2011-06-30

Hjemmlavet Burger - Frisk fra haven

Ja ok, det er måske nok en lidt frisk overskrift, men helt forkert er det nu ikke.

Sommer og grill betyder som regel også hjemmelavet burger. Denne er årets første og den bliver svær at slå.
Der blev både brugt frisk grønt fra haven, og gode ting på glas fra sidste års produktion.

Hjemmelavet Ketchup og Chili Relish fra 2010.
Sennep
Dampet spinatbede.
Frisk løg i skiver.
Frisk agurk

Bolle af hjemmebagt ciabatta (mandens produktion) og burgerbøf af økologisk oksekød.
Det blev lidt af et tårn, men hold da op hvor smagte det dejligt.
Den dampede spinat bede havde en lidt jernagtig smag, der bare passede perfekt til kødet og burgeren i det hele taget.

Jeg var uvenner med mit kamera, der insisterede på at fokusere på ketchup flasken i baggrunden. Og det kan man vel ikke bebrejde den, der er nemlig en dejlig ketchup.

Til Burgeren spiste vi friskopgravede kartofler, med en dressing lavet af Thise Fraiche rørt op med finthakkede syltede løg fra glasset med syltede agurker, og en smule sennep.

Det der trick med at bruge de syltede løg fra agurke lagen, kan altså virkelig anbefales. Det smagte rigtig dejlig.
De kan også bruges oven på en leverpostej mad, eller som surt til kødretten. Jeg får næsten lyst til at lave et glas eller 2, kun med syltede løg.

Fra Haven er der brugt : Spinatbede, Løg, Agurk, Kartofler.
Fra lageret er brugt ; Ketchup, Chili relish, Syltede løg.

2011-06-25

Maden og haven i forbifarten

Haven (og kyllingerne) trækker virkelig lige for tiden, og jeg får ikke blogget, eller taget billeder til bloggen for den sags skyld.

Nogle af bedene derude er allerede i gang med 2. afgrøde, og andre skal jeg have sået til igen med salat, rucola og andre gode ting.
Spinaten er høstet og resultatet er 4 poser med små spinatkugler i fryseren.
Kålen er kommet sent i gang og de mangler stadig at vokse lidt inden de er klar til at blive plantet ud. Der er Savoy kål, Grønkål og Toscansk palmekål. Den Toscanske glæder jeg mig allerede til at bruge i en god Ribolitta til efteråret, hvor nogle af de bønner jeg har sat, også gerne skulle have leveret en masse dejlige bønnefrø.
Der er 5 forskellige bønner i år :
  1. Pralbønne 'Scarlet Emperor'
  2. Stangbønne 'Cobra'
  3. Borlotto 'Lamon'
  4. Stangbønne 'Blauhilde'
  5. Buskbønne 'Contender' ( er ikke sået endnu )
Nogen (specielt undertegnede) kunne mene at det er lidt mange bønner. Men nå nu man både vil have grønne bønner i fryseren, Forsøge at lave henkogte (canned) grønne bønner, Bønnefrø fra Pralbønner og Borlotto bønner til mange supper og Chili Con Carne, så skal der alligevel dyrkes en del.

Efterårsløg sat i oktober sidste år, har vist sig at være den helt store succes. allerede i starten af maj, høstede jeg de første løg, og dem der stadig står derude, har vokset sig store og mægtige. Det er bestemt en succes der skal gentages. Sorten er 'Radar' og de har en dejlig kraftig smag af løg uden at være skarpe.

Lige om lidt er der valske bønner klar til høst derude, og jeg glæder mig allerede til det første stykke ristede brød med valske bønner vendt på panden med olivenolie og noget godt flagesalt og nykværnet peber. Uhm og den første Risotto med helt friske bønnefrø.

De første Ærter er også lige om hjørnet, og dét er virkelig én af de lækkerier der klæder mig til hvert år, for små friske ærter direkte fra planten er noget af det aller aller bedste i haven.

