2010-12-31

Nytårsmenuen - Lidt anderledes end andre år.

Her i huset har vi i år valgt at gå en lidt anden vej med nytårsmenuen.
Hvor det plejer at være det røde kød og den lidt finere madlavning der står på menuen, har vi i år valgt en mere rustik tilgang. Har man læst bloggen i år så kan det ikke overraske at det er det italienske Land køkken der endnu en gang vinder frem her i køkkenet.
Jeg vil ikke røbe for meget, for gæsterne er ikke kommet endnu, og man ved jo ikke hvem der læser med.
Men jeg kan sige så meget at menuen indeholder:  Godt hjemmebagt brød, Tørret skinke, Rosmarin, God kylling fra Hopballe mølle, Ansjoser, oliven, Tomater og hvidløg og ikke mindst rødvin i rigelige mængder, både i maden og glasset. Desserten har vi uddelegeret til en yderst kvalificeret kvinde som heldigvis også skal være med til at spise den.
Jeg vender tilbage i det nye år med en beskrivelse af menuen.

Må i alle få et godt og lykkebringende nytår, med masser af godt havevejr og lækker mad på bordet.

2010-12-21

2010 - En slags status og glædelig jul

Men først skal vi have overstået december, julen og nytåret.
Ja ikke sådan at forstå at det bare skal overstå i en fart, for uden julen og nytår,
  • ville vi så ikke bare glide fra det ene år til den næste uden at opdage det ?
  • ville vi tænke over de ting der var sket i løbet af året hvis ikke det var for nytåret.
  • ville vi opdage at tiden var fløjet, hvis ikke det pludselig var December og snart jul.
Her hos Grøntsagspigen er der sket ting og sager. Bloggen vågnede fra de døde i løbet af 2009, men først her i sidste del af 2010 er jeg rigtig begyndt at skrive indlæg. Jeg har ledt efter et fokusområde for bloggen, og er endelig nået frem til at det overordnede tema er det der binder haven og køkkenet sammen. Fra haven til maven er der en børnebog der hedder, men det er også en betegnelse der passer på det jeg vil med min blog.Nu får vi se hvor jeg bevæger mig hen i løbet af 2011, jeg har planer om at sætte fokus på enkelte grøntsager, og både skrive noget om dyrkningen af dem, og hvordan jeg bruger dem i køkkenet. Måske bliver det sæson aktuelle grøntsager, og måske bliver det bare det jeg lige har lyst til at skrive om. Vi får se, nu skal man jo ikke love for meget :-)

I efteråret 2010 er der kommet liv i haven. Helt bogstaveligt i form af 4 høns der har fået bolig lige midt på græsplænen, ærespladsen om man så må sige. Hønsene skal berige haven på flere områder, og med deres hyggelige klukken og pludren og mildest talt fjollede opførsel så opfylder de allerede ét af ønskerne ved anskaffelsen, nemlig liv i haven. De er utroligt underholdende.
Men de skal jo også bidrage på det produktive plan.
Nu er de endnu ikke ret gamle, men vi havde håbet at få lidt æg inden det blev vinter, med det må vi tilsyneladende vente lidt med. vi krydser fingre for at de rigtig kommer igang når foråret melder sig.
Når hønsene er ca. 2 år gamle er det planen at de skal udskiftes med nogle yngre høns, så vi kan holde ægproduktionen oppe. Som 2 årige vil de også være perfekte til suppegryden, på den måde går de ikke til spilde som gamle udtjente høns.
Til forår vil der flytte kyllinger ind i hønsegården, de skal opfedes og slagtes, så der også kan komme lidt "hjemmelavet" kyllingesteg på bordet. Det glæder vi os meget til.
Som økologisk havedyrker i et villakvarter, har man mildest talt problemer med at skaffe sig økologisk gødning, og her kommer hønsene igen ind i billedet, idet de kan omsætte vores madrester og ukrudt fra haven til noget af det kraftigste gødning man kan få, nemlig hønsemøg. Det vil give et godt tilskud i komposten, og forhåbentlig en endnu mere frodig køkkenhave, uden vi skal bruge mange penge på økologisk tørret hønsemøg.
Køkkenhaven er vokset, så den nu indeholder 12 højbede (tidligere 6) Det har vi virkelig kunnet mærket i køkkenet hvor vi til tider har haft svært ved at følge med og få det hele spist. Det har givet anledning til at gemme diverse ting i frossen, syltet eller henkogt tilstand (Se: Opgørelse af vinterlager) og det nyder vi godt af her til vinter hvor vi kan hente det frem fra fryseren og kælderen.
Derude, i køkkenhaven, er der også stadig masser af mad at hente. (Se: Vinter grønt i haven) så alt i alt har haven i år bidraget rigtig meget til kosten i den lille hjem.
Har man fulgt min blog her i efteråret, vil man have bemærket at der er blevet lavet en del suppe af havens grøntsager. Det er en meget nem, utrolig alsidig og lækker måde at bruge grøntsager der måske har overstået deres allersprødeste friskhed, men som ikke fejler noget som helst.

Jeg kan ikke skrive om haven uden at nævne tomaterne ! Tomater er min absolutte favorit grøntsag, både at spise og at dyrke. 2010 har ikke været det bedste tomat år. Vinteren var lang og foråret var koldt, så planterne fik ikke den optimale start. Det kan nu ses i kælderen hvor lageret af henkogte tomater ikke er så stort som sidste år, men vi klarer os nu nok alligevel :-) Siden vi fik drivhus, har jeg ikke købt en frisk tomat. Uanset hvor lækre og modne de ser ud, så er smagen en skuffelse i forhold til de hjemmedyrkede. Sådan bliver man lidt forkælet/forvænt når man selv dyrker og udvælger de sorter man bedst kan lide.

