mennesker fra Havelyst, og jeg glæder mig til at se Trines dejlige sted igen.


-----------------------
Fra Haven er der brugt:

2012-03-18

Ærtesuppe med Pocheret æg

 Når man står en aften kl 6 og ikke helt ved hvad man skal lave til aftensmad, så er grøntsagssuppe et rigtig godt valg. Man kan lave den af de fleste slags grøntsager man nu lige måtte have på lager og det gør ikke noget hvis de er blevet lidt slatne.

Men nu indeholdt køleskabet ikke lige nogen grøntsager, så jeg måtte ty til fryseren, hvor jeg fandt Ærter og persille. Sammen med løg og kartofler blev det til denne dejlige forårsagtige suppe.


3 mellemstore kartofler i tern
1 stort løg i tern
ca 250 gram ærter
En håndfuld hakket persille.
1 liter grøntsagsbouillon.
2 Æg.
Olie (Ramsløgsolie)

Kartofler og løg svitses til kartoflerne lige netop begynder at tage en smule farve, så tilsættes persille og grøntsagsbouillon, og det bringes i kog. Når kartoflerne er ved at være møre, tilsættes ærterne og koger med i 10 minutter.
Det hele blendes til en blød og cremet konsistens, og varmes op igen.

Server med et pocheret æg i midten af tallerkenen, og dryp suppen med olie. Jeg brugte Ramsløgsolie og det gav et dejlig aromatisk pift til suppen.

-----------------------
Fra Haven er der brugt:  Ærter, Løg, Persille, Æg

2012-03-17

Chokolademiddag og Un Mercato

Det er sjovt som jeg føler mig en smule nøgen, hver gang jeg blogger uden billeder, men sådan må det nu nødvendigvis være en gang i mellem, når man som mig sagtens kan finde på at glemme mit kamera, eller måske ikke nødvendigvis synes jeg vil tage billeder i alle situationer.
Det her er et indlæg om et af hvert - et hvor jeg ikke ville, og et hvor jeg havde kameraet med.

Onsdag d. 7 marts var jeg til Chokolademiddag Numero 64. sammen med en god veninde

Nikolaos Strangas havde kreeret menuen som så sådan her ud :

  • Hummer med blodappelsin, estragon og 90% chokolade
  • Stegt kalvebrissel med rødbede, kaffe og mørk chokolade
  • Tanariva mælkechocolade rum, nyagbo chokoladecreme, crumble og banan
  • Gianduja mousse  havtorn, jordskokkechips, kakaois fra Jacob De Neergaard,
  • Hvid chokolade, citron, lakrids, fennikel og sort oliven.

Der var rigtig gode smagskombinationer som vi aldrig havde prøvet før, og heldigvis kunne vi få lov til at dele en vinmenu, så det ikke blev så voldsom på sådan en hverdagaften hvor vi skulle på arbejde dagen efter.

En middag med Forret / Hovedret og 3 desserter er et charmerende koncept.
Hummerretten var udemærket, men der var ikke så meget smag i den som man havde kunnet ønske sig. Så var kalvebrisslen straks mere smagfuld.

Ikke overraskende så var det absolut de søde retter der  brillerede. Men hvis målet med middagen var at vise at chokolade kan indgå i alle måltidets retter, så er målet nået.
Anne Au Chokolat har og skrevet lidt om middagen her, og hun har også et par billeder.
-----------------------------
Nå inden der går alt for meget chokolade i bloggen, så lad mig også fortælle om dagen efter, hvor manden og jeg var inde i byen sidst på dagen, og sulten begyndte at krybe ind på os.


Hurtig middag på Un Mercato
Cofoco kæden vokser derud af og det er der en god grund til, de har et godt øje til trenden og hvad folk har lyst til at spise lige nu. Kombineret med en evne til at sammensætte et godt måltid mad til en rigtig fornuft pris, så er deres restauranter som regel et sikkert valg.
Denne dag valgt vi et af de nyeste skud på Cofoco stammen, nemlig Un Mercato i torvehallerne.

