2008-11-09

Æbleriet

i dag har vi "æblet" til den helt store guldmedalje, der er blevet skrællet, kogt, bagt og moset.
Resultatet er 1 stk stor Æblebradepandekage til fryseren.
8 glas æblemos med vanille i varierende størrelse (uhm smager godt på tykmælk) Et endnu ikke kendt antal glas med æblegelé (det drypper stadig)
Når nu ikke vejret er til havearbejde, så er det jo altid noget at man kan bruge tiden på at udnytte en del af have udbyttet.
Hvordan var det nu i Matador ? Var det ikke 200 kr man fik udbetalt for "værdi af egen nyttehave". Det var måske mange penge dengang - sandheden er nok, at der kan hentes en del besparelser på at dyrke egen have, specielt hvis man virkelig forstår at udnytte høsten. Jeg vil ikke sige at jeg er voldsomt dygtig på det område, men det bliver til mere og mere hvert år.
Det er pudsigt som tingene kommer igen, min forråds hylde i kælderen ligner grangiveligt noget fra min Mormors viktualierum. Vores forældre generation er i stor stil gået væk fra at hengemme udbytte, eller endsige dyrke egne grøntsager. Jeg tror det er fordi de ikke gider mere. De er børn af en anden tidsalder, deres generation har set alle hjælpemidlerne, og tilsætningsstofferne komme frem. Alt der der gjorde deres hverdag lettere - hvorfor skulle de blive ved med at gøre tingene selv ?.
Men tiderne skifter, og som så ofte før kommer der modreaktioner. Vi laver tingene selv, fordi vi kan se en værdi i det. Værdien er ikke kun af økonomisk karakter, der er en stor tilfredsstillelse at smage på noget man selv har lavet, og vide at det er meget bedre end noget man kunne have købt - og vide hvad der er i det.
Til næste år skal der gøres mere i samme stil. Der skal vælges rodfrugter til køkkenhaven, som kan gemmes i garagen, og bruges vinteren igennem. Vinter porrer, efterårs gulerødder, syltede agurker (både dem man putter i hotdogs, og så cornichoner) Tomatsauce (passata) henkogte tomater, frosne tomater, solbærsyltetøj, jordbær marmelade og meget meget mere.
Jeg glæder mig allerede.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...