Jeg håber 2010 har været et godt år for jer derude i blogland, og at alle når hjem til jul trods sne og is.

2010-12-15

Rødbeder / Rødbedesuppe (den rødeste røde)

Årets første rødbedesuppe har været længe undervejs. Jeg har ofte tænkt på at lave én men det er altid blevet til noget andet, men her kommer den :

Rødbeder, løg og hvidløg er fra haven.
Den rødeste røde suppe

2 Løg
5 små fed hvidløg
4 rødbeder
2 kartofler
1 tsk sennepsfrø
1 tsk korianderfrø
1 l. hønsebouillon (økologisk fra Oscar)
Salt
Peber
Bacon i tern


Løg, hvidløg og krydderier svitses i olie et par minutter inden rødbeder og kartofler i tern tilsættes og svitses med i endnu et par minutter.
Bouillon tilsættes og suppen koges til grøntsagerne er møre.
Blend suppen og varm op igen, smag til med salt og peber.
Drys lidt ristet bacon over suppen ved servering.

Jeg holder utroligt meget af sådan nogen blendede grøntsagssupper som kan varieres i det uendelige. De smager af utrolig meget og så er de mættende uden at give en tung fornemmelse i maven. Og så skal man jo ikke glemme at man kan spise dem med god samvittighed. De er sunde og med økologiske råvarer fra egen have er miljøet også tilgodeset på optimal vis.

Det herlige ved rødbedesuppe er at den røde farve varierer efter sorten af rødbeder. Nu kan man efterhånden få rødbeder i alle nuancer, hvis man er villig til selv at dyrke dem selv eller har en velassorteret grønthandler. Men selv de røde beder giver forskellig farve, og smag.
Jeg har 2 røde sorter i haven i år : 'Bulls Blood', og 'Boltardy' Der er ret stor forskel i smag og farve.
Bulls Blood er (som navnet siger) nærmest Blod rød, med kun et strejf af pink, mens det nærmest er omvendt hos Boltardy. Boltardy er ret sødmefyldt mens Bulls Blood har en mere afdæmpet sødme men en dybere smag. Det er noget der slår igennem i madlavningen og som man skal tage hensyn til i madlavningen.
I dagens suppe brugte jeg 'Bulls blood', og jeg tror ikke denne kombination havde virket med Boltardy, som har brug for noget syrligt til at give modspil.
Det er den slags sjove ting man får lov til at lege med, når man selv vælger de sorter der skal bruges fra haven til maven.

God appetit derude.

Tidligere suppe opskrifter på bloggen:
Bagt Pastinak suppe  |  Chili/Grøntsags suppe  |  Vintersuppe fra haven |  Ribollita - Take 1 | Ærtesuppe

2010-12-06

Crostini fest

Crostini er en lækker lille italiensk ting ("little toasts") , typisk serveret som antipasti. I virkeligheden er det ristet brød med pålæg, men det lyder bare ikke lige så sexet :-)
Der er rigtig mange variationer i fyldet (eller pålæget om man vil) men det typiske er en eller anden form for smørbar substans. F.eks pate, Bønnemos, etc.

I november var vi i Toscana for 3. gang på 3½ år (jeg er bange for at vi er ved at være afhængige) og blandt andet havde vi fornøjelsen af at spise frokost på "Trattoria Bell Mi' Colle" i "Colle de Val D'elsa"
Her stødte jeg på en ny Crostini variant, som smagte yderst lækkert, og som jeg gættede mig til bestod  af en god lufttørret skinke (Prociutto crudo Toscani) som var hakket og blandet med Rosmarin og olivenolie. Det smagte afsindigt godt.
Denne gang boede vi igen på Agriturismo La Prodaia lidt vest for Siena. Det er et hyggeligt lille sted med 3 lejligheder. De dyrker lidt vin og laver en aldeles fremragende olivenolie, som vi var så afsindigt heldige at kunne købe noget af, helt frisk fra pressen. Så bliver det ikke bedre. Med i købet fik vi en flaske af hans egen rødvin årgang 2009, lige hældt på flaske, og første vin produceret på gården efter en genetablering af vinmarkerne efter sygdom (vi følte os meget beærede).

Efter at have været hjemme i Danmarks vinter med sne og kulde, trængte vi i lørdags til en mental tur tilbage til de solbeskinnede bakker i Toscana, så menuen stod på Crostini med mandens hjemmebagte brød, Olivenolie og rødvin fra La Prodaia.

Til Crostinien  lavede jeg 3 slags fyld :
  1. Prociutto med rosmarin og olivenolie
    Rosmarin fik en tur i morteren med lidt olivenolie, og helt tynde strimler af skinke blev tilsat og fik også en tur med morteren. Trak i køleskabet 3-4 timer. Og smagte ufatteligt godt. 
  2. Kyllingelever med Prociutto.
    Skinke og løg blev stegt over svag varme i ½ time, mælk blev tilsat efterhånden for at holde det fugtigt.
    Hakket kyllingelever og lidt tørret timian blev tilsat og det hele kogte i ca 5 minutter hvorefter det fik en tur i minihakkeren så det fik konsistens som en lind grofthakket leverpostej.
    Smagte også forrygende.
  3. Kyllingelever pate med kogt skinke og cognac - gider ikke gengive opskriften her, for den blev da alt for kedelig.
Rødvinen var rigtig god og olivenolien perfekt til at dyppe brød i. Det var en herlig middag, og selvom den kun bestod af Antipasti, så manglede vi vist ikke mere.
Crostini fyld
Venstre: Kyllingelever med Prociutto.
Øverst : Skinke med rosmarin
Nederst: Kyllingelever med kogt skinke og cognac (Kedelig)


