2012-12-15

Kotelet med Jordskokpandekager og porrer

En tur i en sneklædt have leder ikke umiddelbart tankerne hen på høst. Men når man ved hvad der gemmer sig under de små snedækkede forhøjninger i køkkenhaven, så finder man alligevel greben frem og går på skattejagt.
8. December var jeg på udkig efter porrer og jordskokker. Det er altid spændende om man har fået dækket ordentlig af, så frosten ikke har gjort jorden hård. Jordskokker kan sagtens tåle frosten og jeg vidste at jeg ikke havde fået dækket dem til med blade som jeg plejer, så det var spændende.
Men jo frosten havde ikke nået ned rigtig gennem snedækket endnu, så jeg skulle bare lige gennem 1 cm hård jord. så var der blød og lækker muld lige nedenunder, og jordskokkerne var faktisk lige til at hive op med håndkraft.
Porrene er sat dybt, så selvom det tykke bladdække have holdt jorden frostfrit, så skal der alligevel gang i greben for at få dem op, men så er det også en meget stor tilfredsstillelse at stå med noget så grønt og friskt på denne årstid. Så skal man bare huske, at frosne grøntsager skal tøs langsom op for ikke at miste konsistensen,
Det er måske lige i overkanten at kalde en vinterhøst for en oplevelse, men uanset hvad man kan kalde det, så bliver dagen lidt bedre ovenpå sådan en tur i køkkenhaven, og den friske luft får gang i blodomløbet og lettet tankerne.Jordskokker og porrer skulle bruges samme aften. Jeg stødte på et tidspunkt på en opskrift på jordskokkepandekager, og ville forsøge mig med sådan nogen.

Jeg prøvede mig lidt frem med at lave en nogelunde almindelige pandekagedej, og så tilsætte masser af revne Jordskokker og lidt krydderier (Cayenne, Peber,) + lidt gær, som dog ikke lige fik den effekt jeg havde tænkt. Der skal stortset være lige så meget reven jordskok, som dej.
Jeg stegte dem i en Blinispande, så det blev nogen små fine runde pandekager, som pyntede på tallerknen og smagte skønt.


Koteletten, som kommer fra en af Pers Frilandsgrise,  blev stegt helt normalt i smør og blev superlækker og mør. Porrene blev dampede, undtagen en lille tynd en som jeg snittede fint og dryssede over det hele.


Et dejligt måltid mad med friskhøstede grøntsager i december.
Og pandekagerne, det skal da også prøves med både pastinakker, og kartofler, måske ovenikøbet med rødbeder ?-----------------------
Fra Haven er der brugt: Jordskokker, Porrer, Cayenne peber.

3 kommentarer:

 1. Mums! I sær at gå ud i haven og grave grønsager op i december :-). Pandekagen kan vel også laves som en rå rösti? Altså simpelthen bare rive jordskokkkerne eller måske er der ikke stivelse nok i dem? men blandet med kartofler ville det helt sikkert også være fint.

  God weekend
  Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte.
   Man kan sikkert sagtens lave Rösti af jordskokker, men så ville jeg for smagens skylde lave en 50/50 blanding med kartofler, da jeg synes jordskok for sig selv kan være en smule fad, men det er jo smag og behag :-)

   Slet
 2. Lækkert - det med jordskokkerne må vi have prøvet inden så længe :)

  kh
  Anja

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...