Økologi , naturligvis

Udover ikke at bruge gift og kunstgødning, så dyrkes køkkenhaven også efter økologiske principper, som blandt andet indebære at man gøder jorden, ikke grøntsagerne. Får jorden og de mikroorganismer der lever i den, noget at leve af og gode forhold, så sørger de til gengæld for at der hele tiden omsættes organisk materiale og dermed frigøres de næringsstoffer som planterne har brug for.
Dette gøres ved tilførelse af kompost, og en konstant dyrkning i jorden, så den ikke ligger stille. Kan man ikke have levende planter i jorden hele året rundt, dækkes den af uomsatte plantedele eller grovkompost. F.eks blade, græsafklip etc.  Dette beskytter jorden mod påvirkninger fra vejret, såsom frost og slagregn og giver orme og andre mikroorganismer noget at leve af.

En anden af økologiens grundsten, er blandingskulturen.
At dyrke den samme afgrøde på et stort areal, år efter år oparbejder skadedyrebestande og sygdomme der er specifikke for den afgrøde/plante og derfor vil det være nødvendigt at sprøjte for ikke at få sit udbytte ødelagt. Ved at blande afgrøderne i bedene og arbejde med sædeskifte, forebygger man den slags problemer, og vil kunne dyrke uden de store problemer.

Begge de 2 ovenstående principper bygger på naturens egen metode. Går man i uberørt natur, vil man aldrig finde bar jord, den vil altid være dækket af planter eller dødt plantemateriale som førnelaget i skovene der består af mange års aflejringer af nedfaldne blade og andet dødt organisk materiale.

Økologiske links :

Landsforeningen Praktisk Økologi
Forening hvor medlemmerne hovedsageligt er privat personer.

Havenyt
Økologisk have site drevet af landsforeningen praktisk økologi.
Omfattende artikel arkiv om dyrkning af haven, skadedyr og alle andre aspekter ved havedyrkning.
Aktiv haveforum, hvor man kan få svar på alt.
Ugentlig nyhedsbrev om aktuelle haveemner og reminder om ting der skal gøres lige nu i haven

Havelyst
Haveforum for medlemmer af praktisk økologi.
205 haver (og flere kommer til løbende) med havebeskrivelser, havedagbog, plantelister, temasider og ikke mindst - mange 1000 smukke billeder fra medlemmernes haver.
Klik ind og tag et kig. 2 hyggelige haver er åben for besøg af alle.

Økologisk Landsforening 10 gode grund til at vælge økologi


Skriv gerne en kommentar hvis du kender andre gode websider om økologi.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...