Her er lidt links til yderligere inspiration.
Læs mere om vores tur til Toscana her: Toscanske Fristelser
Trattoria Bell Mi' Colle
Agriturismo, La Prodaia lidt vest for Siena

2010-12-04

Høns i halm

Nej nej nej, det er ikke aftensmaden det handler om (ikke endnu i hvert fald!), men derimod de levende høns i haven. Siden sneen faldt og jorden blev hvid, har vi ikke set hønsene. Åbenbart er sne ikke noget man kan gå på, når man er en ung Welsumer høne, så de har holdt sig inden døre de sidste par uger hvor sneen har dækket jorden i hønsegården.
Det har vi så haft lidt dårlig samvittighed over, ikke fordi det er os der har bestilt sneen, for vi ville også hellere være foruden, men fordi hønsene er vores ansvar, og de skal jo have det godt.
I dag fik vi så fat i en balle halm som vi spredte ud over halvdelen af hønsegården, så den dækkede sneen. Efter vi var færdige med at rumstere og sprede halm, åbnede vi deres låge, og så gik der ca. 30 sekunder til alle damerne var udenfor og lykkeligt skrabede rundt i halmen efter kornet og æblerne som vi havde gemt derude.
Så er de beskæftigede, og vi fik nærmest frost i fødderne fordi vi ikke kunne løsrive os fra synet af lykkelige høns.
For nok skal de ende deres dage i en suppegryde når de er ved at være nået til enden med æglægning (nu skal de jo lige begynde først...) Men derfor kan man jo godt nyde synet af dem mens de klukker rundt og igen er tilfredse med tilværelsen.
Glade høns i halm

2010-12-01

Såre Simpel (ærte)Suppe

Man har travlt. Lige om lidt skal man ud af døren, og der skal laves og spises aftensmad først.
Hvis nu man havde været forudseende og været på indkøb ! men nej det skal laves af det man har.

Hmm Ærter - sommerens sidste ærter fra haven må da kunne bruges.
Løg, kartofler og persille har vi da også i hobetal.
Grøntsagsbouillon, Den økologiske fra Oscar, findes frem fra skuffen.

Og 1,2,3 - vi skal have ærtesuppe.

2 Mellemstore kartofler og 2 løg skæres i tern og steges let i olie.
1 liter grøntsags bouillon tilsættes, og det koger i ca. 5 min
Tilsæt en ladning ærter (hmm ved ikke lige hvor meget det blev til, men der skal bruges en god slat - måske 300 g) og en lille håndfuld persille (det var bredbladet fra fryseren)
Kog i yderligere 15 minutter.

Ærtesuppe

Blend det hele
Smag til med salt og en god portion peber, den må gerne få lidt peber skarphed.
Varm op igen
Spis
og velbekomme




Tidligere suppe opskrifter på bloggen:
Bagt Pastinak suppe  |  Chili/Grøntsags suppe  |  Vintersuppe fra haven |  Ribollita - Take 1

Det kan ikke skjules mere.

Vinteren er her - nu også på kalenderen, og her hos Grøntsagspigen.

2010-11-20

Ribollita - Take 1

På min tur til Toscana tidligere i efteråret forelskede jeg mig i de tykke supper, eller Zuppa som de kalder dem. Specielt Ribollita suppen fra Osteria Il carroccio i Siena, har jeg haft stor lyst til at eftergøre.
Ribollita betyder "Kogt igen" og oprindeligt var det grøntsagssuppen fra i går, der blev piftet lidt op og serveret igen dagen efter.
I onsdags gjorde jeg forsøget. Da jeg ikke havde prøvet det før, fulgte jeg opskriften i min trofaste følgesvend når det gælder Italiensk mad: Sølvskeen.

Ribollita iflg. Sølvskeen :

1 gulerod,
1 stængel bladselleri
1 løg hakket

Svitses i olivenolie ved svag varme til det er blevet blødt

3 Flåede tomater
1 stilk timian
2 kartofler i i store tern
Tilsættes og svitses med i et par minutter.

675 g Cavalo nero i strimler  (blev i mit tilfælde til grønkål, da det var det jeg havde) og
80 g tørrede Borlotti bønner (udblødt natten over)
Tilsættes
Kryddres med salt og peber.
Tilsæt 1-2 liter vand alt efter hvor tynd/tyk man ønsker suppen og lad simre i 2 timer.

Ved servering ligges en skive daggammelt brød (italiensk landbrød hvis haves) skåret i grove tern i bunden af hver tallerken før der øses op.

Resultat: Tjoe, det smagte da meget godt, og på andendagen var det lidt bedre, men der manglede altså noget bund i den suppe. Andre opskrifter nævner både hvidløg og chili, og det tror jeg jeg vil forsøge mig med næste gang. Derudover tror jeg at brødet skal koge med de sidste minutter for at bidrage til suppens konsistens. Og så måske lidt mere løg, mere timian, mere tomat, mere.......
Jeg vender tilbage på et senere tidspunkt, med resultatet af næste forsøg. I mellemtiden vil jeg meget gerne høre, hvis der er nogen der har gode opskrifter på Ribollita som de kan anbefale.

Tidligere suppe opskrifter på bloggen:
Bagt Pastinak suppe  |  Chili/Grøntsags suppe  |  Vintersuppe fra haven

2010-11-17

Restaurant Mother

De får et par stjerner for råvarerne, som man godt kunne smage var helt ok, og for nogles vedkommende rigtig gode, men udførelsen dumper de på. 

Som antipasti fik vi Bruchetta med spiced Beans. I min begrebsverden er Bruchetta et stykke grillet (eller ristet/bagt) brød med en eller anden form for fyld. Det vi fik var et stykke blødt franskbrød med en smagsløs bønnetopping. Der var 2 andre slags fyld, men det siger vel det hele, at jeg ikke erindrer hvad det var.
Bruchettaen ankom så hurtigt, (faktisk samtidig som den malplacerede velkomstdrink) at den må have været lavet på forhånd, hvilket så kan forklare den slatne gennemvædede konsistens af brødet.

