2011-03-30

Pastasauce ala Grøntsagspigen.

Pastasauce er noget der bliver lavet ofte her i huset. Dels kan vi rigtig godt lide det, og dels kan det varieres i det uendelige.
Nedenstående blev af manden bedømt som den bedste jeg nogensinde har lavet, så her kommer opskriften.

200 g. Bacon - i et helt stykke.
2 store løg
6-8 fed hvidløg
4 gulerødder
2 pastinakker
1 persillerod
2 store chili (Medium styrke)
1 kg hakket oksekød (økologisk)
2 glas henkogte tomater á 500 ml (flåede er også gode)
2 dl tomat passata.
1 lille bundt Bredbladet Persille
1 stort glas rødvin
salt og peber.

Alle grøntsager + Bacon skæres i små tern på ca, ½ x ½ cm.
Bacon steges i en stegegryde til det begynder at tage farve (men ikke for meget)
Løg og hvidløg tilsættes og steger med til de er bløde.
Tilsæt rødderne + chili og steg videre i ca. 10 min under omrøring.

Tilsæt nu kødet og steg under stille og rolig omrøring til kødet er brunet.
Nu tilsættes tomat, Rødvin persille og peber.
Juster med lidt vand hvis ikke der er væske nok.
Lad nu det hele simre i minimum 1 time gerne mere.
Smag til med salt (forsigtigt, der er en del salt i bacon)

Server til pasta, med et drys persille på toppen.
Retten indeholder mere grønt end kød og rødderne giver en dejlig tæt smag.
Velbekomme

(Desværre kunne fotografen ikke komme den dag)

Fra haven er brugt : Pastinak, Persillerod, Chili, Tomater (henkogte), Bredbladet persille, Hvidløg

2011-03-28

Hakkedrenge med gourmetmos og andet godt

Aftensmaden idag blev komponeret efter indholdet i køleskabet.
Der var :
2 hakkebøffer fra i går
1 rest jordskoksuppe fra fredag.
Champignon der ikke var helt friske mere.
Jordskokker og Pastinak.

Det blev til Hakkebøffer med Jordskoksauce, Kartoffelmos med rødder og stegte champignon. Et ganske fortræffeligt måltid.

Jordskoksuppen blev kogt ind til sovs og fik et pift oksebouillon og lidt kaffefløde
Champignon blev stegt på panden og hakkedrengene blev varmet på samme.

Kartoffelmos :
4-5 kartofler
1 Jordskok
1 Pastinak
Riiigeligt smør.
Salt, Peber
Lidt kaffefløde.

Alle rødder blev kogt i samme gryde, men de skal ikke have lige lang tid. Derfor kom pastinakkerne først i da kartoflerne kogte, og jordskokkerne efter 5 minutters kogetid, så passer det.
De blev most med min kartoffelmoser, og blandet op med en god (riigelig) klat smør, og sjat kaffefløde og salt og peber.

Her er retten, og selvom den ser lidt udvasket ud med den lyse sauce og den hvide kartoffelmos, så smagte det nu meget godt alligevel :-)

Hakkedreng med jordskoksauce,
mos med rødder og stegte champignon

2011-03-23

Overgivelse til dovenskaben

Energien har nået et nyt lavpunkt. Ikke engang en ret fra den lokale Deli kunne friste med tilstrækkelig nemhed.

Vi ringer efter burger.
Den lokale laver en anstændig burger med hjemmelavet bøf.
Jeg bestiller en Klassisk Okse uden noget - så er der plads til et strejf af hjemmelavet, med min egen Chili Relish, Og så lidt hjemmelavede syltede agurker og Ketchup. som kan løfte en gennemsnitlig burger op til tjae, lidt over gennemsnittet.

Sådan nogen dage skal der vel også være plads til - og med pomfritter til.

2011-03-17

Den lokale Deli til undsætning

Der har været sløjt på madlavnings fronten her i den lille husholdning de sidste par uger. Husets førende kok (ja det er altså mig)  har ligget syg med halsbetændelse, og har oven i købet været alene hjemme, mens den anden halvdel af husholdningen har moret sig i London. Det skal nu være ham velundt og egentlig gør det ikke noget at der ikke er nogen at snakke med, når man nu alligevel ikke kan andet end at imitere en whiskey hæs frø.
Og når energien svigter,  så er det jo godt at man kan gå i den lokale deli og hente lækre gryderetter lige til at varme op.
Deli er vores kærlige betegnelse for kummefryseren i kælderen, der som regel indeholder et sted mellem 5 og 30 hjemmelavede færdigretter.

