2013-01-26

Tomat og Bønnesupe

Det er vinter, men heldigvis er lyset stille og roligt ved at kæmpe sig tilbage. Meteorologerne lover at frosten forsvinder lige om lidt og så kan vi igen komme i jorden efter de pastinakker som jeg ikke har fået dækket ordentlig til i år, Porrene kan tø op og grønkålen kan begynde at vokse igen.

Men mens vi venter på plusgrader, så er der nu ikke noget som en dejlig varm fyldig suppe med lidt chilivarme.
I River Cottage 'Veg Every day' er der en tillokkende opskrift, som Hugh godt nok kategoriserer som en sommersuppe, men det skulle nu ikke stoppe mig, når nu jeg har henkogte tomater i kælderen og frosne i fryseren.

Jeg var nød til at skrue en del på opskriften for at få den til at passe til det jeg lige havde. Her kommer min udgave.



2 små løg, hakkes fint
3 fed hvidløg, hakkes fint
3 små røde chili, medium styrke hakkes fint
½ tsk stød spidskommen
2 dl grøntsagsbouillon
1 glas henkogte tomater
2 dl tomat passata *
250 gram Borlottibønner koges i 30 minutter **
Krydderuter. Oregano, Timian og lidt rosmarin og Salvie
Saften af ½ lime
Persille til drys
Salt og Peber
Creme fraiche til at dryppe i tallerkenen ved servering.

Løgene steges i lidt olie indtil de er bløde.
Tilsæt hvidløg, Chili og spidskommen, steg videre i ca. 5 minutter.
Pasattaen steges nu med i et par minutter, det bringer mere smage og sødme ud i tomaten. Tilsæt nu bouillon, kogte bønner, henkogte tomater og krydderurter. Smag til med salt og peber.
Kog op og lad simre i ca. 10 minutter.
Tage suppen fra varmen og tilsæt limejuice og ekstra salt og peber hvis nødvendigt.

Server suppen med creme fraiche og et drys persille.
Det var en dejlig lille sjælevarmer med et strejf af sommer.

* Tomat passataen laver jeg ved at tø mine hele tomater op i god tid, og i en sigte.
De mister en masse væde under optøning som løber af. Sørg for at der er hul på skindet så væden kan komme ud. Nå de er tøet op, passerer jeg tomaterne gennem sigten, og har en dejlig tyk tomat passata.
** Jeg fryser de friske bønner ved høst, så skal de ikke udblødes. Bruger du tørrede bønner skal de udblødes natten over. I opskriften brugte de Sorte bønner på dåse.
-----------------------
Fra Haven er der brugt: Tomat, Chili,  Løg, Hvidløg, Borlotti bønner, Oregano, Rosmarin, Timian, Persille, Salvie,

2013-01-19

Grønkålslasagne med Karl Johan svampe

Jeg fik sidste år River Cottage kogebogen 'Veg every day' i gave. Opskrifterne i kogebogen er uden kød, og på den måde adskiller bogen sig fra de fleste af mine andre kogebøger. Men det afskrækker nu ikke, da vi alligevel ofte har kødløs dag, uden det er noget vi tænker videre over.

Jeg har kigget i bogen men aldrig fået lavet nogle af opskrifterne.
Men det skal der laves lidt om på, og jeg har startet med hans opskrift på Kållasagne.

Ude i haven kæmper selv grønkålen mod kulden lige nu. Den overlever men bladene er lidt slappe. Det gør dog ikke noget, når man alligevel skal dampe den.



Kållasagnen laves med en slags kålstuvning og ristede svampe i stedet for Kød og tomatsauce. 
Og den blev rigtig lækker. Jeg havde ikke alle ingredienser ved hånden, så jeg lavede en smule om undervejs (ikke meget), det håber jeg at Hugh tilgiver mig. Og så er opskriften herunder til 2 personer.

  • 200 g Grønkål og eller Palmekål, jeg brugte en blanding.
  • Ca. 250 gram svampe. Jeg brugte tørrede Karl Johan svampe, da det var de eneste svampe jeg havde. De skal bløde ud i lunken vand ca. 45 minutter før brug.
  • 3 fed hvidløg, finthakket
  • Lasagneplader, frisk er bedst, men jeg brugte tørrede, da det var det jeg havde.
  • Smør
  • 20 gram parmesan, fint revet
  • Timian
  • Olie, Salt og Peber
Fjern de grove stilke fra kålen og hak den i grove stykker. I følge opskriften skulle kålen nu i koldt vand og varmes op til kogning i 4-5 minutter. Det er mig meget imod at koge kål alt for lang tid. Så i stedet dampede jeg på følgende måde :
Put kålen i en gryde og hæld ca. 1/2 cm vand i bunden af gryden.
Bring vandet til kogepunktet, og rør rundt i kålen til den er faldet sammen, det går hurtigt. Læg låg på gryden og tage den af varmen. Lad gryden stå til du skal bruge kålen.

Svampesauce

Svampene steges i smør til væsken er ude af dem. Tilsæt herefter det finthakkede hvidløg Timian, salt og peber. Steg videre i 2-3 minutter og stil til side.

Bechamel sauce
Bechamelsaucen bliver dejlig krydret i smagen med gode smagsgivere.