Man kan mene hvad man vil om surdejs Pizzabunde, det er smag og behag, men det er bestemt ikke min smag. Den syrlige smag var alt for dominerende i forhold til de mere subtile smagsnoter i den friske Mozzarella og den gode skinke. Derudover er min personlige smag i pizzabunde noget i retning  af en god tynd bund med en spød skorpe, der har fået lidt farve i ovnen. Denne bund var såmænd også rimelig tynd, men den var blød og sej, som en surdej nu en gang kan være. Og at sidde og rive i sin pizzabund for at skære den over, er altså ikke godt. Det er lidt svært at se hvorfor, for med den enormt imponerende ovn de har stående bag disken, burde de nok kunne banke noget sprødhed ind i bunden.
Måske gik det bare for stærk. Og stærkt gik det i det larmende lokale med mange mennesker, dårlig akoustik, høj musik og super efftektive tjenere.
Tjenerne var faktisk ét af de bedre indslag, De gjorde det godt, hurtigt og venligt. At det skulle gå så ekstremt hurtigt, som det gjorde, var nok ikke deres beslutning, men snarer grundet i det faktum at de gerne skulle nå 2 serveringer ved hvert bord fra 17 til 20 hvor dørene åbnes for spontane gæster. 
Her gjorde den diskoteksagtige stemning god gavn, for faktisk havde man stor lyst til at forlade stedet og komme ud og nyde den fredelige stemning ude i trafikken. Værtinden gjorde også sit i den sammenhæng, med militærisk hånd styrede hun gæsterne hen til det rigtige bord, og når hun synes man havde været der længe nok, troppede hun op ved bordet med stram mine for at sikre sig at man snart forlod bordet. (helt sådan formulerede hun det ikke, men vi fornemmede helt klart at det var formålet)

For også at være lidt positive, så sluttede vi af med en espresso der var blandt de bedre jeg har fået i DK, og den rødvin vi drak til maden (må med skam melde at jeg ikke kan huske hvad det var for én) var faktisk ganske udemærket, og et godt valg til Pizzaen, så tak til tjeneren der anbefalede den.

2010-11-12

Bagt Pastinak suppe med krydderier.

Med en aften alene hjemme, er det oplagt at lave noget manden ikke er begejstret for, nemlig blendet suppe uden bid.
Da det er pastinak sæson og de står derude i jorden uden at være blevet smagt endnu, så var det endnu mere oplagt, at det skulle være en pastinak suppe. Efter lidt søgning på nettet efter inspiration (man skal jo ikke altid bruges den samme opskrift) besluttede jeg mig til at lave en udgave hvor grøntsager og krydderurter bages inden de blendes, i stedet for den mere almindelige stegning. (Faktisk ret smart for man kan side i sofaen og vente i stedet for at stå og røre i gryderne).


Her er hvad jeg gjorde :

2010-11-09

Toscanske fristelser

Efter en uge i Toscana, hvor vi har fordrevet tiden med Toskansk mad, gode Chianti vine i rigelige mængder, kombineret med rimelige varmegrader, fantastiske landskaber i efterårsfarver og gode bøger i solen, sidder jeg nu her, iført 7 lag tøj og uldtæppe og undrer mig over hvad jeg dog laver i Danmark.

Som altid når vi er i  Italien, så sætter vi maden i centrum. Når det er Toscana vi besøger, så er den den gode solide Toscanske kost vi nyder.
Ribolitta suppe, Papardelle al Chinghiale (Pasta med vildsvine ragu), Crostini og Bruchetta med lækre ting på toppen, Lækre friske sandwiches med intet andet en god Prosciutto og Frisk Mozzarella. Jeg kunne blive ved og ved.

Et andet fast indslag, er besøg i supermarkeder, og på lokale markeder. Udvalget på hylderne er alene nok til at jeg begynder at drømme om at bo på en Toscansk bakketop med udsigt over vinmarker og lange rækker af tomater i baghaven. Adskillige reoler dedikeret til de forskellige typer Pasta. Så mange forskellige typer af tørrede bønner og perlebyg og spelt, som vist kun kan findes på de danske hylder i en fjern fremtid (og så til en rimelig pris) Olivenolie og Balsamico eddiker i så mange varianter at man tror det er løgn. For ikke at nævne hylderne med grøntsager på glas, lagret i forskellige olier og eddiker, og fuldstændig forførende at se på. Og så er der skinkerne og pølserne for slet ikke at nævne parmesanosten og alle de andre.

Markederne bugner af friske grøntsager, som ligger i store stakke og bare venter på at blive købt og tilberedt, og det bliver de af de lokale, som bærer den hjem i store poser. Bæreposer fulde af courgetter, Cavallo Nero og artiskokker vandrer hen ad gaden når det er markedsdag, og man får helt lyst til at følge efter og se hvad der bliver lavet af dem.

Markedsdag i Siena
Har man nogensinde set så mange friske artiskokker på ét sted før
Det ser da lækkert ud

Hjemme igen, er der nogen ting der sidder fast i smagsløgene og som der skal eksperimenteres med i det hjemlige køkken:
  • Ribolitta suppe og andre fyldige supper. Det må da være perfekt til den kommende årstid. Og selvom der skal bruges Cavallo Nero til de rigtige supper, så må den grønkål der står i haven da kunne bruges til noget.
  • Bønner: Borlotto, cannelini og mange andre slags.
  • Cavalla Nero skal sås i haven til  næste år.
  • Crostini med alle mulig forskellige ting på. Blandt andet én bestemt slags som jeg er rimelig overbevist om, bestod af finthakket (ikke fars fint) prosciutto med Rosmarin og Olivenolie - Smagte fantastisk.
  • Pasta al Chinghiale (måske skal det bare være med frilandsgris til at begynde med hvis ikke jeg kan finde noget vildsvin) 
Uh, jeg glæder mig allerede.