Spinat har vi brugt i salater og i tærter. Lavede en lækker tærte med spinat og kylling. En god tærtedej, og en godt lag dampet spinat i bunden. Derpå stykker af stegt kyllingebryst og lidt feta i tern , samt grofthakkede soltørrede tomater, Oregano. En blanding af Æg og cremefraiche med en håndfuld revet parmesan hældt over og afsluttet med et godt lag af hjemmelavet rasp blandet op med blendede mandler.
Uh, det var én af de bedste tærter jeg længe har bagt.
Ellers har det stået på nem og hurtigt, men god mad. Grillet kød med en hjemmedyrket salat er svær at slå. Det samme er en god kartoffelsalat af friskhøstede kartofler. Om sommeren behøver vi ikke så meget, bare det er frisk og enkelt, så er det ikke til at gå fejl af.

Jordbær kan vi da ikke glemme. Vi spiser jordbær næsten hver dag. og der er mange på planterne i år. Og de er store, dejlige og søde. Uhm det er nu noget af det bedste ved denne årstid.

Drivhuset er begyndt at levere. Jeg har høstet de første 3 agurker, og det første store glas Basilikum pesto er lavet, og næsten spist igen. 2 modne kirsebærtomater er det blevet til.
Friske hvidløg har jeg høstet i stor stil fra drivhuset. De sidste er hevet op og lagt i køleskabet fordi agurkerne skulle bruge pladsen.

Basilikum Pesto : 
En stor håndfuld Basilikum
En håndfuld mandler.
ca. 100 g vesterhavs ost fra Thise.
Flage salt, Friskkværnet peber.
Det hele køres en tur i foodprocessoren og der tilsættes Rapsolie til konsistensen er som man kan lide den.

Uh den smagte godt, og faktisk så jeg manden smøre noget på et stykke rugbrød, uden andet på. Og han virkede tilfreds :-)
Basilikum pesto blandet op i cremefraiche, giver forøvrigt en forrygende dressing til kartoffelsalaten.

Timian, Oregano og Purløg er der masser af derud, mens der lige går et par uger inden der for alvor er gang i persillen. Egentlig lidt bagvendt på disse breddegrader, at Basilikum er klar før persillen, men det har nok noget at gøre med forspiringen :-)

Det jeg ikke helt kan forstå,er at juni allerede er ved at være overstået.
På hylderne i kælderen står der flasker af Rabarbersaft, side om side med hyldeblomstsaft, frisklavet jordbærsyltetøj, og chilisauce (godt nok af sidste års høst fra fryser). I fryseren er der poser med spinat. Og så vil det jo sige at jeg allerede er ved at samle forråd til vinteren.

Min hjerne kan ikke følge med. Et eller andet sted synes jeg stadig det er forår, hvilket egentlig ikke er så dårligt :-)

2011-06-22

Hvad æggene gemte (Nutte alarm)

Det er ikke meget jeg får tid til at blogge i disse dage, men i skal da ikke helt snydes for at se hvad der kom ud af de 10 æg den ene høne lå på indtil for 14 dage siden.

6 små kyller blev det til, og de startede som de kæreste små hvide dunbolde, og og nu blevet til nogle frække lømler der er ude over den værste nuttethed.

Her er et par videoer. Jeg beklager på forhånd for videoens kvalitet, og håber at i kan se hvor nuttede de er.

På den første video er det onsdag d. 8 juni og de sidste kyllinger er kommet ud af ægget om morgenen.

Her er de så 1 uge gamle, og stadig pænt nuttede.
Bemærk den meget opmærksomme hønemor i baggrunden som er parat til af forsvare de små..

2011-06-13

Kom og se min have

I forbindelse med Landsforeningen praktisk økologi's nye initiativ med åbne økohaver, har jeg med bævende hjerte valgt at åbne min have i en enkelt weekend, nemlig den kommende lørdag d. 18 juni 2011.

Det bævende hjerte, kommer fra det faktum, at selvom jeg er glad for min have, som er den dejligste plet på jorden. Så ved jeg også at den ikke lever op til de gængse standarder for ukrudtsniveau, og orden.