Færdigretterne er alle typer mad, lige fra Gryderetter som Bøf Bourguignonne, Pollo Cacciatore, Chili Con Carne og Pastasauce, over diverse grøntsags supper og grøntsagstærter. Til Vildt Terrine og andre lækre retter der bare lige skal tøs op og så opvarmes og serveres med passende tilbehør.
Ud over færdig retterne indeholder den også hjemmelavede pestoer af sommerens overskud fra haven, Fonde kogt på Okse, Due og Gås, samt naturligvis grøntsager fra sommeren og kød, Riletter og andet godt pålæg.

Når man så ikke har lyst til at kaste sig  hostende og snøftende ud i det kolde blæsende (forårs?) vejr for at købe ind til frokosten , så er det fantastisk at man alligevel kan nyde en dejlig grøntsagstærte lavet på tomat og squash, og spise en god gang varmende Chili Con Carne til aftensmad.

Derudover har vi fået
  • Bøf bourguignonne.
  • Pasta Sauce.
  • Oksegryde med Linser og masser af grønt.
    Længe leve den lokale Deli.

2011-03-13

Jagten på den bedste råvare fra egen jord.

Hvad er den bedste råvare  ?  udover at den skal være frisk, behandlet godt under opvæksten (uanset om det animalsk eller vegetabilsk) og have de karakteristika som er typiske for den enkelte råvare, så er det i høj grad et spørgsmål om personlig smag.

Det er det jeg elsker ved min køkkenhave. Her kan jeg eksperimentere og finde frem til mine favorit sorter. Det utrolig så stor forskel på hvordan forskellige sorter af grønne bønner smager, ligesom en smagen af en tomat kan variere lige så meget som forskellige rødvine. Det siger sig selv at det betyder noget for det endelige resultat om tomaten har et stort syre indhold, eller er meget søde. om de har en note af lime, er krydrede eller måske ligefrem har en note af chokolade. Det samme gør sig gældende med alle andre typer grøntsager, og hvis ikke i har prøvet at browse gennem frøkataloger på nettet, så vil i ikke ane hvor mange forskellige slags salat, tomat ,,, m.m. der findes derude.  Man kommer jo aldrig igennem dem alle så man kan jo ikke være sikker på at man har fundet favoritten, men det er nu sjovt at prøve :-)

I år har jeg som sædvanligt har jeg alt for mange forskellige slags grøntsager på listen, og der er slet ikke plads i den eksisterende køkkenhave, så jeg må inddrage mere græsplæne, men det gør nu heller ikke noget, den er rigelig stor i forvejen. Eneste problem i den sammenhæng er, at det jo også tager tid at skrælle græstørv af, og at løsne jorden :-)

Størst pladsmangel er der dog i drivhuset, som jo ikke er så nemt at udvide. Jeg har virkelig måttet holde mig i skindet i år, og nedsætte antallet af planter. Sidste år fik jeg sat for mange i drivhuset, så planterne skyggede for meget for hinanden, og det gik ud over udbyttet. 4-5 planter kom slet ikke i gang med at sætte tomater, så nu er jeg gået tilbage til det antal jeg havde i 2009 hvor jeg fik et rigtig godt udbytte.

Manden er gået i gang med et projekt som jeg tror vi vil få rigtig meget glæde af, han er nemlig ved at bygge en drivbænk. Den skal bruges til tidlig salat, afhærdning af småplanter inden udplantning, peberfrugter om sommeren og måske til overvintrende kål, løg og hvad man nu ellers kan komme i tanker om at bruge sådan en til. Den skulle gerne kunne forlænge sæsonen med frisk grønt i både foråret og efteråret.

Det er marts og foråret er på vej frem, og det er forberedelserne til det kommende års mad fra jord til bord hermed også.

2011-03-10

Om at glæde sig til aftensmaden og mad af rester.

Klokken er 13:41, og som sådan er det jo nok lidt tidligt at glæde sig til aftensmaden.
Måske skyldes det at jeg har halsbetændelse, går hjemme, alene - og derfor keder mig noget så gudsjammerligt.
Eller også er det fordi jeg allerede ved hvad jeg skal spise ?