2010-11-04

Hvidløg 2010

Egentlig er det et stykke tid siden jeg har sat mine hvidløg. Det var helt præcist d. 10 oktober det skete, og der blev sat 80 fed, som så gerne skulle blive til 80 gode hvidløg.
Alle sætteløg er af egen avl. Endelig har jeg fået oparbejdet en bestand der er stor nok til at jeg regner med at være selvforsynende med Hvidløg OG have sættemateriale til næste år også.


I år har jeg sat 3 forskellige sorter :
  1. 20 stk Estisk rød slange hvidløg. Det er en sort der giver få men store fed pr. løg, hvilket er dejligt når de skal pilles.
  2. 40 stk "Almindelige" Startet fra løg købt i et supermarked for 4 år side. Giver nogle hvidløg med en god smag og helt almindelig størrelse.
  3. 20 stk Ukendt slangehvidløg. Købt med hjem fra marked i Provence i foråret. God kraftig hvidløgssmag, og en god størrelse fed der er lette at pille. Det skal blive spændende at se hvordan de klarer sig i det danske klima.
Udover de 80 fed, har jeg sat en del topløg fra Estisk rød. Dels nogle fra egen høst, og dels nogen jeg har fået af en god haveven. De allermindste topløg er blevet bredsået i en kasse og skal give grønt drys til salaten, æggemaden og hvad der ellers kan bruge et grønt drys i foråret.
De øvrige regner jeg med vil lave en lille rundt hvidløg der ikke er opdelt i fed, også kaldet 'enkeltfeds hvidløg' De skal tages op og tørres og sættes igen til efteråret. Så vil de give rigtige hvidløg i 2012.

Slangehvidløg sætter en blomsterstilk, som hen over sommeren danner en mængde små løg som man kalder topløg. Disse kan spises som almindelige hvidløg evt steges hele på panden og smager ganske fremragende. Men de kan også bruges til at lave nye hvidløg. Det tager fra 2-5 år at omdanne et enkelt topløg til et rigtigt hvidløg. Til gengæld så kan ét enkelt hvidløg producere op til 250 små løg på ét år, og så kan det begynde at betale sig. Der går nemlig en ret stor procentdel af en hvidløgshøst fra til sættemateriale hvert år.

2010-10-28

Lækre rodfrugter.

Rodfrugter i ovn, er en meget simpel ret, der kan varieres i det uendelige, og jeg har alle muligheder med de ting der gror i min have i år.
Rødbede, Pastinak, Persillerod, Jordskokker, Gulerod, Hvidløg Timian, Oregano, Rosmarin  - Det hele kan blandes til én stor balje der kan komme i ovnen, meeen det ville nu nok blive en noget overdrevet smagskombination.

Dagens version bød på Rødbede, Gulerod og Kartoffel, Hvidløg og Timian.
Rodfrugterne skar jeg i stave på ca 1 cm bredde, vendte dem godt rundt i fadet med olivenolie, Timian, salt og peber + et godt skvæt Balsamico. 1 Hvidløg blev skåret i halve på tværs og lagt ved og så i ovnen ved 200 grader til det var nok (hmm sådan ca. 30 minutter)
Faktisk så endte det meste med at ligne gulerødder inden det hele var færdigt, fordi rødbeder smittede af på kartoflerne - men pyt, det så godt ud alligevel.

(Desværre er min køkkenhave ikke stor nok til at jeg kan være selv forsynenede med kartofler, så det var af den købte slags.)

2010-10-25

Frøhøst 2010

Årets frøhøst vidner ikke om den store flid i den retning. Det skyldes dog også at mine frølagre er godt fyldt op, så det har ikke været nødvendigt at samle så meget i år.

Vintervikke Grøngødning Vintervikke
Bønne Pral Scarlet Emperor
Bønne Valsk Red Flowered Broad Bean
Chili Stærk Piment d'espelette Øko
Chili Stærk Black Chocolate scotch bonnet
Chili Stærk Fatali
Chili Sød Feher Ozon - Sød Paprika
Tomat Alm. Citron de Sorbet
Tomat Alm. Moskvich (Heirloom)
Tomat Blomme Black Plum
Ærter Sød Ambrosia
Ærter Søde Ne Plus Ultra

2010-10-23

Opgørelse af vinterlager

Høst tiden er ved at være overstået. I haven er der lige nu kun vinter grøntsagerne tilbage, samt lidt vårslat og en stædig række rucola der holder stand på frosten.
Derfor er det en dejlig ting at kigge på forrådshylden i kælderen og de mange poser i fryseren.

På hylden:

Henkogte tomater
Tomat sauce
Chilisauce i varierende styrker
Chutney
Tomat/Chili Relish
Syltede rødbeder
Syltede drueagurker
Syltede chili
Tomat ketchup
Chili Ketchup

Syltetøj af:
_Solbær,
_Hindbær,
_Jordbær,
_Hindbær/Rabarber,
_Blomme
Æble Gele

I Fryseren :

Tomater (Hele)
Chili
Basilikum
Bredbladet persille
Kruspersille

Grønne Bønner
Bønnefrø
Hindbær
Ærter

Løg:
Almindelige løg, Skalotteløg, Hvidløg

Opdatering 24/10-2010
jeg glemte lige at nævne en mængde at grøntsags tærter lavet at sommeren overskud af grøntsager. Bl.a. Squash, Tomat, Løg og meget andet.
De ligger i fryseren skåret op i passende stykker til dejlige frokoster i vinterens løb

2010-10-22

Vintergrønt i haven

Selvom det er efterår og frosten ånder os i nakken, så er der heldigvis stadig grønt at hente i haven. For hvert år der går gør jeg lidt mere ud at at have noget at hente i haven i løbet af vinteren.

