2011-08-21

Tærter og Timbale (Squash overskud)

Her på matriklen er det højsæson for grøntsagstærter. Vi spiser dem naturligvis friskbagte, men der ryger også en del i fryseren som vi kan tage af i løbet af vinteren.
Specielt overskuddet af Squash bruges til tærter - og her kommet et godt tip til at få brugt de der lidt for store squash som der altid vil være nogen af.

Jeg arbejder med 3 størrelses kategorier :
1. De små dejlige friske faste squash som er super delicate og som vi selv spiser så frisk som muligt.
2. Den der mellemstørrelse, som ikke er helt fortabt, men er lidt kedelig.
3. De store som ryger direkte ind til hønsene, som bliver ret fornøjede.

Mellemkategorien er dem der blandt andet ryger i tærterne, og her kommer så tricket til at få halvkedelige squash omdannet til en velsmagende ingrediens i grøntsagstærter.


Tærtefyld :
Der er ikke mål på, for det kommer lidt an på hvor mange squash man har, og så er det ikke nødvendigt at være så præcis. Brug også andre slags grøntsager der kan koges ud, f.eks tomater og græskar.

Squash skåret i tern.
Løg - ca. 2/3 mængde i forhold til squash. - grofthakket.
Hvidløg, efter smag - Hakket
Chili, efter smag - Hakket
Krydderurter, feks Oregano og persille.

Løg, hvidløg og chili steges i en stor gryde til løgene er gennemsigtige.
Tilsæt squash og rør godt rundt. Efter ca. 5 minutter sænkes temperaturen og så skal det simre uden låg indtil konsistensen er som lidt tyk grød.
Smag til med salt og peber.

Squash og løg indeholder en del vand, så være forberedt på at det kan tage nogle timer, hvis du laver en stor portion.

Man står nu med en slags grøntsagsgrød, der har en intens smag af løg og squash, det er meget lækkert.
Skal man ikke bruge det hele med det samme, kan det fryses ned i passende portioner.

Grøntsagstærte :
Jeg har 2 bunde som jeg skifter i mellem.

Bund 1 :
300 g mel (jeg blander groft mel og hvedemel)
30 g smør
lidt salt
Vand.
Mel, salt og smør røres sammen på røremaskine. Når smørret er helt smuldret, tilsættes vand lidt ad gangen til konsistensen er passende til udrulning med kagerulle.
Rul den ud og beklæd formene med den. Bag 10min  ved 220 grader, inden fyldet hældes i.

Bund 2:
100 g hvedemel
200 g groft mel – (fuldkorns hvede, spelt, el. lign.
3 æg
1 lille klat smør
mælk
lidt salt
Bland mel, smør, salt og æg godt.
tilsæt mælk til dejen har en passende konsistens.
Rul den ud og beklæd formene med den. Bag 10min  ved 220 grader, inden fyldet hældes i.


Fyld : 
Grøntsagsfyldet i tærterne, kan varieres alt efter hvad man har af grøntsager.
Broccoli er en klassiker, og er rigtig god til tærter, Porrer og grønne bønner er også gode.
Kombinationer af forskellige slags grøntsager er også et hit, så det er faktisk kun fantasien der sætter grænser.
Har man nogle rester af stegt eller kogt kød, kan de sagtens kommes med i tærten.
Grøntsager der kræver lang tilberedning for at blive møre, forkoges eller steges inden de puttes i tærten.

Læg de valgte grøntsager i bunden, så de stort set fylder tærten ud, pak dem ikke for tæt.

Fyld :
1 god stor suppeske af tærtefyldet fra før.
2 spsk Creme Fraiche og
2 æg.
Smag til med salt og Peber og tilsæt evt friske krydderurter eller andre smagsgivere.

Hæld fyldet over grøntsagerne.
Drys tærten med Rasp og evt. parmesan. og dryp med lidt olivenolie.
En variation som er rigtig god, specielt hvis man har kylling i tærten, er at blande raspen op med finthakket mandel, det giver en dejlig smag.

Bages ved 200 grader til midten af tærten føles fast, det tager ca 30 minutter.

Man kan selvfølgelig også lave tærten uden squash fyldet, så skal man bare bruge lidt mere creme fraiche og måske et æg ekstra. Men Det giver en helt anden dybde i smagen når der er sådan en gang indkogt løg og squash med i tærten.

Her er en grøntsagstærte med grønne bønner. (De grønne bønner er forkogte)

Grøntsagstærte

Timbale
Sidst jeg lavede en stor portion tærtefyld, var det meningen at vi skulle have en dejlig frisk tærte til aftensmad, men det tog lagt tid for fyldet at koge ind, og så blev det for sent at lave tærter.

Jeg kom derfor på noget nyt, som jeg ikke havde prøvet før

400 gram grønne bønner, koges til de er næsten færdige.
2 suppeskeer tærtefyld,
4 Æg
2 spsk Creme Fraiche

Æg og creme fraiche piskes sammen , og tærtefyldet blandes i.
En Ovnfast form smøres godt.
Hæld et lille lag (1 cm) af tærtefyldet i formen
Lige nu et lag grønne bønner i formen og fyld lidt mere af tærtefyldet på.
Fortsæt sådan til der ikke er flere bønner, og hæld så resten af fyldet i formen.

Bages i ovnen ved 200 grader til den føles fast.
Den vil hæve op og blive fint lysebrun på toppen.

Når den kommer ud af ovnen, vendes den ud på en tallerken.
Læg en anden tallerken over den og vend en gang til. - Tada, en fin Timbale.


Uhh hvor den smagte godt, og den var perfekt tilbehør til en dejlig Kotelet, som jeg ikke lige fik et billede af.

----------
Fra haven er der brugt : Squash, Løg, Hvidløg, Grønne bønner, Oregano, Chili, Persille, Æg,

6 kommentarer:

  1. Ser superlækkert ud og det vil jeg da prøve. Tak for tippet :)


    Hilsen

    Bent
    http://skærmiphone.dk/

    SvarSlet
  2. velbekomme Bent :-)
    Jeg overvejer om ikke der er andet min "grøntsagsgrød" kan bruges til, det er der sikkert, skal bare lige komme i tanker om det :-)

    Randi

    SvarSlet
  3. så ved jeg da vist hvad jeg skal have gang i, i weekenden :-)

    SvarSlet
  4. Hej Camilla
    God fornøjelse, håber det bliver godt :-)

    SvarSlet
  5. En lidt forsinket kommentar fra mig; prøv at skære de mellemstore squash i tynde, tynde skiver. Overhæld dem med din yndlings oliedressing, og lad dette trække en times tid. Jeg syntes, at det hjælper kraftigt på den noget smagsneutrale squash :)
    Spændende blog i øvrigt - glæder mig til at læse mere :)
    Vh Nina/kunster på køkkenbordet

    SvarSlet
  6. Hej Nina
    Taaak :-)
    Det lyder da heller ikke værst. Det må prøves ved lejlighed :-)

    Randi

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...