Specielt forhaven er vist ikke egnet til fremvisning, så måske bør man bare gå igennem den med lukkede øjne og fortsætte direkte til baghaven :-)
Når nu jeg alligevel har valgt at åbne min have, så skyldes det at jeg trods alt synes den er værdig til fremvisning, og måske, bare måske så kan det være at den kan inspirere nogen der ikke helt tør kaste sig ud i det der med haven, fordi den jo skal holdes pænt.

Har du lyst til at se min hyggelige have hvor alle grøntsagerne kommer fra,  så se detaljerne her : Åben Have
Listen over åbne økohaver kan findes her : Åbne økohaver

Som en lille Bonus, så er der kyllinger hos hønsene lige nu på lørdag vil de være 12 dage gamle.

Kommer du ?
Der er kaffe på kanden.


2011-06-07

Fra Buco til Zuppa

Zuppa er et italiensk ord for en fyldig suppe der mest består af grøntsager.  Minestrone og Ribolitta er gode eksempler.

Den dejlige Sommer Buco vi fik den anden dag, efterlod en del sauce jeg bare ikke kunne få mig selv til at smide ud, al den dejlige smag skulle da ikke gå til spilde. Der var en del gulerod og Cannellini bønner ilbage i saucen, så der var også en del fyld.
Med inspiration fra den Ribolitta jeg tidligere har lavet, lavede jeg saucen om til en dejlig suppe.

Et lille løg,
2 fed hvidløg
1 lille chili.
2 håndfulde borlotto bønner (eller andre bønner) udblødte og kogte.
1 tyk skive daggammelt brød
100 g. Frisk spinat
Sauce resterne fra en simreret eller lignende.

Er der også en lille kødrest tilbage, kan den sagtens komme med i suppen, bare skær den i passende tern.

Løg, hvidløg og chili svitses i en gryde.
Saucen hældes over og bringes til kogepunktet.
Halvdelen af bønnerne blendes og puttes i suppen, Resten tilsættes hele.
Brødet skæres i store tern og kommes også i suppen.
Juster konsistensen med vand, den skal være en mellemting mellem suppe og grød.
Kog til brødet er næsten opløst, der må gerne være lidt klumper fra skorpen tilbage.
Tilsæt grofthakket spinat, lad koge et par minutter og den er klar til servering.

En virkelig lækker suppe, som kan varieres i det uendelige, alt efter hvad man har af rester til rådighed.
Heldigvis blev der til 2 dage :-)

Fra haven er der brugt : Hvidløg, Løg, Spinat

2011-06-05

Sommer Buco med hjemmelavet Tagliatelle

Vi har et stykke tid haft lyst til  at bruge den Okseskank der lå ude i fryseren til en god gang Osso Buco, men synes ligesom ikke længere det var sæson for den slags mad.

Men med udgangspunkt i en opskrift fra hjerteforeningen, lykkedes det at lave en dejlig let udgave af retten.

2 skiver kalve skank
6 tomater (flås evt.)
1 gulerod i skiver
2 løg
2 fed hvidløg, hakkede
Saften fra 1 appelsin
2 dl bouillon eller Fond.
2 dl Hvidvin
2 håndfulde cannellini bønner, udblødte og kogte.

Hjemmelavet Tagliatelle af 200 g mel og 2 æg.

Kødet brunes godt og der tilsættes hvidvin og bouillon
Grøntsager gøres i stand, skæres i grove stykker og hældes i gryden. sammen med appelsinsaft.
Det hele simrer i 2-2½ time.

Kog retten lidt ind tilsidst, og smag til med salt og peber.
Server med Frisk Pasta.

En let(tere) sommer udgave af en gammel klassiker.
Jeg havde ikke citron i huset, så jeg lavede ikke Cremolata til, men det vil sikkert have passet lige så godt til denne udgave, som til den oprindelige.


Der var masser af sauce tilovers og det blev til en dejlig ret dagen efter, men mere om det senere :-)

Fra haven er der brugt: Tomater (frosne), Hvidløg, Løg

Undskyld jeg forstyrrer

Jeg har lidt problemer med mit blogfeed, så jeg tester lige.

Hvis du har mig på din Blogroll, og kan se denne post der, er du så ikke sød at skrive det i en kommentar.
Så er det nemlig kommet til at virke :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...