Nogle af grøntsagerne har brug for en dyne for at kunne holde sig over de 0 grader, men så står de til gengæld også med hele deres sødme og sprødhed bevaret. det gælder for Rødbeder, Gulerødder og persillerod. De får et tykt lag nedfaldne blade og en vinterdyne af rockwool som dem de bruger i byggebranchen. Det virkede sidste vinter, hvor vi høstede de sidste i marts, lige inden de begyndte at sætte nye blade.

Grønkål, Vårsalat (Feldsalat), Pastinak, Jordskokker og visse sorter af Savoykål kan klare frosten. For savoykåles vedkommende dog maks 10 graders frost.
Det er en meget speciel fornemmelse af tage sneskovlen i hånden for at hente gulerødder, pastinak eller  savoykål. Tilfredsheden kan man dog ikke tage fejl af, når man med røde kinder kommer ind i køkkenet med en kurv fuld af friske grøntsager. Det er lige før jeg glæder mig :-)

2010-10-17

Chili/grøntsags suppe

Her er en suppe jeg lavede den anden dag med ting der alle er høstede i min have. Den blev rigtig lækker, med en god og fyldig smag. Chilien giver god varme på en kold efterårsdag, juster efter hvor stærk du kan lide din mad - men der skal gerne være lidt bid.

Ingredienser til 2–3 portioner
Suppen kan godt blive noget tyk, i så fald kan den fortyndes med vand undervejs.
  • 2 fed estisk rød hvidløg (meget store fed ca 6 normale)
  • 3 mellemstore løg
  • 1½ Espelette chili
  • 1 Sibirisk rød huspeber (det var en ret lille en. ½ normal vil sikkert passe)
  • 1 Rød Peberfrugt
Alt ovenstående hakkes mellemgroft (chili uden kerner) og steges på panden i olivenolie, med groft kværnet peber og salt, til løgene er gennemsigtige.
  • ½ l tomat passata.
  • Saft af 2 store gulerødder
  • Saft af 2 mellemstore rødbeder (Bruges de røde vil suppen blive rødbede rød)
Tomat og saft hældes i gryden Kog suppen i ca. 30–45 min.
  • En god håndfuld Friske (el. Frosne) bønnefrø koges i en gryde for sig selv til de er møre. Kan sikkert erstattes af suppenudler hvis ikke man har bønner. De bønner jeg brugte var fra Pralbønnen ‘Scarlet Emperor’
Når suppen er kogt færdig, blendes halvdelen af den, og hældes tilbage i suppen (eller brug en stavblender og kør lidt rundt i gryden, der skal stadig være lidt fyld/Struktur tilbage i gryden.

Server med lidt godt madbrød.

2010-10-15

Efteråret indtager grøntsagspigen

Efteråret er over os. Træerne skifter farve og bladene dratter af.
Det synes derfor passende at grøntsagspigens blog fulgte med - Håber i kan lide det :-)

2010-09-08

Lækre ting af affaldsprodukter.

Så er der laver Chutney - ca 4 liter ren velsmag er det blevet til, og der er blevet brugt en masse ting fra haven der ellers ville være røget på kompostbunken.
  • Squash der var blevet for store og kedelige.
  • Umodne nedfaldsæbler.
  • Grønne tomater med huller fra larveangreb
  • Løg med begyndende råd pga. løgskimmel.
Efter at at det dårlige var skåret fra var der masser af godt materiale at gå i gang med. Det hele blev skåret i tern og kom i gryden med rosiner, æbleeddike, Sukker, og masser af dejlige krydderier. Efter 3 timer stille og rolig simren, står der nu 11 glas Chutney i variende str. og venter på at komme i kælderen. Den skal bruges som tilbehør til vintermaden og som ingrediens til lammegryder og andet godt. Men først er der noget med at den helst skal stå i et par måneder for rigtigt at "modne", så nu er det med at være tålmodig :-)

Opskriften kan jeg ikke offentlig gøre da det ikke er min - men den ligger her : http://www.rivercottage.net/SeasonalRecipes~August/122/Glutney.aspx

2010-08-24

Risotto med valske bønner og Bacon

Året sidste minimale høst af valske bønner (Hestebønner, Broad Beans) skulle bruges til noget godt, og jeg manglede gode ideer. En søgning på nettet bragte mig forbi BBC Good Food. hjemmeside, og denne opskrift : Broad Bean and Bacon Risotto
Jeg havde pillet bønner ud af bælgen for et par dage siden, så nu skulle den seje hinde rundt om selv bønnen fjernes. Det kunne ikke være så slemt - tænkte jeg (har tidligere spist dem før hinden blev sej) men startede alligevel i god tid. Efter blanchering og afkøling gik jeg i gang - og det tog sin tid. Måske er det mangel på øvelse der gjorde det, men én ting er sikkert - det bliver ikke en ret jeg laver til mange personer på én gang.
Undervejs i processen håbede jeg i mit stille sind at retten ville smage kedelig, så jeg aldrig behøvede at lave den igen  - Men AK - den smagte ganske aldeles pragtfuldt.

Opklaring fra vest

Klokken er 6 om morgenen !
Det er alt for tidligt at stå op, men regnen på ruden vækkede mig, og jeg kunne ikke falde i søvn igen.
Nu sidder jeg i stuen og kigger ud over haven. Regnen er stoppet for nu, og der er opklaring på vej fra vest, men hvor længe ?
DMI forudsiger småregn resten af dagen, måske med små ophold ind i mellem. jeg må have fundet regnjakken og og gummistøvlerne frem, for kålen "SKAL" plantes ud, og der skal høstes og luges i køkkenhaven.