3/4 liter mælk
1 løg i små tern
2 laurbærblade.
5-6 sorte peberkorn
Det hele puttes i gryde og varmes op tillige under kogepunktet. Stil gryden til side mens resten af retten forberedes.  Smagen trækker fint ud i saucen og giver en dejlig smag.
I opskriften står der også man skal bruge lidt knoldselleri, men det havde vi ikke og jeg er ikke den store fan.

  • 30 g smør
  • 30 g mel
  • 1 tsk Dijon sennep
Når du er klar til at lave Bechamelsaucen, laver du en smørbolle af mel og smør. Sigt mælken og hæld den langsom ned til melblandingen under kraftig omrøring.
Smag den til med salt, Peber og lidt Dijon sennep

Nu er alle delene til lasagnen klar, med mindre du liiige vil lave en hjemmelavet lasagneplade.

Bland kålen op med lidt under halvdelen af Bechamelsaucen.

Start Lasagnen med et lag Bechamel og herefter
Lasagneplader,
Kål,
Lasagne plader,
Svampene og lidt Bechamel,
Lasagne plader,
Bechamel.

Slut af med  parmesan på toppen, og dryp med lidt Olivenolie.

Bag lasagnen i ovnen i ca. 30 minutter, og spis den med stor nydelse.

----------------------
Fra Haven er der brugt: Grønkål, Toscansk palmekål, Laurbær, Løg, Hvidløg, Timian,

2013-01-02

2013 - op på bloggen igen ?

Så står der 2013 i kalenderen, og det er tid at se tilbage - men også frem.
2012 har for haven og bloggens vedkommende været et meget blandet år. Jeg tror at jeg tidligere har skrevet om alt for mange ambitioner der slet ikke passede til den tid jeg havde i den virkelige verden, og som derfor resulterede i alt for mange fejlede ting i have, grøntsager der var brugt tid og energi på at så, men som ikke blev passet ordentlig, og derfor gav meget lidt, eller slet ikke noget udbytte.
Det samme har egentlig gjort sig gældende for bloggen, jeg har haft mange tanker med bloggen - hvad skulle den bruges til - hvordan skulle den fremstå, og hvilken type indlæg skal der skrives. På grund af den til tider temmelig fejlslagen køkkenhave, har der ikke været den store lyst til at skrive om grøntsager og køkkenhave, derfor er der nok blevet skrevet mere om mad end om det det egentlig skulle dreje sig om, nemlig grøntsagens vej fra jord til bord. Og specielt her sidst på året, har der været langt mellem indlæggene.

Men jeg har lært én ting af 2012 (så er det hele ikke spildt) jeg har lært at det skal være lysten der driver værket - at ambitionerne - dem kan jeg godt pakke sammen og nøjes med at gøre tingene i det tempo som jeg kan følge med til, og kun planlægge det jeg orker at gennemføre.

Jeg kan også glæde mig over, at der i haven lige nu står både pastinakker, jordskokker, Grønkål, Palmekål og porrer + dejlige krydderurter som bare kan hentes lige udenfor døren, og det inspirerer i den grad til en ny sæson i køkkenhaven, hvor der trods nedtonede ambitioner, nok skal blive rigeligt at høste og begejstres over. Og med begejstringen, kommer også lysten til at dele - det er jeg sikker på.
Og her ligger der vel egentlig et godt råd gemt for alle fritidsfornøjelser. Gør kun det du har lyst til, og i et passende tempo, så er det hele lidt sjovere.

Godt nytår, jeg håber at se jer her på bloggen i 2013.


Og som tidligere brugt, når jeg ikke lige har haft et passende billede, så får i her en video med kyllingerne fra i sommers, hvor hønemor er i gang med at plukke solbær til de små.  Hmm det var vel egentlig MINE solbær, men hvad gør man ikke for lidt underholdning :-)



-----------------------
Fra Haven er der brugt: Forventningens glæde.

2013-01-01

Flæskesteg med æblesmag og vintergrønt.

Det første indlæg i 2013, Godt nytår til jer alle.


Mellem jul og nytår, har der været stor fokus på at få noget grønt og groft indenbords, og så gør det jo ikke noget at man kan hente det lige derude i haven.

Dagens ret var Nakkekamsteg, og der skulle være nok til at der kan laves en flæskestegs sandwich af resterne d. 1 januar.
Kamstegen blev peppet op med lidt Timian, Rosmarin, Salvie, og så fedtstof skummet af en dejlig æbleconfit jeg lavede efter Grydeskeens opskrift  + noget neutral indkogt æblemos.
Det hele blev mikset godt sammen og gnedet ind i kødet under sværen.

Det gav en rigtig dejlig smag til stegen, og stegeskyen blev blandet op med kogt perlspelt, hvilket ikke var en dårlig ting.


Det grønne tilbehør blev en blanding af Porrer, Toskansk palmekål og Grønkål der blev snittet i grove stykker og dampet let i en smule smør og en smule æblemost.
Nemt, sundt og meget lækkert.








-----------------------
Fra Haven er der brugt: Porrer, Toskansk palmekål, Grønkål, Salvie, Rosmarin, Timian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...