2011-05-29

Valske bønner, Heste bønner, Broad Beans, Fava beans

Kært barn har mange navne og alle navne i overskriften dækker over den samme grøntsag.
Valske bønner er meget brugt i Mellemøsten og middelhavslandene, og desuden i England. I Danmark vinder de frem, men er endnu ikke særligt udbredte, hvilket er synd for det er en meget lækker grøntsag.

I min verden er de også en relativt ny grøntsag, faktisk tror jeg aldrig jeg har smagt dem, inden jeg selv dyrkede dem for første gang i 2007. Faktisk fik jeg slet ikke brugt dem i 2007, jeg anede simpelthen ikke hvad jeg skulle gøre ved dem. Så de sad alle på planterne og blev modne og meget tørre, og jeg har brugt dem til såning lige siden, så noget godt kom der da ud af dem.
Men stille og roligt er jeg begyndt at bruge dem i madlavningen.

I haven er den supernem at dyrke, og den kan komme i jorden som noget af det første i foråret. Den stiller ikke de store krav til jordbunden, faktisk kan den dyrkes i selv den stiveste lerjord. Hvilket er meget praktisk når nu det er det jeg har mest af. Udover at være nem, er den også god for jorden, da det er en kvælstofsamlende plante.
Der er en del forskellige sorter af valske bønner og de har alle smukke røde eller hvide blomster, så de er også et dekorativt indslag i haven.

 Her er det billeder af  sorten 'Red Flowered broad Bean" i min have 29 maj 2011

De er snart så høje at de skal bruge lidt opbinding.
ellers vil de vælte når det blæser 

De smukke røde blomster

Nye Skud på vej op mellem spinatplanterne, som lige straks skal høstes
og så bliver der plads til bønnerne.


Man skulle kunne bruge hele bønnen med skal og det hele, hvis man plukker dem helt små, men det er mest bønnefrøene der bruges.
De er rigtig gode når man tager dem når de er helt små og friske, så skal de bare vendes hurtigt på panden sammen med lidt olivenolie, og drysses med salt og peber lige når de serveres på et stykke ristet brød, og nydes i solen med et glas kølig hvidvin.
Jeg har endnu til gode at prøve, men topskudene fra planterne skulle faktisk være rigtig lækre i salatskålen, og i varme retter hvor de skulle kunne bruges lidt som spinat.

Bliver de store, er de en smule mere besværlige at have med at gøre, da bønnerne får en hvid hinde, der er sej og kan smage bittert. Den kan fjernes ved at blanchere bønnerne, hvorefter man kan smutte bønnen ud af hinden. Det tager lidt tid, men er det hele værd, for dejligt det smager de.

Har man flere end man kan spise, kan de blancherede bønner fryses og bruges i vintermånederne hvor der mangler frisk grønt derude.

God fornøjelse med køkkenhaven derude.

Links om valske bønner :  
Hvad jeg har skrevet (Grøntsagspigen )
Wikipedia
Havenyt om valske Bønner
Havenyt om de forskellige sorter.
Opskrifter på BBC Good Food
Veg Box
Guardian.co.uk Seasonal food

2 kommentarer:

  1. Jeg har gået og overvejet om jeg skulle have valske bønner. Nu er jeg lidt tættere på at gøre det. Om ikke andet så for de kønne blomster!

    Ha´en god aften
    Birgitte

    SvarSlet
  2. Hej Birgitte.
    Efterhånden som jeg får øjnene op for dem, bliver jeg gladere og gladere for dem.

    Randi

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...