Det er mærkeligt at tænke på, at for en måned siden ville jeg have kigget mod vest, i håbet om at der ville være et par gode byger på vej, nu er det solen og opklaring vi længes efter. Man kunne ønske sig en bedre fordeling hen over sommeren, men måske er det noget vi skal vænne os til ?

Bliver det her vejr normen i årene der kommer, er der en del ting vi skal blive bedre til, for at tilpasse os.  I haven skal vi passe på vandet i de tørre perioder. Opsamle det vi kan når det regner, og holde jorden godt dækket for at mindske fordampningen i tørkeperioder. Undgå at vande med havevander når det blæser, eller når solen står lige på (begge dele giver et stort spild).
Vi skal også blive bedre til at håndtere store mængder nedbør, så vi kan undgå nogle af følgerne ved skybrud, såsom oversvømmelse af kældre, viadukter etc.
Der er meget der skal laves om, og det er ikke billigt. Løsningen bliver nød til at være et samspil mellem det offentlige og borgerne. Kloaksystemer skal udbygges så de kan håndtere større mængder vand, men samtidig er grundejerne rundt omkring, nød til at finde måder at håndtere det vand der falder på deres egen  grund. Det gælder ikke kun villaejere, men i høj grad også boligkomplekser, og erhvervsgrunde. Regnvandet skal ledes uden om kloak systemet, dels for at mindske trykket på kloakkerne, men også for at undgå at det ellers rene regnvand blandes med det beskidte vand i kloakerne.
Der har været tale om at beskatte afledningen af regnvand, den ide kan jeg godt følge, men kun hvis den kombineres med en belønning/skattelettelse for ikke at aflede regnvand til de offentlige kloakker. Der skal være et incitament for at gøre noget på egen grund, ikke kun et idealistisk, men også et økonomisk, ellers er der for mange der vil læne sig tilbage og bare betale regningen.

Nå men egentlig sad jeg bare her, og nød synet af opklaring fra vest, så det tror jeg at jeg vil fortsætte med. Måske man også skulle have en kop kaffe.
God morgen til jer alle.

2010-08-17

Chili 2010 - Begrænsningens svære kunst.

Sidste år havde vi i alt 18 peber/Chili planter og vi var enige om at i 2010 skulle vi begrænse os. Jeg har derfor lagt bånd på mig selv i foråret, så det kun er blevet til 23 planter. Godt man kan begrænse sig, hvad kunne det ellers ikke være blevet til ;-)
Sorterne :

De søde (Peber) De milde
 Feher Ozon - Sød Paprika  Aji dulce
 Keystone - Rød Kæmpepeber  Habanero Dulce
 Snackpeber, Long Red Marconi
De mellem stærke De stærke
 Czechoslovakian black  Chocolate scotch bonnet
 Piment d'espelette Øko  Cayenne
 Ungarsk Lang  Fatali
 Fresno  Habanero, rød
 Pinocchios Nose
 Sibirisk rød huspeber
 Royal Black

Det er ikke dem alle der har givet lige godt, men alligevel har vist Chili nok til det kan dampe ud af begge ører hele vinteren. Nu skal jeg i gang med Nedfrysning, Chilisauce og andre gode ting, så vi kan få rigtig meget ud af høsten her til vinter.

Det er de søde der skuffer i udbytte, kun Feher Ozon gør det rigtig godt, og den kommer afgjort på listen til næste år igen (hvis altså den smager godt, der er ikke nogen modne endnu) Er der nogen der kan anbefale mig en god SnackPeber der giver et godt udbytte, for dem har jeg aldrig haft held til at få noget ordentlig udbytte af.

De 2 Milde (Dulce), har jeg ikke prøvet før, der er ikke ret mange frugter på nogen af dem, men de er også forvist til nogle mindre potter, så det kan være forklaringen. Måske vil jeg forsøge mig med en overvintring, og se om jeg kan få noget ud af dem til næste år.

Af de mellemstærke, er det Espelette der imponerer med udbyttet - og den står endda på terassen. Da den ovenikøbet smager godt, så er den også en genganger til næste år. Men Ungarsk Lang og Czechoslovakian black er godt med, og er da også gengangere fra sidste år. Fresno, som jeg fik af Maria til havetræf i April giver også ganske pænt, og kan også havne på listen til 2011

Blandt de stærke er der 2 overvintrede planter fra 2009, nemlig Habanero, og Chocloate Schotch Bonnet. De har begge været meget tidlige med modne frugter, men da jeg nok ikke har været hurtig nok til at få dem givet noget nyt jord i foråret, så er de ikke blevet ret store. Udbyttet er dog en del større end på de 2 nysåede af samme sort (Jeg såede dem i tilfælde af at de gamle ikke blev til noget, og kunne ikke nænne at kassere dem ...) Royal Black er ny på min liste og er en plante jeg lod mig friste af da jeg var på Toftegård for at hente krydderurter i foråret. Den står på terassen og er en utrolig smuk busket plante med mørke blade og sortlilla frugter som bliver røde når de er modne (glæder jeg mig til at se ...) den skulle være velegnet til overvintring i vindueskarmen, så det skal da prøves.
Fatali er også ny for mig, og også en plante fra Toftegård. Jeg såede selv, men ikke en eneste plante dukkede op, selvom jeg endte med at så hele posen :-(  Der er ikke mange frugter på, og de er stadig grønne, men den er også forvist til en lille potte i år, så den er tilgivet. En anden ny er Pinocchios Nose, som Anja gav mig frø af, det er nogle imponerende lange frugter, som jeg er meget spændt på at smage.
Sibirisk Huspeber er en genganger fra sidste år, den står i vindueskarmen som den plejer, og giver utroligt mange små frugter, med en god anvendelig styrke der kan bruges i mange sammenhænge. Og så er der Cayenne, som i år ikke giver så mange frugter, men nok til at forsyne os med cayenne pulver indtil næste år.