Menukortet er kort men godt, og der er både til TakeAway og spise på stedet. Vi valgte det sidste og gik ovenpå med vores valg. Ovenpå hvor siddepladserne er, er der stort set 360 graders udsigt. Der er et langbord midt i lokalet, og så er der ellers bardiske hele vejen rundt langs væggen (vinduerne) Vi satte os et godt sted med udsigt over byen hvor skumringen gik over i blå time, herlig udsigt.
Jeg valgte : Porchetta – Gris med bagte tomater og skysauce til 115 kr
Manden valgte : Manzo – Okse med portobello svampe og rødvinssauce til 155 kr
Vi bestilte 2 slags kartofler til og delte : Rotisseri kartofler, og Rosmarin fritter.

Min Porchetta var yderst veltillavet, dejlig mør og saftig gris fuld af smag. De bagte tomater var små tomater på stilk, og drysset over det hele var citronskal og andre dejlige krydderier, og så var der en rigtig god skysauce til.
Mandens Okse var og god, men dejlige smagfulde Portobello svambe til.
Begge serveringer havde nogle store gedigne stykker kød, så vi gik bestemt ikke mætte derfra.

Hermed en anbefaling til Un Mercato herfra.

2012-03-12

Chokoladefestival - ikke på hjemmebane

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg ELSKER chokolade.
Til gengæld ved jeg ikke særlig meget om det, og derfor vidste jeg heller ikke helt hvad jeg skulle kaste mig over, da jeg med en gratis indgang fra Mad & Medier  i ryggen befandt mig til Chokoladefestival i TAP 1, søndag eftermiddag.
Jeg styrede udenom de kendte mærker, dem tænkte jeg at man altid kunne finde og smage, dog lod jeg mig friste at et Celaya shot fra Valrhona, som var virkeligt lækker, og for en enkelt 5 kroners smagepolet, var det faktisk et af de bedre tilbud på dagen.

Damian Allsop's mærke, CH2OCOLATES,  havde jeg læst om hos Anne Au Chocolat og det måtte prøves.Ganache er jo en lækker ting, men det kan en gang i mellem  blive en smule klæbrig, hvis ikke det er lavet ordentlig, og være en smule tung i det. Men Damien Allsop's water Ganache, var dejlig let og frisk, og havde en helt utrolig ren og delikat smag af chokolade, lækkert. Desværre var standen nærmest ribbet, så der var ikke mere at købe. Ellers havde jeg nok ofret de 149 kroner for en stribe Ganacher.

Summerbird var en af de stader jeg sprang over, jeg kender deres chokolade (og det er godt), så jeg valgte ikke at bruge min appetit på dem, men jeg skulle nu have et billede af 'et af de 4 fantastisk flotte og kæmpestore Chokolade æg de havde på deres stand.



Beriksson (Benny Eriksson) fra Trollhättan havede en stand med mange forskellige lækre chokolader.
L'Artigiaon di Gardini med olivenolie og havsalt var rigtig god, mild og blød med små stænk af salt.
Den økologiske fra Beschle med 64% Madagaskar kakao måtte jeg selvfølgelig prøve og den var dejlig kraftig, mild og blød på sammen tid. Sådan en chokolade hvor man ikke kan lade være med at lukke øjnene når man smager.
Sacha fra Kallari med 72% Ecuador chokolade krydret med chili og vild kanel var nok den bedst jeg smagte ved Beriksson. Fantastisk smag og meget velafbalanceret chili styrke. Og så er den økologisk, bæredygtig og alle indtægter skulle gå direkte til farmerne - we like.




Der var mange dejlige chokolader, Is, Portvin  og i det hele tage rigtig mange lækre ting samlet på et sted. Desværre begyndte der også at være rigtig mange mennesker, så der var alt for lang køer, ved de forskellige stader - og det er altså ikke lige mig, så jeg valgte at fortrække.


Men jeg slutter lige af med dette dejlige lille får, og alle dens sorte lam. Den var da ikke til at stå for




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...