2010-08-24

Risotto med valske bønner og Bacon

Året sidste minimale høst af valske bønner (Hestebønner, Broad Beans) skulle bruges til noget godt, og jeg manglede gode ideer. En søgning på nettet bragte mig forbi BBC Good Food. hjemmeside, og denne opskrift : Broad Bean and Bacon Risotto
Jeg havde pillet bønner ud af bælgen for et par dage siden, så nu skulle den seje hinde rundt om selv bønnen fjernes. Det kunne ikke være så slemt - tænkte jeg (har tidligere spist dem før hinden blev sej) men startede alligevel i god tid. Efter blanchering og afkøling gik jeg i gang - og det tog sin tid. Måske er det mangel på øvelse der gjorde det, men én ting er sikkert - det bliver ikke en ret jeg laver til mange personer på én gang.
Undervejs i processen håbede jeg i mit stille sind at retten ville smage kedelig, så jeg aldrig behøvede at lave den igen  - Men AK - den smagte ganske aldeles pragtfuldt.

Opklaring fra vest

Klokken er 6 om morgenen !
Det er alt for tidligt at stå op, men regnen på ruden vækkede mig, og jeg kunne ikke falde i søvn igen.
Nu sidder jeg i stuen og kigger ud over haven. Regnen er stoppet for nu, og der er opklaring på vej fra vest, men hvor længe ?
DMI forudsiger småregn resten af dagen, måske med små ophold ind i mellem. jeg må have fundet regnjakken og og gummistøvlerne frem, for kålen "SKAL" plantes ud, og der skal høstes og luges i køkkenhaven.

Det er mærkeligt at tænke på, at for en måned siden ville jeg have kigget mod vest, i håbet om at der ville være et par gode byger på vej, nu er det solen og opklaring vi længes efter. Man kunne ønske sig en bedre fordeling hen over sommeren, men måske er det noget vi skal vænne os til ?

Bliver det her vejr normen i årene der kommer, er der en del ting vi skal blive bedre til, for at tilpasse os.  I haven skal vi passe på vandet i de tørre perioder. Opsamle det vi kan når det regner, og holde jorden godt dækket for at mindske fordampningen i tørkeperioder. Undgå at vande med havevander når det blæser, eller når solen står lige på (begge dele giver et stort spild).
Vi skal også blive bedre til at håndtere store mængder nedbør, så vi kan undgå nogle af følgerne ved skybrud, såsom oversvømmelse af kældre, viadukter etc.
Der er meget der skal laves om, og det er ikke billigt. Løsningen bliver nød til at være et samspil mellem det offentlige og borgerne. Kloaksystemer skal udbygges så de kan håndtere større mængder vand, men samtidig er grundejerne rundt omkring, nød til at finde måder at håndtere det vand der falder på deres egen  grund. Det gælder ikke kun villaejere, men i høj grad også boligkomplekser, og erhvervsgrunde. Regnvandet skal ledes uden om kloak systemet, dels for at mindske trykket på kloakkerne, men også for at undgå at det ellers rene regnvand blandes med det beskidte vand i kloakerne.
Der har været tale om at beskatte afledningen af regnvand, den ide kan jeg godt følge, men kun hvis den kombineres med en belønning/skattelettelse for ikke at aflede regnvand til de offentlige kloakker. Der skal være et incitament for at gøre noget på egen grund, ikke kun et idealistisk, men også et økonomisk, ellers er der for mange der vil læne sig tilbage og bare betale regningen.

Nå men egentlig sad jeg bare her, og nød synet af opklaring fra vest, så det tror jeg at jeg vil fortsætte med. Måske man også skulle have en kop kaffe.
God morgen til jer alle.

2010-08-17

Chili 2010 - Begrænsningens svære kunst.

Sidste år havde vi i alt 18 peber/Chili planter og vi var enige om at i 2010 skulle vi begrænse os. Jeg har derfor lagt bånd på mig selv i foråret, så det kun er blevet til 23 planter. Godt man kan begrænse sig, hvad kunne det ellers ikke være blevet til ;-)
Sorterne :

De søde (Peber) De milde
 Feher Ozon - Sød Paprika  Aji dulce
 Keystone - Rød Kæmpepeber  Habanero Dulce
 Snackpeber, Long Red Marconi
De mellem stærke De stærke
 Czechoslovakian black  Chocolate scotch bonnet
 Piment d'espelette Øko  Cayenne
 Ungarsk Lang  Fatali
 Fresno  Habanero, rød
 Pinocchios Nose
 Sibirisk rød huspeber
 Royal Black

Det er ikke dem alle der har givet lige godt, men alligevel har vist Chili nok til det kan dampe ud af begge ører hele vinteren. Nu skal jeg i gang med Nedfrysning, Chilisauce og andre gode ting, så vi kan få rigtig meget ud af høsten her til vinter.

Det er de søde der skuffer i udbytte, kun Feher Ozon gør det rigtig godt, og den kommer afgjort på listen til næste år igen (hvis altså den smager godt, der er ikke nogen modne endnu) Er der nogen der kan anbefale mig en god SnackPeber der giver et godt udbytte, for dem har jeg aldrig haft held til at få noget ordentlig udbytte af.

De 2 Milde (Dulce), har jeg ikke prøvet før, der er ikke ret mange frugter på nogen af dem, men de er også forvist til nogle mindre potter, så det kan være forklaringen. Måske vil jeg forsøge mig med en overvintring, og se om jeg kan få noget ud af dem til næste år.