Og nu er jeg allerede godt igang med at lave listen til næste år, så må vi jo se hvordan det går med begrænsningens kunst til den tid ....

Årets Løghøst - Success eller fiasko

I år har vi sat rekordmange løg - hele 24 meter er det blevet til. De sidste par år er vi nemlig løbet tør for egne løg i december/januar og vi vil gerne være selvforsynende lidt længere end det.

Gennem den varme tørre sommer er løgene blevet passet godt med vand, specielt efter Sct. hans som er det tidspunkt selve løget vokser aller mest.
Det har givet rigtig mange meget flotte løg i en god størrelse, hvilket jo er en success.

Desværre er alle vores løg blevet angrebet af løgskimmel, hvilket ikke ser ud til at have påvirket løgenes størrelse, men derimod vil komme til at påvirke deres holdbarhed, da de sandsynligvis vil begynde at rådne rimeligt hurtigt. så det må siges at være en fiasko. Yderligere betyder det, at der ikke bør dyrkes løg i de samme bede igen de næste 3-4 år, og det kan blive en udfordring med sædskifte.
Derudover er det nuværende fugtige vejr heller ikke godt for tørringen af løgenen, hvilket igen vil have en negativ indflydelse på holdbarheden.

Men lige nu og her, er der ikke plads til hygge under den overdækkede terrasse, da den er fyldt med løg der ligger til tørre. Og det ser ret fantastisk ud.
Med udsigt til at alle de dejlige løg ikke kan holde så længe, bruger jeg løs af dem, og laver løgtærter til fryseren, og pønser på at forsøge mig med en ægte fransk løgsuppe. Er der nogen der har en god opskrift, så send den endelig til mig.

Tørke eller regn - bliver vi nogensinde tilfredse

Hele sommeren igennem har vi her i vores del af landet manglet vand til haven. og der er mange der ligesom jeg selv har fået lange arme af at slæbe vand til haven. Det har været en udfordring at følge med planternes vandingsbehov i den varme midtsommer, og det har til tider været nødvendigt at prioritere.
De sidste par uger er regnen dog kommet, og vandreserverne er fyldt op, både i jorden og i diverse tanke og beholdere. Det medfører så at tomaterne på friland sprækker fordi de får for meget vand, og at diverse frø er svære at samle fordi de er våde.

Men nu skal vi ikke klage - Vi kan både lide varme og regnvejr, men hvis vi kunne vælge måtte det godt komme i lidt mere blandet stil.

2010-08-15

There is a crack in everything

Thats how the light gets in.

Ja jeg ved godt at ovenstående sætning lidt er Dorte's motto for den foto udstilling vi aldrig fik set fordi den holdt ferie, og så er den vist faldet ned ?
Men jeg blev nu lige nød til at låne den, da det var åbningslinien ved en de bedste oplevelser i nyere tid.
Helt spontant kørte vi i går til Odense for at høre Leonard Cohen. Fredag fandt vi pludselig ud af at han skulle spille i Odense og at der stadig var biletter at få.
Efter ca. 5 min betænkningstid var biletterne købt, og vi kunne begynde at glæde os.

Den lovede regn blev væk fra Odense (hjemme var det en helt anden sag), vejret var mildt og vinden sensommeragtig lun og træerne i fruens bøge vejede blindt for vinden. Når man så tilsætter en fantastisk koncert med en sand poet bag mikrofonen, så kan det kun live en magisk oplevelse. Og det var det.

Alle de velkendte og elskede numre blev spillet, blandet sammen med mindre kendte, men lige så fantastiske numre. Cohen må også have nydt det, for der blev spillet 6 ekstranumre, og koncerten løb op i 3 spille timer.

2010-01-03

Hjemmelavede grillpølser

I dag skal der laves grillpølser, og da det ikke er prøvet før i denne husholdning, er det en process der skal beskrives.
I går aftes tog vi 4 pakker uspecificeret svinefars af fryseren. Det gav 1,7 kg svinefars, med en smule kalv i.

I dag har jeg så rørt grundfarsen som besår af : 1,7 kg svinefars, 3 æg (små), 1 finthakket (meget fint) løg,Salt
Frisk kværnet peber. Mælk (mængde ukendt sådan lidt på slump, så farsen ikke er alt for stiv)

Det hele er rørt på røremaskinen til dejen var sådan lidt lang i det.

Nu er planen så at der skal laves lidt forskellige krydderi varianter.
  1. Æble og timian (begge fra egen have)
  2. Øl (sandsynligvis en Mors Stout fra Refsvindinge)  + extra. peber.
  3. Chili, paprika og tomat
kl 17:00 Pølserner er fyldt i tarm, og de står nu og simrer lidt i hold.
Jeg har lavet dem ret små. Det må jo gerne være sådan at man kan få én af hver slags uden at spise sig halvt fordærvet :-). Der er blevet 10 af her slags, så 1,7 kg kød + fyld giver altså 30 små pølser i medister tykkelse.
Nu er jeg meeeget spændt på at smage det færdige resultat.
At stoppe pølser er vist noget der kræver en smule øvelse, det er ikke supersvært, man skal bare have fornemmelsen for hvor hårdt tarmen skal stoppes, samt hvilken konsistens pølsefarsen skal have. Og så skal man lige have taget på at dreje pølsen, så den ikke ruller sig ud igen.

Nu skal vi jo lige smage først, men det er vist ikke den sidste gang vi forsøgt os på pølsefronten.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...