Når man er alene hjemme  er det oplagt at afsøge køleskabet efter smårester der kan blive til dagens aftensmad, og denne gang var der guld at hente.

En rest kogte Borlotto Bønner.
En rest henkogte tomater på glas
En ende Bacon

Det skal blive til en fortolkning af Pasta e Fagioli (Pasta med bønner)

Her er hvad jeg vil gøre :

Hakkede Løg svitses på panden (mangler en gulerod, hmm måske lidt pastinak kan bruges)
Hakket hvidløg og bacon i små tern tilsættes og steges til baconen er godt stegt.
Mon ikke der skal en smule finthakket chili i også når nu jeg har det i køleskabet (må være godt mod baciller)
Tomaterne tilsættes.
Halvdelen af bønnernes passeres gennem en sigte og tilsættes retten.
Lad simre i 20 minutter
Tilsæt de hele bønner og pasta, kog til pastaen er mør.
Smag til med salt og peber og  Server med et drys Parmesan og et dryp Olivenolie.

Hmm og nu skal jeg så vente til det bliver aften ........

Klokken er 15:22
Mens vi fordriver ventetiden....
Hvad blev der så lige af foråret ? - Køkkenhaven bliver gennemblødt, og et udskyder tidspunktet for næste såning, da jorden ikke er til at arbejde med hvis den er for våd.
For ikke at nævne de lokale æggeleverandører og fremtidens hønsekødssuppe der går rundt ude i regnen og ser meget ynkelige ud og er mindre end de plejer. De har åbenbart bestemt sig for at læ er for kyllinger. (fik i den)

Klokken er 17:45 - så må jeg begynde på aftensmaden :-)
Løgene snittes, hvidløg hakkes, rodfrugten fravælges, bacon skæres i terne - Svitse svitse
Bønner passeres gennem sigte - Hvad det kan man da ikke  ! - Bønner puttes i minihakker med lidt tomatsaft og blendes, ja se nu er der bønnemos....
½ Chili snittes og kommes i gryden med pureret bønne, tomat og persille.

Simre, Simre
20 minutter senere.
Hele bønner og Pasta tilsættes sammen med lidt vand for at justere konsistensen.
Pastaen er al dente, så nu er der mad.
Smager på den - uhm smager godt, men dropper Parmesanen for det vil vist ikke passe til.

Og så ser det sådan her ud.
Pasta e Fagioli
Det bedst improviserede måltid mad jeg har fået længe, og så blev der ryddet ud i køleskabet ved samme lejlighed.
En lidt anderledes måde at beskrive en opskrift på, men i må tilgive mig, det er min lettere feber omtågede hjerne der er på spil. Gudskelov har det ikke sat sig på appetitten.

Fra Haven er der brugt : Hvidløg, Tomater(Henkogte), Persille, Chili

Stop Madspild - Ny underside.

Jeg har startet en ny underside op her på siden, den hedder "Stop Madpild" og handler om at bruge råvarene til sidste krumme.
Endnu er der ikke så meget information på den,men jeg vil tilføje efterhånden som jeg finder på flere tips og tricks.

I er alle mere end velkomne til at skrive jeres egne tips og trick ind under kommentarer på siden.
Fortsat god torsdag.

2011-03-06

Oprejsning til en oksetykkam

Tidligere på året lavede jeg en ølstegt oksetykkam, som ikke faldt så heldig ud. Den blev ikke mør, og så var der for meget chili i, men det skal jeg ikke træde yderligere i - du kan finde indlæget her: Når det ikke fungerer

Der var meget mere mad end vi kunne spise, så resterne røg i fryseren.
Her den anden dag stod den så på rester, og jeg besluttede mig for at forsøge mig med den seje oksetykkam.
De store stykker kød, blev skåret i tern, grøntsagerne som jo var møre blev taget op, og så blev kødet ellers sat til at simre i egen sauce i lidt over en time. Undervejs tilsatte jeg lidt tomat passata, og grøntsagerne røg i 10 minutter før serveringen. Så stod jeg pludselig med en gryderet, med masser af dejlig smag fra det langtidsstegte kød. Det virkede oplagt at servere den med Bulgur, så det gjorde jeg.

Den ekstra simring gjorde kødet dejligt mørt og lækkert, og tomaten og bulguren tilsammen gjorde, at chilistyrken pludselig virkede naturlig og berettiget.

Så gør det lige pludselig ikke noget at der er til en dag mere i fryseren :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...