2011-08-07

Solbær (kan de bruges 3 gange ???)

Sæsonen for frisk solbær er overstået  for i år. Her hos os er udbyttet beskæmmende lavt, hvilket mest skyldes at buskene måtte lide under en utidig flytning i foråret, og efterfølgende mangelfuld vanding. Faktisk er jeg overrasket over at der overhovedet var en høst.
Hønsene har ikke hjulpet. Buskenes nye placering var nemlig midt i den nye løbegård vi etablerede i foråret, og der gik lige et par dage inden vi fandt ud af, at hønsenes nye livret, var de små spæde blomsterknopper på solbærbuskene. Vi lavede en inddækning af buskene og de resterende knopper kunne så få lov til at udvikle sig i fred og ro.

Vi plejer at lave solbærsyltetøj og solbær snaps og så fryser vi resten af bærrene ned. Men med den sparsomme høst i år havde vi lyst til at prøve lidt andet, mere luksuriøst

Jeg stødte på Solbærrom hos La Tascha, og sådan én måtte jeg prøve, så den er nu sat over, og er allerede næsten helt sort. Den glæder jeg mig til at smage.

Og inspirationen fra blogverdenen fortsatte, da jeg hos Himmelske kager, stødte på solbæris. Den lavede jeg også en portion af. Den ér smagt og jeg er glad for at der mere af den i fryseren, for den er da helt fantastisk. Samme opskrift skal prøves med Jordbær, Hindbær og måske med Rabarber ?

Men så var der heller ikke flere Solbær. ØV.

Solbæris
Solbærgenbrug ?

Som sagt, så plejer vi at lave solbærsnaps, hvor solbær overhældes med Vodka og trækker i ca. ½ år, hvorefter den filtreres og stille væk. Den kan godt drikkes med det samme, men jo ældre den bliver jo bedre. Det kan ikke betale sig andet end at lave en lille portion hvert år. Jeg laver ikke mere en ca. 1/4 liter, for så meget af det drikker vi jo heller ikke :-)

Tidligere på året opdagede jeg at jeg havde glemt at filtrere solbærsnapsen fra sidste år, så det skyndte jeg mig at få gjort. Jeg stod så med en portion solbær med et pænt indhold af vodka. De smagte ikke godt !
Men af en eller anden grund kunne jeg ikke få mig selv til at smide dem ud, og hønsene skulle trods alt ikke have dem, er ikke sikker på at fulde høns er en god ting, selvom det sikkert havde været morsomt at se på.

Jeg endte med at putte dem i en bøtte og overhælde dem med en god portion sukker, hvorefter jeg satte dem i køleskabet. Her har de stået nogle måneder bagerst på øverste hylde. Når jeg er stødt på dem har jeg smagt på dem og rørt rundt, konstateret at de stadig ikke smagte godt, og stillet dem tilbage.
Pludselig en dag smagte jeg på den saft der efterhånden var dannet, og sød musik opstod. Den herligste lille solbærlikør var opstået og straks blev den filtreret og hældt på flaske :-)

Men nu blev jeg jo nysgerrig. Der var stadig forbavsende meget smag tilbage i solbærrene, kunne man mon lave syltetøj af dem ?
Det kunne man ikke .... ! Da det blev kogt op omdannede solbærskinnet sig til en mærkelig sej ting man ikke kunne tygge. Nå men massen blev passeret gennem en sigte, og jeg har nu en slags puré, som jeg er sikker på vil smage godt på en pandekage.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om solbærrene kunne være brugt til en dessert eller en kage, for inden de blev kogt var skinnet ikke sejt. Men på den søde side er min fantasi ikke så stor.
Er der nogen af jer der kunne finde på en dessert eller kage hvor sukkersyltede solbær med et hint af Vodka, kunne være brugt ?

3 kommentarer:

 1. Hvis man nu havde blendet dem, evt. sødet dem mere og så blandet dem med smeltet husblas, så de kunne bruges som topping til en cheesecake?

  Er vild med dit forsøg på at udnytte dem mest muligt - det er god stil :-)

  SvarSlet
 2. Hej Piske
  Det er da absolut et godt forslag.
  Måske man ovenikøbet kan gøre det med den Pure jeg endt med at have.
  Det skal jeg lige overveje. Tak for forslaget.

  Randi

  SvarSlet
 3. Flødeis med solbær vil være mit bud - det brugte jeg resterne fra Kirr-fremstillingen til, og det forrygende godt!

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...