Af de mellemstærke, er det Espelette der imponerer med udbyttet - og den står endda på terassen. Da den ovenikøbet smager godt, så er den også en genganger til næste år. Men Ungarsk Lang og Czechoslovakian black er godt med, og er da også gengangere fra sidste år. Fresno, som jeg fik af Maria til havetræf i April giver også ganske pænt, og kan også havne på listen til 2011

Blandt de stærke er der 2 overvintrede planter fra 2009, nemlig Habanero, og Chocloate Schotch Bonnet. De har begge været meget tidlige med modne frugter, men da jeg nok ikke har været hurtig nok til at få dem givet noget nyt jord i foråret, så er de ikke blevet ret store. Udbyttet er dog en del større end på de 2 nysåede af samme sort (Jeg såede dem i tilfælde af at de gamle ikke blev til noget, og kunne ikke nænne at kassere dem ...) Royal Black er ny på min liste og er en plante jeg lod mig friste af da jeg var på Toftegård for at hente krydderurter i foråret. Den står på terassen og er en utrolig smuk busket plante med mørke blade og sortlilla frugter som bliver røde når de er modne (glæder jeg mig til at se ...) den skulle være velegnet til overvintring i vindueskarmen, så det skal da prøves.
Fatali er også ny for mig, og også en plante fra Toftegård. Jeg såede selv, men ikke en eneste plante dukkede op, selvom jeg endte med at så hele posen :-(  Der er ikke mange frugter på, og de er stadig grønne, men den er også forvist til en lille potte i år, så den er tilgivet. En anden ny er Pinocchios Nose, som Anja gav mig frø af, det er nogle imponerende lange frugter, som jeg er meget spændt på at smage.
Sibirisk Huspeber er en genganger fra sidste år, den står i vindueskarmen som den plejer, og giver utroligt mange små frugter, med en god anvendelig styrke der kan bruges i mange sammenhænge. Og så er der Cayenne, som i år ikke giver så mange frugter, men nok til at forsyne os med cayenne pulver indtil næste år.

Og nu er jeg allerede godt igang med at lave listen til næste år, så må vi jo se hvordan det går med begrænsningens kunst til den tid ....

Årets Løghøst - Success eller fiasko

I år har vi sat rekordmange løg - hele 24 meter er det blevet til. De sidste par år er vi nemlig løbet tør for egne løg i december/januar og vi vil gerne være selvforsynende lidt længere end det.

Gennem den varme tørre sommer er løgene blevet passet godt med vand, specielt efter Sct. hans som er det tidspunkt selve løget vokser aller mest.
Det har givet rigtig mange meget flotte løg i en god størrelse, hvilket jo er en success.

Desværre er alle vores løg blevet angrebet af løgskimmel, hvilket ikke ser ud til at have påvirket løgenes størrelse, men derimod vil komme til at påvirke deres holdbarhed, da de sandsynligvis vil begynde at rådne rimeligt hurtigt. så det må siges at være en fiasko. Yderligere betyder det, at der ikke bør dyrkes løg i de samme bede igen de næste 3-4 år, og det kan blive en udfordring med sædskifte.
Derudover er det nuværende fugtige vejr heller ikke godt for tørringen af løgenen, hvilket igen vil have en negativ indflydelse på holdbarheden.

Men lige nu og her, er der ikke plads til hygge under den overdækkede terrasse, da den er fyldt med løg der ligger til tørre. Og det ser ret fantastisk ud.
Med udsigt til at alle de dejlige løg ikke kan holde så længe, bruger jeg løs af dem, og laver løgtærter til fryseren, og pønser på at forsøge mig med en ægte fransk løgsuppe. Er der nogen der har en god opskrift, så send den endelig til mig.

Tørke eller regn - bliver vi nogensinde tilfredse

Hele sommeren igennem har vi her i vores del af landet manglet vand til haven. og der er mange der ligesom jeg selv har fået lange arme af at slæbe vand til haven. Det har været en udfordring at følge med planternes vandingsbehov i den varme midtsommer, og det har til tider været nødvendigt at prioritere.
De sidste par uger er regnen dog kommet, og vandreserverne er fyldt op, både i jorden og i diverse tanke og beholdere. Det medfører så at tomaterne på friland sprækker fordi de får for meget vand, og at diverse frø er svære at samle fordi de er våde.

Men nu skal vi ikke klage - Vi kan både lide varme og regnvejr, men hvis vi kunne vælge måtte det godt komme i lidt mere blandet stil.

2010-08-15

There is a crack in everything

Thats how the light gets in.

Ja jeg ved godt at ovenstående sætning lidt er Dorte's motto for den foto udstilling vi aldrig fik set fordi den holdt ferie, og så er den vist faldet ned ?
Men jeg blev nu lige nød til at låne den, da det var åbningslinien ved en de bedste oplevelser i nyere tid.
Helt spontant kørte vi i går til Odense for at høre Leonard Cohen. Fredag fandt vi pludselig ud af at han skulle spille i Odense og at der stadig var biletter at få.
Efter ca. 5 min betænkningstid var biletterne købt, og vi kunne begynde at glæde os.

Den lovede regn blev væk fra Odense (hjemme var det en helt anden sag), vejret var mildt og vinden sensommeragtig lun og træerne i fruens bøge vejede blindt for vinden. Når man så tilsætter en fantastisk koncert med en sand poet bag mikrofonen, så kan det kun live en magisk oplevelse. Og det var det.

Alle de velkendte og elskede numre blev spillet, blandet sammen med mindre kendte, men lige så fantastiske numre. Cohen må også have nydt det, for der blev spillet 6 ekstranumre, og koncerten løb op i 3 spille timer.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...